Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Nico de Leeuw, de cijfermeester van Everstein

22 feb 2012, 21.08Nieuws

Bij Everstein kunnen de uitslagen en doelpuntenmakers van de wedstrijden die alle teams sinds het seizoen 1981/1982 hebben gespeeld moeiteloos worden opgelepeld.

De naam van Nico de Leeuw werd op 1 januari 1964 bijgeschreven in de ledenlijst van voetbalvereniging Everstein. De destijds 16-jarige knaap stroomde in bij de A-jeugd en stapte twee jaar later over naar de senioren. Daar voetbalde hij ruim twintig seizoenen, in alle acht elftallen die de dorpsclub toen nog had. De herinneringen aan zijn carrière zitten dieper verankerd in zijn geheugen dan in dat van degenen die hem ooit aan het werk hebben gezien.

Lang geleden viel in Leerdam en omstreken weekblad De Gecombineerde bij de mensen in de bus. Op enig moment werd De Leeuw gevraagd of hij clubcorrespondent wilde worden. Dat zag hij wel zitten, en gedurende vele jaren vertrouwde hij de verrichtingen van alle elftallen aan het papier toe. Een tijdje later kreeg hij het verzoek om voorbeschouwingen te maken van het eerste mannen- én vrouwenelftal. “Om daar wat meer handen en voeten aan te geven ben ik de resultaten van de thuis- en uitwedstrijden van alle tegenstanders die in de poules van Everstein zaten gaan bijhouden, inclusief de doelpuntenmakers. Naarmate ik dat langer deed begon ik het steeds leuker te vinden.”
Al veel eerder, in 1973, begon Nico de Leeuw met het verzorgen van de wekelijkse opstellingen van alle teams. Gegevens over aanvangstijden, tegenstanders, scheidsrechter en beschikbare spelers van de eigen ploegen kreeg hij elke dinsdagavond van wedstrijdsecretaris Adriaan Frasa. Hij verwerkte die handmatig tot keurige lijsten, maakte daar de volgende dag op zijn werk een twintigtal kopieën van, en die werden dezelfde avond opgehangen in winkels, dorpshuizen en tankstations in Hagestein, Everdingen, Zijderveld, Culemborg, en Vianen. “Dat had zijn charme, maar we zijn nooit zover gegaan dat we ze op de boom bij het dorpscafé hebben geprikt”, glimlacht De Leeuw.
“Ik vond rekenen vroeger al een leuk vak, en de belangstelling voor cijfers, getallen en statistieken is altijd gebleven”, vertelt De Leeuw. “Daarom ben ik de resultaten van alle teams van Everstein gaan bijhouden, en met de officiële registratie daarvan ben ik in het seizoen 1981/1982 begonnen. Ik had en heb afspraken met aanspreekpunten van elk elftal, en die geven me na elke wedstrijd door wie er hebben gescoord. Aanvankelijk hield ik alles handmatig bij op A3-vellen. Inmiddels zijn alle gegevens gedigitaliseerd, en heb ik dertig mappen met de jaarcijfers tot en met seizoen 2010/2011. In de periode heeft Everstein 10.805 wedstrijden gevoetbald. Ik kan in één oogopslag zien hoeveel wedstrijden het eerste elftal in die periode heeft gespeeld, hoeveel er daarvan zijn gewonnen, gelijk gespeeld en verloren, en met de bijbehorende doelcijfers. Ander voorbeeld: als iemand mij vraagt of hij in de wedstrijd VVAC 3- Everstein 4, gespeeld in het seizoen 1973/1974, heeft gescoord, kost het mij maar een paar minuten om daar antwoord op te geven. Ik heb niet eerder gehoord dat er een vereniging is die ook zo’n registratiesysteem heeft.”
Nico de Leeuw weet niet wanneer hij wedstrijdsecretaris van Everstein is geworden, maar dat is beslist meer dan twintig jaar geleden. Elke zaterdag is hij vanaf het middaguur op zijn post in de commissiekamer. Hij ontvangt tegenstanders, scheidrechters en andere gasten, en is aanspreekpunt en vraagbaak voor velen. “Voorheen had ik een lijstje met telefoonnummers van oudjes en zieken die niet in staat waren de thuiswedstrijden te bezoeken. Die belde ik na afloop dan om ze de uitslag van hun favoriete elftal door te geven. In mijn kamer, met twee telefoons binnen handbereik, heb ik een vrij uitzicht op het hoofdveld. Als ons eerste elftal thuis speelt word ik soms wel vijftig keer gebeld door mensen die de tussen-, rust- of eindstand willen weten. Door het twitteren is het aantal telefoontjes dit seizoen overigens wat minder geworden.”
De laatste jaren deelt De Leeuw het wedstrijdsecretariaat met Gerard Klaver, en vanuit hun loge voorzien ze de lopende zaken elke zaterdag, als evenbeeld van het duo Statler en Waldorf, op gevatte en bijdehante wijze van commentaar. “Klaver heeft ook wat met cijfers. Hoewel ik nog jaren door wil gaan met de registratie van de verenigingsgegevens maakt het mijn positie wat minder kwetsbaar. Het zou toch jammer zijn als er na mij niet zo’n gek is die daarmee verder gaat.”