Onzekere arbiter staakt LRC-Sliedrecht halverwege

02 dec 2017, 18.51Verslag

LEERDAM – De jonge Zeeuwse scheidsrechter Sjarco van den Bergen greep zaterdag in Leerdam de dubieuze hoofdrol. Bij een 0-0 stand staakte hij de wedstrijd LRC-Sliedrecht in de eerste klasse tijdens de pauze. Zes minuten voor rust had hij na een rode kaart voor Ali Yilmaz plots al een afkoelingsperiode van ruim een kwartier ingelast. De korte rest van de eerste helft liet de scheidsrechter nadien nog gewoon afwerken, maar daarna voelde hij zich niet meer goed in staat het duel normaal verder te fluiten.

LRC en Sliedrecht speelden zaterdag een sportief duel, waarin tot de 39e minuut helemaal niks vervelends gebeurde. Toen werden beide ploegen ineens de dupe van een scheidsrechter die duidelijk (mentaal) niet voor zijn taak berekend bleek.

Rode kaart
Heel LRC verwachtte in die 39e minuut een fluitsignaal voor buitenspel, maar in plaats daarvan gaf de arbiter op de rand van het 16 meter gebied aan Sliedrecht een vrije trap wegens hands. Het commentaar van LRC’er Ali Yilmaz op die beslissing werd direct met een rode kaart bestraft. LRC wond zich daar natuurlijk over op en toen staakte de scheidsrechter de partij. Hij wilde het na een afkoelingsperiode van ruim een kwartier nog één keer proberen en verwees daarbij ook LRC-trainer Koen Janssen vanwege diens eerdere commentaar buiten de lijnen.

In dat restant van nog ruim zes minuten in de eerste helft gebeurde trouwens helemaal niks vervelends meer, maar tijdens de reglementaire gewone pauze besloot Sjarco van den Bergen er toch mee te stoppen omdat hij zich er naar eigen zeggen toch niet goed bij voelde. Meermalen refereerde hij ook aan de wedstrijd DUNO-WNC die hij eind oktober in Doorwerth ook al na een afkoelingsperiode wel liet uitspelen, maar waarover hij zei achteraf spijt te hebben.

Van deze mentale wankelmoedigheid van de scheidsrechter werden zaterdag in Leerdam bijna vierhonderd toeschouwers en twee ploegen in de eerste klasse het trieste  slachtoffer. LRC-trainer Koen Janssen hield zich na afloop bewust op de vlakte: “Ik zeg er maar helemaal niets over. Dat lijkt me nu het meest verstandige.”

Geen goals
Voor rust vielen er geen goals. LRC begon nog veelbelovend, maar dat duurde slechts erg kort. Spits Ansu Camara kon niet bij een voorzet van Ali Yilmaz vanaf rechts en Sliedrechts keeper Mathijs Donatz greep in. Sliedrecht stelde er onschuldige pogingen van Danny van Laarhoven en Dennis Verhoef tegenover.

Geleidelijk werden de gasten offensief wel dreigender. Dennis Verhoef werd na bijna twintig minuten goed in de diepte gelanceerd en kreeg een vrije kans maar via LRC-keeper Thijs Janssen mikte hij in het zijnet. Ook een vrije trap van captain Sjoerd van der Waal na een overtreding van LRC-back Furkan Cetin tegen Luciano van Harlingen leverde Sliedrecht niks op. Luciano van Harlingen bood de bezoekers wel een nieuwe mogelijkheid, doch het schot van Sjoerd van der Waal was veel te slap.

Behoudens een poging ineens van Ali Yilmaz die ver naast ging liet LRC offensief erg weinig zien. Na de goede eerste helft tegen WNC een week eerder stelde LRC ditmaal voor eigen publiek teleur. De thuisclub bofte dat het in de matige eerste helft nog 0-0 bleef. Na een vlotte Sliedrechtse aanval via Sjoerd van der Waal en Dennis Verhoef kopte Luciano van Harlingen tien minuten voor rust naast. Vier minuten later vond de arbiter het tijd voor een afkoelingsperiode.

Hervatting
De hervatting na die afkoelingsperiode was een vrije trap van Sjoerd van der Waal. Het schot van de Sliedrecht-aanvoerder ging hoog over. In de 41e minuut kregen de gasten tegen het LRC-tiental nog een prima kans op een voorsprong maar Danny van Laarhoven faalde en stuitte op de attente doelman Thijs Janssen. Met een kopbal van Sliedrecht-verdediger Bas van Stokkom kwam het einde van de erg matige eerste helft, die de vele toeschouwers de koude met temperaturen rond het vriespunt bepaald niet kon doen vergeten.

Meer kreeg het publiek zaterdag dus ook niet te zien, want scheidsrechter Sjarco van den Bergen wilde niet verder fluiten en liet iedereen verbijsterd achter. Die beslissing zei meer over de gesteldheid van de referee zelf dan over het gedrag van twee benadeelde teams, want de vertoning in het veld was geen enkele aanleiding om de wedstrijd definitief te staken.

Anton van der Giessen

Verslaggever regio Leerdam Mail Anton >