SV Lopik maakt onmogelijke waar en promoveert naar tweede klasse

23 jun 2018, 20.53VerslagUpdate

AMSTERDAM - SV Lopik versloeg zaterdag in Amsterdam-Zunderdorp HBOK met 2-4 en promoveert naar de tweede klasse. Uitblinker Jonathan Werrie scoorde twee keer voor de Lopikenaren.

Wie vijf jaar geleden tegen de nieuwbakken Lopik-trainer Bertus van Schaik verteld zou hebben, dat hij de zwalkende dorpsclub naar de tweede klasse zou loodsen, zou voor gek verklaard zijn. Toch slaagde Van Schaik erin om van een zekere degradant naar de vijfde klasse een team op de mat te zetten, dat voor elkaar door het vuur gaat. Via twee promoties ‘knokte’ de dorpsclub uit de Lopikerwaard zich naar het tweedeklasserschap.

De wedstrijd leek een ‘walk over’, toen Lopik snel een 0-2 voorsprong nam via Jonathan Werrie en Bas Landman. Oud-voorzitter Gerrit van Bruchem (72) kon zijn ogen niet geloven. ,,Ik ben apetrots op de vereniging,” zegt de man die 22 jaar de voorzittershamer hanteerde, dan nog zelfverzekerd. ,,Wij speelden in de Utrechtse Bond en af en toe in de vierde klasse. Nu gaan we naar de tweede klasse. Dat kan niet meer mis gaan.”

Nagenbijten
Vlak voor rust werkte Zunderdorper Stein Wiedemeijer de bal echter achter Lopik-doelman Twan Schimmel en kreeg Lopik het moeilijk. Melvin Lamens stond nagelbijtend langs de kant. ,,Het is verschrikkelijk om hier te staan,” sprak de aan zijn enkelbanden geblesseerde Lamens. ,,HBOK is echt geen verkeerde ploeg, al had Lopik na de 0-2 moeten doordrukken. Nu kan de wedstrijd nog alle kanten op.”

Oneerlijk
Terwijl Van Schaik ijsberend voor zijn dug-out bivakkeerde, bleef elftalleider Bert Haars de rust zelve. ,,Ik raak niet zo gauw in paniek”,  beweert hij koeltjes. ,,Na de vechtpartij op ons terrein na de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Hilversum, heb ik een verklaring geschreven. Die is op het bureau terechtgekomen van iedereen, die hier van moest weten. Het zou oneerlijk geweest zijn, als Lopik hiervoor zwaar was gestraft. Op ons complex hebben we nog nooit zoiets aan de hand gehad. Ik vind dat we niet nalatig zijn geweest. Uiteraard moet de club leren van dit incident.”

Uitshirts vergeten
Dat er altijd iets fout kan gaan, gebeurde ook zaterdag. Elftalleider Gijs Renes, die vorige week vergat de ballen mee te nemen, liet nu de uitshirts per ongeluk thuis. De meegenomen clubshirts keurde de scheidsrechter af. HBOK (Het Begon Op Klompen) toonde zich een prima gastheer en overhandigde hun uitshirts die wel voldeden.

Een half uur voor de wedstrijd belde warhoofd Renes naar zijn vrouw, die met Piet en Ben Schep onderweg was naar deze finalewedstrijd. Het trio reed nabij Abcoude en keerde direct om. ,,Mooie boel,” merkte Piet Schep, die lachte als een boer met kiespijn, op. ,,Toen we arriveerden met de kleding, maakte de thuisclub net de 1-2.”

Meesterzet
De tweede helft vergoedde veel voor de broers Schep en de 200 meegereisde fans. Eerst moesten zij toezien hoe de thuisclub langszij kwam en een grote kans miste op de 3-2. Van Schaik greep meteen in. Hij posteerde Tom Grootendorst achterin en schoof  de balvaardige Jonathan Werrie een linie door. Deze meesterzet sorteerde meteen succes. Lopik werd de baas op het middenveld. Jacco Borst kopte raak en Werrie trof met een effectvol schot doel.

(foto: Anita Noorlander)

Via de penaltystip kwam het inmiddels met negen man spelende HBOK nog terug tot 3-4. Na het laatste fluitsignaal van arbiter Erwin Dam uit Waarland, die de jarige Roelof Luinge verving, holden de Lopikse fans op de juichende spelers af. Huisfotografe Anita Noorlander schoot honderden plaatsjes. ,,Ik beleef als ik fotografeer de wedstrijd minder, maar ik voel de spanning wel,” merkte zij op.

(foto: Anita Noorlander)

Pas drie weken bij selectie
Grootendorst, die na zijn verhuizing met zijn zwangere vriendin naar Schoonhoven pas drie weken geleden weer aansloot bij de selectie, was superblij. ,,Ik haakte door alle beslommeringen af, maar toen Bertus van Schaik een beroep op mij deed, ben ik weer in training gegaan. Prachtig dat dit niet voor niets is geweest.”

Wim Kroone

Verslaggever regio Krimpener- en Lopikerwaard Mail Wim >