• Haaften - MVV'58 (3-2).
• Haaften - MVV'58 (3-2). Jeroen de Bruin / DBRN Fotografie

Haaften pakt met 3-2 eerste zege vlak voor tijd tegen MVV’58

Wedstrijdverslagen 1.041 keer gelezen

HAAFTEN • Hekkensluiter Haaften pakte zaterdag thuis tegen MVV'58 in de zesde competitiematch de eerste zege. Voor rust nam de Meterense ploeg twee keer de leiding, maar na de pauze werd het al snel weer gelijk. Vlak voor tijd bezorgde Niek van Velzen de thuisclub met 3-2 de fel begeerde winst.

MVV'58 beëindigde de spannende streekderby met slechts negen man. Tijdens de slotfase werden de broers Cas en Tijn Wilpstra elk met twee gele kaarten uit het veld gestuurd. In totaal gaf de resoluut leidende Zeeuwse scheidsrechter Marin de Zwarte uit Vlissingen zeven gele kaarten, waarvan het merendeel al in de eerste helft.

Hard nodig
De nieuwe Haaften-trainer Bart Fransen was natuurlijk dolblij met de eerste overwinning: "Dit had Haaften heel hard nodig. Met een 2-2 gelijkspel was ik vanmiddag overigens ook al blij geweest. Bij een nieuwe nederlaag hadden we afgehaakt. Om de aansluiting met de meeste ploegen boven ons te krijgen, moesten we echter eigenlijk winnen. Dat dit dan bijna in de laatste minuut ook nog lukt, is prachtig voor ons. De ploeg heeft er ook heel hard voor gestreden. Achterin had ik Jeffrey Wolf na de 7-2 nederlaag bij Zwaluwe teruggehaald."

Door de rentree van routinier Wolf tankte Haaften wat vertrouwen. Defensief is Haaften na vorig seizoen immers erg veel kwaliteit kwijt geraakt. Voorin worden de inmiddels reeds geopereerde en de rest van het seizoen uitgeschakelde Johnnie Noorthoek en de ook al lang fiks geblesseerde Sam Onink node gemist. Ook Michael Smit en de geblesseerde Nicolai van Wageningen zijn nu niet beschikbaar. Toch blijft de snelle aanval nog Haaftens voornaamste kwaliteit. Het defensief erg kwetsbare MVV'58 vond er zaterdag geen afdoende antwoord op.

Geen coördinatie
MVV'58-trainer Robin Berendsen constateerde dat ook: "Haaften profiteerde vandaag goed van de ruimte. Achterin bij ons ontbreekt de coördinatie in het verdedigen. Bart van Leeuwen is door een hamstringblessure weer niet beschikbaar. Ons voetbal was vanmiddag ook te onrustig. Goed combineren bleek op dit gladde en slechte veld ook erg lastig. Via een zege hadden we vandaag juist een mooie stap verder naar de veilige middenmoot moeten zetten, maar in plaats daarvan verliezen we." De voorsprong op de onderste regionen blijft zo voor MVV'58 te mager.

Levendig
Circa tweehonderd toeschouwers zagen een heel levendige beginfase. Na een Haaftense voorzet van Thijmen Gerringa werd het schot van Danny Verwolf door Meterens jonge keeper Jurre Grandia gekeerd. Het antwoord van MVV'58 was een kopbal van Remco Knoop doch Haaftens doelman Wesley van Eck bleek paraat.

Al vroeg kreeg MVV'58-verdediger Dave de Baar de eerste gele kaart van de winderige maar gelukkig wel droge middag. Na tien minuten bofte De Baar dat zijn actie tegen Thijmen Gerringa in het eigen strafschopgebied geen penalty en een tweede snelle gele kaart opleverde.

Haaften bleef aanvallend dreigend, maar keeper Jurre Grandia bracht bij schoten van aanvoerder Verwolf en Gerringa knap redding. Aan de overzijde kreeg ook MVV'58 overigens mooie kansen. Robin Jager zag keeper Wesley van Eck redden en bij een verre afgemeten voorzet van Twan de Kock vanaf rechts kopte de vrijstaande Cas Wilpstra in kansrijke situatie niet zuiver genoeg.

Drie doelpunten
Na ruim een kwartier nam MVV'58 toch met 0-1 de leiding. Uit een voorzet van Remco Knoop vanaf links schoot Robin Jager goed raak: 0-1. Bij een solo van Thijmen Gerringa voorkwam Meterens keeper Jurre Grandia nog de gelijkmaker maar in de 24e minuut werd het toch 1-1. Thijmen Gerringa omspeelde na een gave pass van Jordy Perdon de keeper en rondde de snelle aanval koel af: 1-1. Het vlagsignaal van MVV'58-grensrechter Sjaak Jager voor buitenspel werd door de goed meegelopen scheidsrechter Marin de Zwarte ook na consultatie van de linesman resoluut afgewezen.

Vier minuten later heroverde MVV'58 met 1-2 overigens de voorsprong al. Uit een mooie voorzet van Robin Jager vanaf links kopte de handige Remco Knoop fraai die 1-2 binnen. Na een voorzet van Twan de Kock weer vanaf links had Knoop op vrijwel identieke wijze weer succes maar nu kopte hij over. Tijdens het slotkwartier voor de rust schoot Tijn Wilpstra voor MVV'58 laag net naast en regende het even gele kaarten. Voor Haaften kregen captain Danny Verwolf en Niek van Velzen zo'n prent en voor MVV'58 trof Twan de Kock en Tijn Wilpstra dit lot.

Vroege gelijkmaker
MVV'58 begon de tweede helft duidelijk offensief, doch Morris van den Brink en Tijn Wilpstra scoorden niet. Dat deed Haaften bij de eerste serieuze aanval na de thee in de 54e minuut wel, nadat MVV'58-back Jacco de Leeuw bij de gasten onnodig Jordy Perdon had gevloerd. Topscorer Thijmen Gerringa benutte de terechte penalty en maakte zijn tweede doelpunt van de middag: 2-2.

Nadien kreeg favoriet MVV'58 aanvankelijk weer de beste kansen maar de Meterense ploeg verzuimde om door te drukken. Uit een voorzet van Morris van den Brink vanaf rechts kopte Remco Knoop de bal via de paal net naast. Bij schoten van Robin Jager en Morris van den Brink bracht Haaftens keeper Wesley van Eck weer redding. De snelle tegenstoten van Haaften bleven vooral via Verwolf en Gerringa echter ook dreigend, want zo bijster solide bleek MVV'58 defensief opnieuw niet.

Ruim een half uur na de thee kreeg de robuuste MVV'58-verdediger Cas Wilpstra een gele kaart. Vijf minuten later spaarde de scheidsrechter hem nog coulant voor een tweede prent toen hij protesteerde omdat de Zeeuwse arbiter een kopdoelpunt van topscorer Morris van den Brink na een zuiver aangesneden vrije trap van Twan de Kock wegens een overtreding meteen afkeurde.

Tien man
In de 84e minuut moest Cas Wilpstra na een nieuwe overtreding alsnog met zijn tweede gele kaart uit het veld. Met tien man kwam MVV'58 op het eind toch nog dichtbij volle winst, doch Morris van den Brink werd tot zijn ongenoegen op links dubieus voor buitenspel teruggefloten en een kopbal van invaller Jack van Mourik leverde de bezoekers na een moeizame ingreep van keeper Wesley van Eck in de bovenhoek slechts een corner op.

Frequent slordig Meterens balverlies bij een numerieke minderheid bood Haaften echter steeds mogelijkheden voor gevaarlijke aanvallen. In de 91e minuut sloeg de thuisclub dan ook toe. Uit een voorzet van Danny Verwolf vanaf rechts werd Niek van Velzen met 3-2 de luid bejubelde matchwinner. In de vierde minuut van de extra tijd raakte MVV'58 nog een speler kwijt. Tijn Wilpstra incasseerde toen ook zijn tweede gele kaart en kreeg dus rood.

Even later volgde het eindsignaal van arbiter De Zwarte. Voor Haaften biedt deze eerste zege misschien hoop op betere tijden. Handhaving in de derde klasse zou onder de huidige omstandigheden al een prima prestatie zijn maar zal nog heel wat moeite gaan kosten. Voor debutant MVV'58 is de eerste zorg inderdaad ook om buiten de gevarenzone te blijven want de Meterense ploeg mist nog de stabiliteit voor hogere ambities.

Anton van der Giessen

• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 23 minuten geleden
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 30 minuten geleden
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 1 uur geleden
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 9 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 9 uur geleden
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 14 uur geleden