Hans van Breukelen: 'Er was voor mij bij Brederodes geen uitdaging meer’
Hans van Breukelen: 'Er was voor mij bij Brederodes geen uitdaging meer’ regio-voetbal.nl

Hans van Breukelen: 'Er was voor mij bij Brederodes geen uitdaging meer’

Nieuws 649 keer gelezen

VIANEN – Tijdens de onlangs gehouden algemene ledenvergadering heeft Hans van Breukelen, na vijftien jaar, afscheid genomen als voorzitter van Brederodes. Hij is opgevolgd door Taki Anastassiadis, voorheen vicevoorzitter.

Van Breukelen had nooit de ambitie om voorzitter van Brederodes te worden. Sinds het begin van de jaren negentig was hij, als vader van vier voetballende zoons, vooral rijouder en vrijwilliger.

“In 2003 stapten de voorzitter en de vicevoorzitter tussentijds op, waardoor de club in een bestuurlijke crisis zat. Toen ik een keer in de kantine stond nodigde Peter van Dijk (penningmeester) me om uit om even in de bestuurskamer te komen. Daar vroeg men me om voorzitter te worden. Ook al omdat ik managementervaring had ben ik er ingestapt.”

Mediator
Binnen het relatief oude en formele bestuur was Hans van Breukelen een mediator die mensen hij elkaar bracht en voor rust in de tent zorgde. Brederodes was van oudsher een zondagvereniging; de zaterdagtak hing er maar een beetje bij, en er was duidelijk sprake van twee stromingen binnen de club. “Ik heb het initiatief genomen om de slotavonden gezamenlijk te houden. De eerste keer was dat een gigantische mislukking, maar later zijn het prima feesten geworden.”

De verschuiving van voetballen op zaterdag in plaats van op zondag werd een landelijke tendens waar ook Brederodes mee te maken kreeg. Ofschoon het bestuur zich er lang tegen heeft verzet was het opheffen van de zondagtak -er is nu alleen nog een veteranenploeg- uiteindelijk niet tegen te houden. “Voor mij persoonlijk een flinke domper. Het ging niet alleen ten koste van de reuring, maar ook van de kantine-inkomsten.”

Nieuwbouw
Een jaar of zeven geleden overwoog Van Breukelen om te stoppen als voorzitter. Omdat het bestuur in die tijd drastisch verjongde stelde hij dat uit, met name om de nieuwe mensen te ondersteunen. Binnen het dagelijks bestuur nam het idee om voor nieuwbouw te gaan steeds vastere vormen aan. De prachtige nieuwe complexen van onder andere JSV Nieuwegein, De Meern, SC Everstein en MHC IJsseloever, met alle voorzieningen onder één dak, waren prachtige voorbeelden van multifunctionaliteit.

“Brederodes heeft een mooi clubhuis, maar het is oud en heeft een beroerde vloer (roestvorming en betonrot). De constructie is van dien aard dat er op geen enkele manier aanpassingen gedaan kunnen worden: niet naar links of rechts, terwijl er ook geen verdieping op kan worden gebouwd. Als DB hebben we er veel tijd in gestoken en er een uitgebreide studie van gemaakt om dit vóór ons eeuwfeest in 2021 te realiseren. Zonder overdreven eisen te stellen zijn er vele varianten besproken. Tenzij de club zich voor lange tijd diep in de schulden zou steken, was het financieel echter onhaalbaar. En ik wilde niet te boek staan als de voorzitter die het kapitaal van de club had opgemaakt! Ruim een jaar geleden zagen we in dat een nieuwe accommodatie er voorlopig niet zal komen. Op dat moment was er voor mij weinig uitdaging meer en ik heb toen besloten om te stoppen als voorzitter van Brederodes.”

Viaanse noot
De toewijding en inzet van Hans van Breukelen zijn gewaardeerd. De gemeente Vianen beloonde hem met een Viaanse Noot, terwijl hij van de KNVB de gouden erespeld ontving. “Ik zat er niet op te wachten, maar ik kan niet ontkennen dat ik het toch wel op prijs heb gesteld. Als bestuurslid heb ik een mooie tijd bij Brederodes gehad. Hoogtepunt was de promotie van het zaterdagelftal naar de tweede klasse, ook al omdat mijn oudste zoon Tim toen hoofdtrainer was. Daarnaast waren de tweejaarlijkse reizen naar Hereford (al meer dan veertig jaar deelnemer aan het IJT) voor mij schitterende momenten en de kersen op de voetbaltaart.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Niels de Vries.
Niels de Vries verruilt Spirit voor competitiegenoot Oranje Wit 5 minuten geleden
Logo
• Fabian Korporaal (l) in actie tijdens een bekerwedstrijd eerder dit seizoen tegen Almkerk.
Achilles Veen speelt zaterdag een belangrijke kwartfinale: 'Bekervoetbal is onvoorspelbaar' 3 uur geleden
Afbeelding
Jutlen Castillo ook volgend seizen Sliedrechter 17 uur geleden
• Mounir el Ouazizi is ook volgend seizoen nog SVW'er.
Mounir El Ouazizi komt terug op zijn besluit en blijft tóch bij SVW 21 uur geleden
Logo
• Rick Stuy van den Herik.
Winterse SteDoCo-aanwinst Rick Stuy van den Herik: 'Tot het laatst meedoen om de titel' 28 mrt, 09:40
• Raily Ignacio is terug en scoort voor Kozakken Boys meteen weer aan de lopende band.
Raily Ignacio, Sergio Tremour en Jethro Mashart verlengen hun contract bij Kozakken Boys 28 mrt, 09:38