Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Nils den Hartog trots op debuut in Oranje

02 mrt 2012, 21.10Nieuws

SCHOONREWOERD - Nils den Hartog uit Schoonrewoerd debuteerde woensdagavond in Osnabrück voor het Nederlands elftal voor spelers tot 18 jaar. In de met 1-0 verloren oefenwedstrijd tegen Duitsland <18 viel de jonge keeper een halfuur voor tijd in. Hij kreeg het enige doelpunt van de wedstrijd om zijn oren, maar kijkt toch tevreden terug. “Dit was een bijzonder moment en enorm motiverend.”

Dat de 17-jarige Den Hartog afgelopen woensdag in Oranje speelde mag best bijzonder worden genoemd. In de A1 van zijn club, de Regionale Jeugdopleiding Willem II/RKC, speelde hij in de eerste seizoenshelft amper.

“Als eerstejaars A-junior heb ik twee oudere keepers voor me. Die kregen tot nu toe de voorkeur. Daardoor heb ik vooral op de bank gezeten.” Toen beide andere keepers geblesseerd raakten, rook Den Hartog zijn kans en greep hem. “Ik denk dat ik wel iets heb laten zien. Ik speelde vier wedstrijden en werd meteen opgeroepen voor het Nederlands elftal. Dat is natuurlijk heel snel. Fantastisch, toch?”

Leuke sfeer
De doelman hoorde dinsdag 14 februari dat KNVB-coach Ruud Dokter hem in de voorselectie had opgenomen. Een week later werd bekend dat de Havo 5-leerling van het KWC in Culemborg ook de definitieve selectie had gehaald.

“Dat was een mooi moment. Ik had al wel in regionale selecties gespeeld, maar nog nooit in Oranje”, vertelt Den Hartog. Op maandagochtend vertrok de selectie naar het Twentse Delden voor een trainingskamp. Den Hartog merkte dat hij in een professionele omgeving terecht kwam, waar ook de nodige ruimte voor plezier was. “Natuurlijk hebben we getraind, veel besprekingen gehad, goed gegeten en gerust. We konden daar echter ook biljarten, tafeltennissen en darten. We zijn ook een avond met de hele groep wezen bowlen. Dat is belangrijk om de jongens te leren kennen. Er was een leuke sfeer en ik werd goed in de groep opgenomen.”

Spannend
Ook de wedstrijddag zelf was een hele belevenis. “We hoorden ’s ochtends dat er al drieduizend kaarten waren verkocht. Dat vond ik behoorlijk veel.”

Eenmaal bij de Osnatel-Arena van VFL Osnabrück aangekomen, keek Den Hartog zijn ogen uit. “Er liepen overal kinderen en er stonden heel veel bussen. Als je dan bij de ingang ook nog beveiliging ziet staan, merk je wel dat het allemaal best serieus is.”

Tijdens de wedstrijdbespreking in de ochtend hoorde Den Hartog dat hij op de bank zou beginnen, maar in de tweede helft mocht spelen. Uiteindelijk was het in de 60e minuut zover. Met nog een halfuur op de klok mocht hij invallen. “Dat was echt wel even spannend. Zo vaak wordt je naam niet omgeroepen in een stadion waar 4500 mensen zitten”, besefte de doelman.

Geen schande
Dat twintig minuten voor tijd de eerste bal in zijn richting direct de 1-0 betekende, was even balen. Den Hartog herstelde zich echter prima. Met twee sterke 1-op-1 reddingen voorkwam hij een tweede Duitse treffer. “Daar was ik wel heel blij mee. Als je één bal op doel krijgt die er dan ook nog in krijgt, is dat balen. Nu kreeg ik de kans om te laten zien wat ik kan. De 1-0 nederlaag is geen schande. Duitsland haalde finale van het EK en de halve finale van het WK. Zij hebben echt een goede ploeg.”

Den Hartog hoopt het goede gevoel mee te nemen naar zijn club. “Het halfjaar dat ik niet speelde was best frustrerend”, geeft hij toe. “Dat doet best wel wat met je motivatie. Nu ik dit heb meegemaakt, weet ik weer waar ik het allemaal voor doe. Hopelijk heeft dit ook een goede uitwerking op mijn status bij Willem II/RKC. Eén van de keepers is weer fit, dus nu is het aan de trainer om te beslissen wie er speelt.”