Ongekende weelde in Heukelum na zege op Papendrecht

02 dec 2017, 22.08Verslag

HEUKELUM – “Siiiil van Putten kom maar binnen met je knecht…” De melodie mag in deze tijd van het jaar bekend zijn. Sil van Putten werd na afloop van de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Papendrecht terecht door zijn eigen ploeg als held in de kleedkamer onthaald.

Wie die knecht precies was, is nog altijd niet bekend, maar Van Putten galoppeerde met een krat bier in zijn hand op een bezemsteel de kleedkamer binnen en liet zijn heldenrol en vooral de warmte over zich heen komen.

Onder controle
Trainer Marco Verbeek wilde na afloop nog doen geloven dat Heukelum de wedstrijd negentig minuten lang onder controle had en dat mandekker Menno Beusekamp de man van de wedstrijd was. Beide constateringen waren wellicht een mengeling van wat bluf van een winnende trainer en waardering voor een taakbewuste speler.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

De toeschouwers zagen dat Heukelum alle zeilen moest bijzetten tegen een engergiek Papendrecht en dat Sil van Putten de man was die Heukelum de weg wees: Verdedigend onderschepte Van Putten tal van kansrijke aanvallen van Papendrecht en aanvallend maakte hij het verschil door de 1-1 zelf te scoren en bij de achteraf beslissende 2-1 de bal panklaar op het hoofd van Ferry Meijdam te leggen.

Want tot die 2-1 wees niets erop dat Heukelum de wedstrijd winnend zou afsluiten. Papendrecht speelde energiek, was dominant en was vooral het eerste halfuur heer en meester op De Vriezenwijk. De enige kanttekening daarbij was dat het verdedigend versterkte Heukelum niet heel veel kansen weg gaf. De eerste echte kans was echter wel direct raak. Na een voorzet van Koen Lighaam kopte Jay Luciano bij de tweede paal raak: 0-1. Het was daarna wachten op de 0-2, maar Heukelum kwam op gelijke hoogte. Uit een vrije trap van een meter of achttien knalde Van Putten ineens prachtig raak: 1-1.

Rood
Het was het eerste teken van Heukelums herstel in de wedstrijd. De tweede volgde een paar minuten later. Lighaam maakte een natrappende beweging tegen de ouderwets irritante Tim Schwebke. Lighaam kreeg terecht direct rood. Papendrecht leek niet direct onder de indruk van hun ondertal. Vlak voor rust schoot Greorge Tomas de Brito, met afstand de beste voetballer op het veld, de bal op de lat. Iets later had echter ook Ferry Meijdam, 1-op-1 met doelman Timo Kurpershoek, Heukelum na een prachtige pass van Lars van Honk ook op voorsprong kunnen zetten.

Genadestoot
Het eerste kwartier na rust was het opnieuw Papendrecht dat de lakens uitdeelde. Echt grote kansen kregen de gasten echter niet en langzaam maar zeker werd duidelijk dat Heukelum zijn counterkwaliteiten kon gaan benutten. Daarbij kreeg het een steuntje in de rug met de 2-1. Sil van Putten plaatste een vrije trap op het hoofd van Ferry Meijdam die de 2-1 binnen kopte.

Dat bleek de genadestoot. Heukelum maakte steeds meer gebruik van de ruimte en een kwartier voor tijd viel de 3-1. Ook die treffer kwam op naam van Ferry Meijdam, als was het vooral Tim Schwebke die het doelpunt creëerde.

Na een uitstekende actie van Schwebke hoefde Meijdam de bal nog slechts in het lege doel te tikken. Papendrecht gaf zich gewonnen en het slotakkoord was van Adem Karhaman. De rechtsback maakte uit een counter zijn eerste doelpunt bij de senioren.

(foto: Jeroen de Bruin - DBRN Fotografie)

Verdedigend
Trainer Marco Verbeek kon na afloop trots zijn. “We speelden vandaag tegen een top-4 ploeg”, zei Verbeek. “Tegen Roda Boys, Almkerk en Nivo Sparta zijn we afgeslacht, dus speelden we vandaag heel verdedigend. Dat hebben we uitstekend gedaan. Ik heb geen seconde het gevoel gehad dat we vandaag zouden verliezen. We hebben negentig minuten de controle gehad.”

Embedded rich media on Twitter

Uitblinker Sil van Putten dacht daar iets anders over. “Zei de trainer dat? Dan moet ik me daar maar bij aansluiten”, lachte Van Putten. “We hadden het in het begin heel lastig. Maar na die 1-1 en de rode kaart wist ik ook  dat we niet mochten verliezen. Na rust ging het nog moeizaam. Met een man meer denken we er toch iets te makkelijk over. Maar als zij niet scoren, weten wij dat wij dat wel gaan doen.”

Derde
Dankzij de zege staat Heukelum na tien wedstrijden op een gedeelde derde plaats. Het mantra van Marco Verbeek, ‘wij hebben geen top-5 ploeg’, is zeker gefundeerd. Toch staat Heukelum er op éénderde van de uitstekend voor. “Ongekend”, vind Van Putten. “Vorig jaar was het moeizaam en moesten we iedere week knokken. Ik houd er wel van als het iedere week ergens om gaat, maar dit is toch wel leuker.”

Maarten van Hoogevest

Verslaggever regio Leerdam Mail Maarten >