• BZC'14 - GVV'63.
• BZC'14 - GVV'63. Foto: Gijs van Tuijl - Gameren

BZC’14 legt het in gezapige derby af tegen GVV’63-voorhoede

Wedstrijdverslagen 1.314 keer gelezen

BRAKEL • De eerste streekderby voor BZC'14 eindigde zaterdag in een 2-4 nederlaag tegen GVV'63. Hoewel het spel van beide kanten verre van hoogstaand was, viel op de zege niets af te dingen.

Het zonnetje scheen zaterdagmiddag aangenaam op sportpark Het Veer, bij competitieduels de thuishaven van de Brakel-Zuilichem-Combinatie. Dat maakte het ideaal voetbalweer en dat hadden ook de toeschouwers van BZC'14 en GVV'63 begrepen.

Hoewel die onderlinge confrontatie wel als derby kan worden gezien, spatte dat er in de eerste helft niet bepaald van af. Bij de thuisploeg ontbrak clubtopscorer Sten Pijlman. Hij had donderdag op de training een blessure opgelopen en was daardoor niet inzetbaar. Bij GVV'63 waren er ook de nodige afwezigen, maar trainer Denny van Geffen had met Michel Kooijman, Mathijs Libbers en Jeffrey van der Meijden wel de beschikking over een alom gevreesde voorhoede. Later zou blijken dat het drietal ook eigenhandig het verschil zou maken.

Surplus
Na een gezapige openingsfase wist GVV'63 voor het eerst een bres te slaan in de verdediging van de thuisploeg. Muzzamil Ahmadzai, die luttele minuten eerder door zijn trainer Denny van Geffen naar voren was gestuurd, begon aan een loopactie over de linkerflank. Met een lage voorzet bediende hij Mathijs Libbers uitstekend, die uitermate attent de 0-1 bij de eerste paal binnen gleed.

In het vervolg van de eerste helft speelde de wedstrijd zich vooral af op het middenveld, zonder dat het duel echt aanvoelde als een derby. Natuurlijk, er waren de nodige overtredingen, maar de onvervalste beleving ontbrak, aan beide kanten. De thuisploeg was weliswaar een aantal keren gevaarlijk via de pijlsnelle Erik van Dalen, tot grote uitgespeelde kansen kwam BZC'14 niet. Ook GVV'63 slaagde er niet in om veel gevaar te stichten voor het doel van Christian van der Zalm, ondanks een surplus aan balbezit.

Strafschop
De eerste helft kabbelde voort, totdat in de 40e minuut als donderslag bij heldere hemel BZC'14 zich met Erik van Dalen in het vijandelijke zestienmetergebied meldde. Bjorn van Bruchem stapte onbeholpen op de hak van de rappe aanvaller, waardoor hij ten val werd gebracht. Scheidsrechter Van Akooy twijfelde niet en legde de bal op de strafschopstip. Het was voor Jasper Gouda Quint vervolgens een koud kunstje om de gelijkmaker langs de jonge Laurens van Brakel binnen te schieten.

Dat bleek het startschot van een doelpuntenregen, want in de vijf minuten voor de rust zouden in totaal drie doelpunten vallen. Na de gelijkmaker van Gouda Quint pakte GVV'63 de draad razendsnel weer op. Een voorzet van Van Bruchem raakte duidelijk de hand van een BZC'14-verdediger die in het zestienmetergebied stond, maar de scheidsrechter verzuimde de tweede strafschop binnen twee minuten toe te kennen. Uit de hoekschop die volgde was het alsnog raak; Libbers zorgde met een kopgoal voor zijn tweede doelpunt van de middag.

Daarmee was het spektakel nog niet voorbij, want aan de andere kant kwam Max van Zanten net tekort om een voorzet langs Van Brakel binnen te glijden. Amper een minuut later kon diezelfde 18-jarige doelman wel de bal uit het net vissen, toen Arjan van de Werken hem met een lage schuiver verschalkte.

Amusementswaarde
Het voetbal was dan misschien verre van hoogstaand, de doelpunten vergoedden veel van de amusementswaarde. Bij het eerste gevaarlijke moment in de tweede helft tekende GVV'63-aanvaller Michel Kooijman oog in oog met Van der Zalm de 2-3 aan. Pikant, aangezien Kooijman vanmiddag vier voormalige ploeggenoten tegenkwam.

Ook de supporters van Zuilichemse komaf kenden hem nog: "Vroeger juichten we nog als-ie scoorde, nu niet meer."

Een kleine 25 minuten voor het eindsignaal gooide GVV'63 de wedstrijd op slot. Libbers bereikte na een goede actie over de rechterflank de volledig vrij staande Van der Meijden. In alle rust kon hij aanleggen en geplaatst de 2-4 binnen schieten.

Het zou nog tot de 87e minuut duren tot BZC'14 gevaarlijk werd. Invaller Nick de Jong zag Ton Drost op de rand van het zestienmetergebied vrij staan. Zijn schot belandde boven Van Brakel op het dak van het doel. Aan de andere kant verzuimde Libbers om zijn hattrick te completeren; in een één-tegen-één-situatie wist Van der Zalm redding te brengen. De rebound ging vervolgens voorlangs.

Vechtwedstrijd
In een wedstrijd waaraan amper te merken was dat dit duel in de derde en niet de vierde klasse gespeeld werd, mocht GVV'63 de punten mee naar Gameren nemen, al was winnend trainer Van Geffen niet te spreken over het spel: "Het was gewoon vechten. Ik heb wel wat mooie doelpunten gezien, maar ik kan niet zeggen dat we vandaag een goede wedstrijd gevoetbald hebben. Dat ging ook bijna niet. We kwamen teveel in de duels, het veld was glad, dus ik heb aangegeven dat we de spits sneller moesten zoeken om vanuit de tweede bal te gaan voetballen. Nee, voetballend was het niet goed. Maar ik voetbal liever slecht en dat ik weer drie punten heb. We hebben nu zes punten uit twee wedstrijden in de tweede periode. En da's voor de trainer ook wel lekker."

Onrustig
Verliezend trainer Hans de Jong zag van zijn ploeg eveneens een weinig hoogstaand duel: "Het was van onze kant een heel onrustige wedstrijd. In de eerste helft waren we nog redelijk gelijkwaardig, ook qua kansjes. Ik vond 2-2 ook wel een terechte ruststand. In de tweede helft wilden we doordrukken, op zoek gaan naar de 3-2. We begonnen nog wel aardig, maar we stapelen een paar foutjes op elkaar die door hun voorhoede worden afgestraft. Zij zijn daarin net iets slimmer en meer volwassen. Wij schieten vrije ballen weg, er is geen opbouw meer, we winnen de tweede ballen niet. Dan loop je achter de feiten aan en is het verlies ook gewoon terecht."