Beste bezoeker,

Welkom op Regio-Voetbal. Wij zien dat je een Adblocker gebruikt, waardoor je alleen advertenties ziet die door je Adblocker worden goedgekeurd. 
De inkomsten van de advertenties zijn echter onmisbaar om Regio-Voetbal op het huidige niveau te houden en de content gratis te kunnen blijven aanbieden. We verzoeken je daarom Adblocker uit te zetten als je op Regio-Voetbal surft. 

Zeer bedankt voor je medewerking!

Vier Bommelerwaardse clubs tussen hoop en vrees

18 mei 2017, 07.00Nieuws
Nivo Sparta en Roda Boys gaan allebei om promotie strijden. (foto: Gerald van Zanten)

BOMMELERWAARD - Zaterdag gaat de nacompetitie van start. Het is daarin aan Roda Boys, Nivo Sparta, Zuilichem en DSC om te laten zien wat ze waard zijn.

Met het plagerige "Theo neem je rotzooi mee!" viert de selectie van Roda Boys na de gewonnen wedstrijd tegen Altena in Nieuwendijk de eerste periodetitel. Een prijs die de gematigde verwachtingen overtreft, maar tegelijkertijd tot veel ongeloof leidt bij de Aalsterse aanhang. Zo overtuigend is het spel van de ploeg van Pieter Tuns volgens hen namelijk niet geweest in de eerste acht wedstrijden van het seizoen.

Tot dat moment is competitiegenoot Nivo Sparta totaal niet in het stuk voorgekomen. De ploeg die vanwege het aantrekken van onder meer topspits Willem Looijen als titelfavoriet wordt aangemerkt, verzamelt in de eerste periode niet meer dan zes schamele puntjes. Het moet in de resterende twee periodes anders en dat gebeurt ook. Nivo Sparta grijpt de tweede periodetitel in de memorabele wedstrijd van vijf minuten tegen CDW. Nivo Sparta-trainer Theo van Geffen, die tussentijds te horen had gekregen dat hij na drie seizoenen moest gaan uitkijken naar een nieuwe club, haalt daarmee zijn gram op het bestuur.

Focus
Het restant van de competitie verloopt voor de twee aartsrivalen met pieken en dalen. De focus ligt dan voor beide ploegen allang op de nacompetitie.

Sterkhouders afwezig
Tuns sprak vooraf de wens uit een tegenstander uit Zeeland/Zuid-Hollandse Eilanden te treffen en daarin is zijn ploeg geslaagd. Het is echter maar de vraag of dat wel zo positief is als het lijkt, want het onbekende DBGC uit Oude-Tonge verkeert in een bloedvorm en eiste de derde periodetitel in de tweede klasse E voor zich op. Bovendien moet Tuns met Toby Tan en Bart Goesten in de beslissende fase van het seizoen twee belangrijke sterkhouders missen. Hij weet dan ook niet wat te verwachten van het tweeluik tegen de Zeeuwen. 

"Maar het veld is daar ongetwijfeld net zo groot als hier. We moeten zaterdag thuis al een goed resultaat neerzetten en dan gaan we in Oude-Tonge dezelfde speelwijze hanteren. We gaan proberen ze 'pressievol' te bestrijden."

Veredelde derby
Waar Roda Boys volgende week moet afreizen naar Goeree-Overflakkee, hoeft Nivo Sparta slechts 24 kilometer af te leggen om het sportpark van de nacompetitie-tegenstander te bereiken. Eersteklasser Almkerk is namelijk de eerste horde richting promotie voor de ploeg van Van Geffen. Een oude bekende, want vorig seizoen waren de twee nog competitiegenoten in de tweede klasse F. Nivo Sparta hield slechts één punt over aan de twee ontmoetingen. Vervolgens werd Almkerk kampioen, terwijl de Zaltbommelaren een kleurloos seizoen zonder uitschieters als middenmoter afsloten.

De veredelde streekderby heeft volgens Van Geffen zo zijn voor- en nadelen: "Ik ben blij met Almkerk. Het is qua voetbal de meest aansprekende tegenstander, want we zijn dit seizoen nog niet echt getest door ploegen die voetballend beter zijn. Maar ik besef terdege dat het lastig gaat worden. Ze hebben het hele jaar op een hoger niveau gespeeld, dus ze zijn wel favoriet. Ach, ik ga er liever tegen een eersteklasser uit dan tegen een ploeg uit Zeeland", sneert de oefenmeester terloops in de richting van Roda Boys.

Op de vraag of het seizoen van Nivo Sparta mislukt is wanneer het niet promoveert, antwoordt Van Geffen resoluut: "Nee. We hebben hetgeen gedaan wat we moesten doen. We hebben veel doelpunten gemaakt en het is gewoon een geslaagd seizoen. Maar nu we hier staan willen we wel meer."

Strijden voor lijfsbehoud
Naast de twee tweedeklassers maken ook derdeklassers Zuilichem en DSC zich op voor de nacompetitie. Het verschil is wel dat zij gaan strijden om degradatie naar de vierde klasse af te wenden. Voor Zuilichem is dit het tweede seizoen op rij dat het in de gevarenzone eindigt. De ploeg van Kornee Sterrenburg moet nu over twee wedstrijden afrekenen met vierdeklasser Vuren, wat de onbetwiste ploeg in vorm is, daar het de laatste zes competitiewedstrijden allemaal won.

Tenslotte DSC, dat een rampseizoen besloot met een 8-0 oorwassing bij koploper Margriet. In Herpen is vierdeklasser Herpinia zondag de tegenstander.

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >