Effectief Papendrecht vaagt Nivo Sparta weg

07 okt 2017, 20.16Verslag

ZALTBOMMEL – Voor Nivo Sparta mag de seizoensstart traditiegetrouw dramatisch worden genoemd. Een zeer effectief Papendrecht zorgde er zaterdag met een afgetekende 0-5 overwinning voor dat de ploeg van trainer Theo de Boon slechts één punt uit de laatste drie wedstrijden behaalde.

De wedstrijd op sportpark De Watertoren werd voorafgegaan door het nodige spektakel bij de opkomst. Met licht, muziek en rook betraden beide elftallen het veld, ook al was er weinig reden tot enthousiasme aan Zaltbommelse zijde. Nivo Sparta hield aan de vorige twee duels immers slechts één punt over. De wedstrijd van vandaag zou dus gewonnen moeten worden, om na vorig seizoen niet weer dramatisch te starten.

In de uiterste beginfase van het duel straalde de thuisploeg dat ook uit. Roel de Kruijk kreeg een uitgelezen mogelijkheid, maar mikte over. Aan de andere kant werd een goal van Justin Beemsterboer afgekeurd vanwege hands. Hoewel het spel van beide kanten verre van goed was, waren er kansen over en weer, want binnen een kwartier kreeg Nivo Sparta via Sten Pijlman wederom een goede mogelijkheid om de score te openen. Hij volleerde de bal over het doel van goalie Timo Kurpershoek.

Druilerig
Net voordat het half uur was verstreken nam Papendrecht de leiding. Een ingooi vanaf de linkerflank viel over de Zaltbommelse verdediging recht in de voeten van de ongedekte Daely van der Graaff. Die profiteerde optimaal door de bal onberispelijk langs Ruud de Groot te schieten. Na die openingstreffer werd het spel net zo druilerig als het weer op deze herfstige zaterdagmiddag.

In de rust greep vervangend trainer Karel Spitsbaard in, door Beemsterboer naar de kant te halen. Zijn plaats voorin werd ingenomen door George Tomas de Brito. Die wissel bleek een gouden zet, want na een gemiste kans van spits Willem Looijen kwam Papendrecht er via Jay Luciano razendsnel uit. Zijn voorzet vond Koen Lighaam die de 0-2 binnen schoot. Nog geen handvol minuten later vond invaller Tomas de Brito dankzij een schutterende defensie de vrijstaande Luciano, die ditmaal zelf de trekker overhaalde.

Chaos
Op dat moment ‘knakte’ het bij de thuisploeg, die al vanaf het begin af aan allerminst overliep van vertrouwen. Achterin bleek het een chaos en dat kwam het best tot uiting bij de 0-4, toen doelman en verdediger elkaar in de weg stonden, waarna Luciano gemakkelijk zijn tweede van de middag mocht aantekenen. Drie minuten later zorgde Sven van der Net voor het mooiste hoogtepunt van de wedstrijd: met een fantastische lob verschalkte hij twintig minuten voor tijd de ver uitgekomen De Groot. Nivo Sparta stond erbij en keek ernaar, al had een aanzienlijk deel van de thuissupporters het na die goal al wel gezien.

(foto: Marco Oomen)

De ingevallen Mo Nikbakht had in de laatste vijf minuten de eretreffer nog op zijn voet. Hij faalde echter oog in oog met doelman Kurpershoek.

Rustig blijven
Een uitslag hoeft niet altijd de verhoudingen te weerspiegelen, maar de 0-5 van vandaag sprak boekdelen. Papendrecht voetbalde naar zijn capaciteiten en benutte zowat iedere kans die ze werd geboden. Nivo Sparta was, vooral in de tweede helft, volledig de weg kwijt. De Boon maant tot kalmte binnen de ambitieuze club uit Zaltbommel: “We hebben een slechte start, een exacte kopie van vorig jaar. Maar we moeten nu gewoon rustig blijven, da’s het belangrijkst. Ik kan gekke dingen roepen, maar daar is het veel te vroeg voor.”

Dat wil overigens niet zeggen dat De Boon zich niet gaat laten gelden: “We moeten het om gaan buigen. En dat gaat gebeuren. Er gaan spaanders vallen en we gaan de koppen bij elkaar steken. Zeggen dat we niet zo goed zijn als we denken te zijn. Een hoop spelers moeten in de spiegel gaan kijken. Natuurlijk; we verliezen en we winnen met elkaar. Wij als staf moeten het neerzetten en in het veld moeten ze het uitvoeren, maar juist daar zit een grijs gebied tussen. Ik ben twintig jaar trainer. Ik heb wel voor hetere vuren gestaan, maar ik had het me wel anders voorgesteld.”

(foto: Marco Oomen)

Fantastische start
Voor vervangend Papendrecht-trainer Spitsbaard was het een middag om niet gauw te vergeten. “De hoofdtrainer is momenteel in Amerika. Ik heb nu de honneurs waargenomen en dat hebben we met verve gedaan. Ik ben met name tevreden over het getoonde spel. We zijn vol vertrouwen hier naartoe gegaan.  In de bespreking zeiden we al dat we de kaas niet van ons brood af laten eten. Ik ging hierheen met de verwachting dat we zouden winnen, maar met 0-5 zeker niet” aldus Spitsbaard, die zijn ploeg negen punten uit de eerste drie wedstrijden zag behalen: “We hebben een fantastische start. Als we vertrouwen houden en iedereen ervoor blijft gaan, dan kunnen we een heel eind komen. In de eerste periode zijn we lekker bezig. Laten we daar eerst naar kijken en dan zien we wel verder.”

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >