Jeroen de Bruin/ DBRN Fotografie

Haaften duwt Vuren met 1-3 vaster op onderste plaats

Wedstrijdverslagen 1.126 keer gelezen

VUREN – Haaften duwde zaterdag hekkensluiter Vuren in de derde klasse D nog vaster op de onderste plaats. Dankzij goals van Jordy Perdon, Michel den Braber, en Danny Verwolf nam Haaften in dit directe kelderduel in Vuren zelfs een 0-3 voorsprong. De 1-3 van invaller Björn Paul kwam voor de thuisclub te laat om de dure nederlaag nog te kunnen ontlopen.

Door deze kostbare eerste uitzege mag Haaften bijna halfweg de competitie na een zwakke start weer serieus hopen om zich zelfs nog rechtstreeks in de derde klasse te kunnen handhaven. Voor Vuren is de situatie geïsoleerd onderaan de ranglijst inmiddels ronduit penibel geworden. Het voetbal van de rode lantaarndrager bood zaterdag voor bijna tweehonderd toeschouwers in Vuren ook weinig zicht op snel betere tijden. De overwinning voor het ook al lang in de staartgroep bivakkerende Haaften was zaterdag dan ook zeker verdiend.

Vertrouwen door winst
Haaftens trainer Bart Fransen was natuurlijk blij met de belangrijke winst van zijn equipe: "Deze zege was over de gehele wedstrijd bezien verdiend en geeft ons vertrouwen. We nemen zo flink afstand van de laatste plaats en hebben nu aansluiting met de ploegen net boven ons onderin de middenmoot. De afgesproken tactiek om zo onze snelheid voorin uit te buiten werd vandaag goed uitgevoerd. De laatste zeven competitiewedstrijden hebben ons tien punten opgeleverd en het is nu zaak om die goede lijn door te trekken. In de komende vier weken moeten we proberen de nodige punten te gaan halen. Om te beginnen aanstaande zaterdag thuis tegen BZC'14."

Geen vorm en scherpte
Vurens trainer Ron Vlot had na afloop uiteraard veel minder reden tot tevredenheid: "De wil in de ploeg is er wel maar de goede vorm beslist niet. Zeker voor rust voetbalde Haaften veel gretiger en won zo de meeste duels. Vuren miste scherpte en dan wordt ook scoren moeilijk, al hebben we het in de tweede helft wel wat beter geprobeerd. In zo'n belangrijke wedstrijd moeten we echter veel meer presteren. Zaterdag in Tilburg tegen Merlijn is het weer zo'n duel. Dan zal Vuren het echt veel beter moeten doen. Anders dreigt straks de vierde klasse."

Invallers
Beide clubs tellen nogal wat invallers. Haaften zelfs al het hele seizoen. Johnnie Noorthoek en de broers Sam en Ivo Onink ontbreken wegens kruisbandblessures. Ivo Onink moet zelfs opnieuw worden geopereerd. Zo is Michael Tahamata bij Vuren weer geblesseerd geraakt en is libero Sjors Vonk nog steeds niet hersteld. Bastiaan van Horssen is twee weken op wintersportvakantie en kon bij de thuisclub dus ook niet meedoen. Voor Vurens trainer Ron Vlot was dit echter geen excuus voor de zwakke vertoning van zijn equipe tegen Haaften.

Vroege kaarten
Al binnen een kwartier kregen Timothy Bonthuis en Damian Vogel bij Vuren een terechte gele kaart na overtredingen op Michael Snit en Daniël van Zuijdam. Bij Haaften had Michel den Braber zeker na zijn overtreding jegens Ryan van Wijk ook wel zo'n prent verdiend maar scheidsrechter Ernst Beumer uit Dongen liet dat na. Op dat moment na twintig minuten had Haaften overigens al wel even door een fraai doelpunt een 0-1 voorsprong in bezit.

Eerste doelpunt
Jordy Perdon kreeg in de 17e minuut de bal op links na een actie van de offensieve linksback Michael Smit voor zijn voeten. Vanaf bijna 25 meter schoot Jordy Perdon de bal toen prachtig voorbij de verraste keeper Tim Ritmeester in de verre bovenhoek van het doel: 0-1. Na een actie van de broers Ryan en Ian van Wijk was Vuren na 26 minuten voor het eerst gevaarlijk. Haaftens keeper Wesley van Eck tikte het schot van captain Ian van Wijk echter tot hoekschop.

Na een half uur kreeg Haaften een vrije trap net buiten het strafschopgebied omdat keeper Ritmeester daar volgens de arbiter bij het uitrappen hands had gemaakt. Michel den Braber mikte evenwel huizenhoog over het doel. Tien minuten voor de rust schoot Damian Vogel voor Vuren voorlangs, zodat het tot de pauze 0-1 bleef.

Tweede helft
Direct na de thee was Haaften gevaarlijk, doch de knal van topscorer Thijmen Gerringa na een pass van Jordy Perdon leverde de gasten slechts een corner op. Al vroeg in de tweede helft kregen de routiniers Ronald Zondag (Haaften) en Bart Muilenburg (Vuren) een gele kaart. De Vurense pogingen van de broers Luuk van der Vliet (vrije trap) en Bas van der Vliet (knal) brachten de thuisclub geen succes.

In de jacht op de gelijkmaker moest Vuren in de 54e minuut zelfs een 0-2 achterstand incasseren. Na een verre trap van aanvoerder Danny Verwolf vanaf rechts belandde de bal tenslotte bij Michel den Braber, die bij de tweede paal resoluut doel trof. Eerst leek de in compleet oranje tenue gestoken scheidsrechter Beumer deze treffer wegens een Haaftense overtreding eerder in het centrum voor het doel nog af te keuren, maar in tweede aanleg keurde hij het doelpunt van Den Braber toch goed: 0-2.

Vurens trainer Ron Vlot was niet bepaald gelukkig met de arbitrage: "Ik vond het een vervelende scheidsrechter met soms rare beslissingen, ook bij kaarten en blessures. Het zat ons in dat opzicht vandaag niet mee maar de nederlaag ligt overigens niet daaraan en komt gewoon door ons eigen falen."

Beslissing
Na de 0-2 was Vuren even van slag en hing het derde doelpunt van Haaften bijna continu in de lucht. Jordy Perdon stuitte na prima voorbereidend werk van Daniël van Zuijdam en Thijmen Gerringa nog op Vurens keeper Ritmeester en uit een pass van Michael Smit mikte Gerringa net naast. Na ook nog eens een gele kaart voor Vuren-aanvoerder Ian van Wijk besliste Haaften al in de 72e minuut de partij op curieuze wijze. Bijna vanaf de cornervlag op de rechtervleugel schoot Danny Verwolf de bal pardoes over de compleet verraste keeper Tim Ritmeester hoog via de binnenkant van de paal binnen: 0-3.

Toch bleef Vuren dapper volhouden. Bij een lage vrije trap van Bas van der Vliet bleek keeper Wesley van Eck echter attent. Uit een Vurense corner kopte Ryan van Wijk over. De direct na rust ingevallen Björn Paul gaf Vuren in de 79e minuut met zijn doelpunt even nog wat hoop. Hij ging keurig twee man voorbij en schoot de bal bekeken in de verre benedenhoek: 1-3.

Aan een echt doorlopend slotoffensief kwam de thuisclub echter niet toe want Haaften wist het spel meermaals te verplaatsen. Thijmen Gerringa kwam met een hard schot zelfs nog dichtbij een treffer maar Vurens doelman Ritmeester voorkwam dat. Na drie minuten blessuretijd was de 1-3 winst voor Haaften binnen en was het publiek blij dat de voorspelde regen- en hagelbui pas duidelijk na afloop kwam.