Bart Toom brengt het plezier terug bij Drechtstreek
Bart Toom brengt het plezier terug bij Drechtstreek regio-voetbal.nl

Bart Toom brengt het plezier terug bij Drechtstreek

Algemeen Trainerscarrousel 271 keer gelezen

PAPENDRECHT - Zelfvertrouwen, strijd en plezier; dat zijn de sleutelwoorden waarmee Bart Toom en Leon van Dalen Drechtstreek in veiligheid willen brengen.

Een aai over je bol. Een schop onder je kont. Met z'n allen een feestje vieren; zo werkt het bij Bart Toom. "Ik vind het enorm belangrijk dat voetballers lol aan hun sport én elkaar beleven", zegt de 56-jarige Alblasserdammer, sinds kort de opvolger van de bij Drechtstreek ontslagen Miguel Munoz. "Die vrolijkheid ontbrak de laatste tijd binnen de selectie. En dat zag je terug in de sfeer én het spel."

Toom (56) gold in zijn dagen als actief voetballer als een sluwe goaltjesdief die bij elke club waar hij speelde uitblonk in kleurrijkheid én doelpuntenproductie. Als trainer geldt hij al evenzeer als onderscheidend. Toom is geen type van gladde oefenmeesterlijke praatjes of ellenlange verhandelingen over tactiek. De spelers met wie hij werkte proeven echter wél die ondefinieerbare geur van voetbal die om Toom heen hangt. Hij snapt het spelletje en weet precies wat sporters nodig hebben om te kunnen presteren. Zo was het in die zeven jaar waarin hij bij De Alblas de technische leiding had en zo verliep het ook gedurende de vier voorbije jaren als assistent van Ronald Hulsbosch bij Nieuw-Lekkerland.

Successen
"Bij beide verenigingen had ik graag willen blijven, maar er werd anders beslist", gaat hij terug in de tijd. "Het bestuur van De Alblas vond het na zeven seizoenen tijd worden voor een nieuw gezicht voor de groep. De spelers en ik dachten daar anders over, maar we hadden het te respecteren. De clubleiding dacht met een nieuwe trainer en een andere manier van organiseren het stapje naar de tweede klasse te kunnen zetten. Je ziet hoe het gelopen is. De Alblas is na de periode Toom geen steek verder gekomen."

"Bij Nieuw-Lekkerland heb ik geweldig samengewerkt met Ronald Hulsbosch, die ik leerde kennen bij de trainerscursus. We beleefden samen mooie successen bij een prachtclub met een geweldige achterban. Hulsbosch' opvolger Maarten van Gastelen koos echter voor een nieuwe assistent. Sans rancune hoor, maar het was voor mij wél een domper."

Verwijdering
VV Drechtstreek haalde Bart Toom vervolgens naar sportpark Oostpolder om daar als tweede man naast Miguel Munoz te gaan fungeren. "Ik moest daar wel even over nadenken. Ik wist dat het bij Drechtstreek niet zo lekker liep. Toch tekende ik. Dat had te maken met mijn goede band met de TC en de hoofdsponsors. Met Miguel Munoz kon ik het ook prima vinden, hoewel ik het lang niet altijd eens was met zijn beleid. Dat zei ik hem ook regelmatig, daar was ik eerlijk in. Maar ik kende ook mijn plek. Als hij linksom wilde en ik rechtsom, volgde ik hem tóch."

"Miguel zocht veelvuldig de confrontatie met spelers. Dat leidde tot verwijdering, denk ik. Vorig jaar gebeurde dat al en dit jaar zette zich dat voort. Dat leidde tot een moeizame situatie die niet meer te lijmen viel, zo bleek tijdens een gesprek met de Technische Commissie. Het bestuur hakte vervolgens de knoop door. Het is spijtig dat het zo gelopen is, temeer omdat ik Miguel Munoz graag mag en hij zijn verdiensten heeft gehad voor de club. Hij nam de selectie in een moeilijke en emotionele periode over na het overlijden van zijn voorganger Bill Tukker en promoveerde naar de tweede klasse. Daarin handhaafde Drechtstreek zich het voorbije jaar, maar ontstonden helaas al wel de eerste haarscheurtjes in de samenwerking tussen Munoz en een deel van de selectie."

"Dit seizoen ging dat proces door. Ik vond het een lastige situatie. Ik vind het ook oprecht beroerd wat er rond hem is gebeurd. Voor mij persoonlijk was opstappen in Munoz' kielzog geen optie, zeker niet toen de TC en twee grote sponsors me vroegen om de selectie samen met Leon van Dalen over te nemen. Die samenwerking tussen Leon en mij zou best eens goed kunnen werken. Leon heeft veel verstand van zaken en beschikt over een rustige uitstraling. Ik ben meer de 'babbelbox' en opereer op de voorgrond. We zijn deze constructie tot het eind van het seizoen aangegaan. Als de vereniging daarna op deze manier verder wil, is daar zeker over te praten wat mij betreft. Maar eerst is er die grote uitdaging: Drechtstreek in de tweede klasse houden. Met passie én plezier!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden