Jan van Arckel promoveert na zenuwslopende nacompetitiefinale

10 jun 2018, 21.01Verslag

AMMERZODEN –Jan van Arckel heeft zich zondag ten koste van MEC’07 verzekerd van promotie naar de vierde klasse. Na een zenuwslopende finale trok de ploeg van interim-trainer Bart Goesten door het beter nemen van de strafschoppen aan het langste eind.

De spanning was zondagmiddag ruim drie kwartier voor de aftrap al duidelijk voelbaar. Het was erop of eronder voor beide ploegen en die belangen waren voor iedereen glashelder. Na het doelpuntrijke gelijkspel van een week eerder zou vandaag de beslissing gaan vallen. Voor die gelegenheid hadden vele voetballiefhebbers en supporters dan ook de weg naar sportpark d’n Huybert gevonden.

Ook de bezoekers deden een duit in het zakje. Uitgerekend met een bus van een bekend vervoersbedrijf uit Ammerzoden waren zij vanuit Maurik afgereisd. Het beloofde een heet potje te gaan worden en de inleidende beschietingen deden recht aan die verwachting. Al na drie minuten soleerde clubtopscorer Jeroen de Groot over de rechterflank, om de bal laag voor te zetten. Jordi Struijk kreeg een vrije schietkans, maar wist zijn inzet niet tussen de palen te krijgen.

Embedded rich media on Twitter

De Groot stond een kwartier later aan het einde van een aanval, maar ook hij wist MEC-doelman Jaap Blankenstein niet te testen. In het restant van het eerste bedrijf was Jan van Arckel de bovenliggende partij, maar het onmachtige MEC hield zich stug staande.

Gestaakt
Direct vanaf de aftrap voor de tweede helft, leed De Groot simpel balverlies en enkele seconden later raakte MEC de paal. Het tweede bedrijf was nog geen vijf minuten oud, toen de scheidsrechter beide ploegen de kleedkamer in stuurde. Meerdere waarschuwingen omtrent vuurwerk tijdens de wedstrijd waren door sommige supporters in de wind geslagen en dat was tegen het zere been van de arbiter.

Lat
Na een onderbreking van ruim tien minuten kon het spel weer worden hervat. Via Jesper Dekkers en De Groot had Jan van Arckel tweemaal de openingstreffer op de schoen, maar hun pogingen gingen beiden naast. MEC loerde opzichtig op de counter en beloonde zichzelf daar op het uur bijna voor. Het was aan de oplettendheid van Jan van Arckel-goalie Daviyo van der Ven te danken dat de 0-1 uit bleef.

Met nog tien minuten te gaan trof aanvoerder Niek van den Anker uit een vrije trap nog de lat en in de negentigste minuut was MEC nog dichtbij de winnende goal. In de derde minuut van de blessuretijd had Thom de Looijer zich onsterfelijk kunnen maken, maar Blankenstein bracht stijlvol redding.

Verlenging
Dankzij die doelpuntloze stand moest er worden verlengd. In het eerste kwartier leek Jan van Arckel via Niels Oltmans op 1-0 te komen. Leek, want de grensrechter had buitenspel geconstateerd. De meegereisde MEC-supporters gingen binnen een paar seconden van een rouwstemming naar uitzinnnige vreugde, waarna zij vele liters bier de lucht in gooiden. Het was een duidelijke bijwerking van het zenuwslopende karakter dat deze wedstrijd had gekregen.

In de tweede helft van de verlenging was De Groot ogenschijnlijk dicht bij een goal. Hij trok vanaf de rechterkant naar binnen, maar zijn lage schuiver werd gepareerd door Blankenstein. Vervolgens schoot de MEC-aanvoerder aan de andere kant nog rakelings naast.

Strafschoppen
Waar Jan van Arckel vorige week op bezoek in Maurik nog tot een 4-4 eindstand was gekomen, was scoren deze zondag dus niet aan beide ploegen besteed. De strafschoppenserie was, met slechts enkele luttele minuten te gaan, onvermijdelijk. Dat leidde aan twee kanten tot een wissel. Bij MEC kwam Kevin Onink in de plaats voor Kenno Platte, terwijl aan Ammerzodense zijde Jhon van der Krabben het veld verliet voor Tim de Looijer.

(foto: Gerald van Zanten)

MEC ving de penaltyreeks aan met het eerste doelpunt van de wedstrijd. Vlak daarna zag Jan van Arckel-aanvoerder Niek van den Anker zijn strafschop worden gestopt. Die valse start was echter al snel weer gecompenseerd, omdat de bezoekers de volgende penalty hoog over schoten en invaller De Looijer liet zien dat hij niet voor niets het veld in was gebracht.

Jan van Arckel-doelman Van der Ven keerde vervolgens de strafschop van MEC, waarna de eveneens ingevallen Kevin Schreuder wel doel trof. Beide ploegen benutten hun vierde strafschop, waarmee de vijfde penalty dus de beslissende kon gaan worden.

Reflex
Onink, die juist voor dit moment in het veld was gebracht, nam plaats achter de bal. Hij koos ervoor om zijn penalty hoog in te schieten. Met een katachtige reflex wist Van der Ven zijn hand achter de bal te krijgen en de inzet van Onink te keren. Daarmee was de degradatie van MEC’07 en de promotie van Jan van Arckel definitief een feit.

Extase
Een enorme golf van extase rolde zich dan ook uit over sportpark d’n Huybert. Winnend interim-trainer Goesten kon zijn tranen na afloop amper bedwingen: “Ongelooflijk. Ik heb er gewoon geen woorden voor. Kippenvel. Dit is een sprookje dat uitkomt. Dat ik zwaar geblesseerd raakte was voor mij een ongelooflijke dreun. Maar dat Jan van Arckel me toen de kans gaf om het over te nemen en dat dat dan zo uitpakt, had ik niet durven dromen. Ik geloof het ook nog niet helemaal, maar het is wel gebeurd.”

(De uitgebreide reacties van Goesten en Van der Ven verschijnen later deze week in Het Kontakt Bommelerwaard en op deze website)

Martin van Hemert

Assistent-webmaster, Verslaggever regio Bommelerwaard Mail Martin >