Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Matthyas het Lam (Fifalosophy) verslaggever E-divisie

16 feb 2017, 14.08Nieuws
Matthyas het Lam op zijn vertrouwde plek: de montagekamer voor zijn FIFA-filmpjes. (foto: Leendert Kamsteeg)

AMEIDE - Door de creatieve filmpjes op zijn Youtube-kanaal beleeft Matthyas het Lam uit Ameide jaarlijks zeldzame hoogtepunten.

Het is eind 2012 als Matthyas het Lam op een idee komt. De 21-jarige Ameidenaar denkt door het online zetten van creatieve FIFA-filmpjes een gat in de markt te kunnen vinden. Het werkt. Hij ontmoette Cristiano Ronaldo erdoor en is inmiddels verslaggever van de E-divisie.

Hij is de eerste om toe te geven dat het met zijn Youtube-account 'Fifalosophy' wel heel snel is gegaan. "Dat het ooit zover zou komen had ik nooit gedacht. Het leek me destijds leuk om zelf FIFA te spelen en er tegelijkertijd over te praten. Er waren wel anderen in Nederland die dit deden, maar ik wilde iets anders. Op een grappige manier plakte ik fragmenten in video's en binnen de kortste keren had ik al een hoop volgers", blikt hij terug.

Testpersoon
Zijn eerste doelstelling, het krijgen van 3.000 abonnees, moest al snel worden bijgesteld. En ook aan de 10.000 zat hij snel. De teller staat na afgelopen week op 405 video's en ruim 460.000 volgers. Gemiddeld verwelkomt hij zelfs 500 nieuwe volgers per dag.

Wat de kracht van zijn account is? "Het scheelt een hele hoop dat mijn broertje, Ezra, dezelfde leeftijd heeft als de meeste van mijn volgers. Hij is elf jaar en ik vraag hem wel eens wat hij zelf leuk zou vinden om te bekijken. Daardoor weet ik goed wat kinderen van zijn leeftijd van me verwachten. Pas daarna ga ik zelf aan de slag. Hij is een soort testpersoon."

Best saai
De enorme potentie van zijn Youtube-kanaal is ook bij de betaalzender FOX Sports niet onopgemerkt gebleven. Enkele weken geleden kreeg de derdejaarsstudent werktuigbouwkunde aan de TU in Delft een verzoek met de vraag of hij de commentator van de E-divisie wilde worden. Een competitie tussen FIFA-spelers die een Eredivisieclub vertegenwoordigen.

"Heel leuk dat ze bij mij uitkwamen. Ik heb inmiddels verslag gedaan van negen FIFA-duels en over twee weken ga ik weer richting Amsterdam voor de volgende speelronden. Maar ik twijfel of het een succes gaat worden. De video's worden niet gemonteerd en zien er daarom best saai uit."

Omgekeerde wereld
Het is slechts één van de vele bonussen die Matthyas te danken heeft aan zijn ingeving, eind 2012. 'Fifalosophy' bracht hem zo al eens bij het stadion van AZ, waar hij in de rust van een wedstrijd op de middenlijn FIFA speelde tegen andere kinderen. En ook maakte hij diverse video's met de bekende freestyler Soufiane Touzani.

Een ander hoogtepunt moest toen nog komen. Matthyas: "Vorig jaar ging ik op uitnodiging naar PSV tegen Ajax. Voor de wedstrijd speelde ik daar ook potjes FIFA tegen uitgenodigde kinderen. Ineens stond toen Ruud van Nistelrooy voor mijn neus, met de vraag of zijn kinderen met mij op de foto mochten. Die hadden me herkend van mijn video's. Echt de omgekeerde wereld. Toen dacht ik wel: wow!", lacht hij.

Nike
En dankzij een contract met Nike bleef het niet bij Van Nistelrooy. Vorig jaar november bezocht Matthyas Lissabon, waar hij niemand minder dan Cristiano Ronaldo, superster bij Real Madrid, ontmoette. "Ontzettend gaaf. Nike had een nieuwe schoen voor hem gemaakt en ik mocht bij de onthulling zijn. Ik zag daar hoe hij leefde, waar hij vroeger trainde en welke school hij bezocht. Op een persconferentie was er zelfs even tijd om vragen aan hem te stellen. Een absoluut hoogtepunt."

Per week zit er voor hem gemiddeld twintig uur in het monteren van nieuwe video's. "Het valt nu nog goed te combineren met school en dat wil ik zo houden. Wat ik doe, vind ik leuk. Maar ik heb nog geen plannen voor de toekomst. Ooit moet ik in ieder geval nog wel mijn diploma halen.."

Leendert Kamsteeg

Assistent-webmaster. Bureauredactie. Ook inzetbaar als verslaggever. Mail Leendert >