Ameide blijft de baas over SV Meerkerk in derby met alles erop en eraan: vuurwerk, rode kaarten maar ook vechtpartijen

Wedstrijdverslagen 3.473 keer gelezen

MEERKERK • Ruim 500 toeschouwers waren getuige van SV Meerkerk- Ameide. Het sfeertje was, kort voor en direct na afloop uitgezonderd, prima. Meerkerk was voetballend de betere ploeg. Echter, het verre van in vorm zijnde maar heerlijk fel spelende Ameide trok meer dan verdiend met 1-3 aan het langste eind.

"Een legendarische wedstrijd. Met alles er op en er aan", jubelde Ameide-trainer Gert-Jan Westerhout na afloop in de onrustige catacomben van De Burcht. "Vooraf werd er bij ons gezegd dat deze wedstrijd op het juiste moment kwam. En die uitspraak is vanmiddag waarheid geworden. Mijn team was niet in balans, maar iedereen wilde hier wel in de basis beginnen. Ook de weer fitte Robbert Bakker en Erik de Kruijk, maar ik vond ze niet goed genoeg voor een hele wedstrijd en heb ze pas in de tweede helft gebracht."

Uit de duels blijven
Aan het begin van de lange gang stond zijn collega Gerrie Schaap met een ontzettend beteuterd gezicht. "Een schandalige vertoning hebben we op dat mat gelegd. De winst gaat zeer terecht naar Ameide. Een derby moet je beleven, dat deden zij met volle overtuiging. Wij niet. Ik had ze nog zo gewaarschuwd en gevraagd uit de duels te blijven. Maar na een mannetje te hebben gepasseerd, werd nummer twee en zelfs de derde tegenstander opgezocht. En ja, dan krijg je een schop. Dat weet je, dat is hun manier van spelen", zag Schaap.

"In de eerste twintig minuten na rust voetbalden we wel goed, maar toen pakte Melvin van den Heuvel bij ons twee oliedomme gele kaarten."

Kat in het bakje voor de gasten uit Termei, die er met de wind en het zonnetje in de rug zo mogelijk nog een schepje bovenop gooiden.

Volgepakte staantribune
Zoals het feitelijk de hele wedstrijd al deed. SV Meerkerk combineerde lekkerder en kreeg via Daan van der Leun de eerste kans in de wedstrijd. Ook Izak Westerhout was dichtbij de openingstreffer in de levendig gestarte derby.

Ook het eerste opstootje was snel te noteren. Voor de volgepakte staantribune had Melvin van den Heuvel het aan de stok met bewaker Robin de Jong. Het brandje werd kundig geblust door de uitstekend leidende scheidsrechter Jerry Molenaar uit Ophemert. Zonder twijfel veruit de beste man van het veld.

Rode kaart
Tien minuten voor zijn rustsignaal oordeelde de leidsman het hoge been van Mechiel van Zessen voor het hoofd van de rappe Westerhout als te gevaarlijk. Jules de Gans krulde met zijn magnifieke trap de bal onhoudbaar achter doelman Ruben Vijlbrief; 0-1.

Ameide kon maar eventjes genieten van de voorsprong. Op slag van rust wist Harm Harteveld zich niet te bedwingen en raakte de jonge Joshua Dikici vol op de knie. De rode kaart was een logische straf.

Geen halve maatregelen
Onder het genot van een bakje thee nam Gert-Jan Westerhout geen halve maatregelen. René van Middelkoop werd geslachtofferd en routinier Erik de Kruijk moest meer rust op het middenveld brengen.

De opzet slaagde aanvankelijk niet. Op het uur kwam Meerkerk op gelijke hoogte Joshua Dikici kon vrij doorlopen en een perfecte voorzet afleveren op de wel erg vrijstaande Daan van der Leun; 1-1.

De thuisploeg leek aan de winnende hand, maar benutte de overtalsituatie onvoldoende. Sterker nog, via een snelle counter was de koud ingevallen Robbert Bakker halverwege de tweede helft trefzeker en wist hij, na anderhalf jaar blessureleed, eindelijk weer eens te scoren.

Geïrriteerd
SV Meerkerk ging op zoek naar de zo gewenste gelijkmaker, maar kwam tien minuten voor tijd van een koude kermis thuis. De hele wedstrijd al geïrriteerde Melvin van den Heuvel pakte in amper een minuut tijd twee keer geel en dus rood. Eerst duwde hij zijn directe tegenstander tegen de grond, de daaropvolgende logische vrije bal kon bij Van den Heuvel geen goedkeuring vinden. Na conclaaf met alles en iedereen, maar vooral met scheidsrechter Molenaar was voor hem derby eerder afgelopen.

Ameide profiteerde optimaal, de ook ingevallen Martijn van der Zijden besliste een paar minuten voor het einde de match.