Afbeelding
Foto: Kontakt Mediapartners

Van der Zee: ‘Sport moet topprioriteit worden in ons land’

Nieuws 851 keer gelezen

REGIO • In zijn woensdag verschenen column breekt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, een lans voor de sport.

Van der Zee wendt zich in een brief tot de verkenners Tamara van Ark en Wouter Koolmees: “Sport moet topprioriteit worden in dit land.”

Hieronder de volledige column van Jan Dirk van der Zee:

Beste Tamara en Wouter,

Over jullie favoriete voetbalclub zullen we het nooit eens worden, maar over een onderwerp weet ik dat we snel de handen op elkaar krijgen: sport en in het bijzonder de unieke Nederlandse verenigingscultuur. Daarom is mijn hoop gevestigd op jullie beiden. Zoals jullie weten, heb ik me in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen verbaasd over het gebrek aan sport in de gesprekken en debatten. Geen lijsttrekker heeft het woord serieus in de mond genomen. Sport was de grote afwezige. Terwijl de mogelijke coalitiepartijen er zonder uitzondering een punt van hadden gemaakt op hun verkiezingsprogramma. Kiezersgevlei? 

Oude politiek
Mij hindert het telkens weer mooie sier maken met sport, maar het met oude politieke ogen blijven benaderen. Een wijze van denken en doen, die in het televisieprogramma Buitenhof treffend onderuit werd gehaald door acteur en schrijver Ramsey Nasr. Volgens hem zijn de fundamenten van de samenleving, de ornamenten geworden. Zorg, onderwijs, de kunsten en cultuur in bredere zin, zijn daarin veronachtzaamd. Te lang is er gedacht vanuit maximalisatie, rendement en oneindige groei. Dingen waar geen geld uit te halen viel werden gekort. “Nu we in een crisis terecht zijn gekomen”, onderstreepte Nasr, “blijken de zwakkere kanten van de samenleving de belangrijkste te zijn.”

Verkeerde keuzes
Intussen holt de gezondheid in Nederland achteruit. Gemiddeld zijn we bijna drie kilogram aangekomen, meer gaan roken en als nooit tevoren kloppen we aan bij de psycholoog. Notabene een lid van het OMT, Diederik Gommers, vertelde hierover bij BNR Nieuwsradio, dat er door het kabinet verkeerde keuzes zijn gemaakt. Met terugwerkende kracht zegt hij: “Misschien had ik harder moeten roepen, sporten en naar buiten gaan, hadden we meer moeten stimuleren. We hadden meer aan preventie moeten doen en ik vind het jammer dat het ministerie dat niet heeft opgepakt.”

Verbindende factor
Dus ja Tamara en Wouter. In jullie gesprekken met de fracties zal het gaan over de grote vraagstukken van deze tijd: klimaat, zorg, onderwijs, woningbouw en integratie. Terecht. Onderwerpen waar een wereld te winnen valt. Toch blijft het halfbakken werk als sport daar niet de rode draad in vormt. De verbindende factor, waarmee we Nederland fit, blij en gelukkig houden. Dat doen we door bewegen naar een hoger plan te brengen. Met een sportcommissaris die een nationaal meerjarenplan opstelt met een on-Nederlands groot budget, waar ieder ministerie zich kabinettenlang aan kan optrekken. Daar kunnen jullie alvast de eerste aanzet voor geven. Die eerste zin straks in het nieuwe regeerakkoord: ‘Deze crisis grijpen we aan om gezonder en gelukkiger te worden door veel meer te bewegen. Sport wordt topprioriteit in dit land.’

Ik wens jullie in de komende dagen veel geluk en wijsheid toe. Houd daarbij de lijfspreuk van jullie favoriete club in ere: geen woorden, maar daden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden