Wereldreiziger Lambert Jager met keepersschool nu ook bij Rhelico
Wereldreiziger Lambert Jager met keepersschool nu ook bij Rhelico regio-voetbal.nl

Wereldreiziger Lambert Jager met keepersschool nu ook bij Rhelico

Nieuws 502 keer gelezen

RUMPT - Hoe komt iemand die over de hele wereld keeperstraining heeft gegeven in Rumpt terecht? Bij het stellen van de vraag begint Lambert Jager al te lachen. "Dat vraagt iedereen me", zegt Jager. Het is ook niet zo simpel om die vraag te beantwoorden. Als Jager zijn levensverhaal vertelt, gebruikt hij vaak de woorden 'toevallig' en 'geluk'. Het siert zijn bescheidenheid, al heeft hij af en toe ook schoorvoetend toe dat hij waarschijnlijk wel iets goed gedaan heeft. 

Jager had als keeper zelf een carrière in de top van het amateurvoetbal bij clubs als Renswoude en Bennekom. Nadat hij wegens blessureleed noodgedwongen was gestopt, kwam hij in contact met iemand van de keepersschool van Frans Hoek. Jager liet zich overhalen de trainerscursus te gaan doen. Hij begon als keeperstrainer in de opleiding bij DOVO. Trainer Rob McDonald haalde hem bij het eerste team.

"Ik kwam toevallig op die plek terecht had het geluk dat we dat jaar kampioen werden en dat de keeper daar een belangrijke rol in speelde. Dan word je meteen als wonderdokter gezien", vertelt Jager. McDonald was gecharmeerd van Jager en nam hem mee naar De Graafschap. Bij de eredivisionist kreeg hij Stefan Postma onder zijn hoede. "Met hem had ik een klik", zegt Jager. "Stefan draaide een goed seizoen en verdiende een mooie transfer naar de Premier League. Hij tekende bij Aston Villa. "En die stap kwam ook weer op mijn bordje terecht." 

Vitesse
Jager combineerde het trainerschap naar tevredenheid met een baan in een papierfabriek, maar het werd wat teveel allemaal. "En precies op dat moment belde Jan Streuer of ik fulltime bij Vitesse aan de slag wilde", vertelt Jager. Uiteraard twijfelde Jager weer. Met zijn vijftig jaar was hij niet de jongste meer. "Maar Streuer had vertrouwen in mij. Hij zei dat ik kon blijven zolang hij technisch directeur was. Ik had de hoop daar mijn pensioen wel te kunnen halen. En ook het 3-jarige contract was prima. Geen vetpot, maar ik kon er mijn brood mee verdienen."

Bij Vitesse werkte hij met de ervaren keeper Harald Wapenaar en bracht hij Piet Velthuizen vanuit de jeugd naar het eerste elftal en zelfs de nationale ploeg. Maar de wereld van het betaalde voetbal is grillig, ondervond ook Jager. "Er kwam met Ted van Leeuwen een nieuwe technisch directeur en hij nam Raymond van der Gouw mee als keeperstrainer. Dat kostte mij de kop." 

Wereldreis
Daarna begon Jager aan een heuse wereldreis die hem in China, Japan, Saudi Arabië en Libië bracht. Niet altijd veilig, maar wel met plezier. "Als je je snel aanpast en de mensen en de cultuur leert kennen, valt het allemaal best mee. Ik heb in die landen mooie tijden gehad."

Uiteindelijk vond zijn partner dat hij best eens wat vaker thuis mocht zijn. Jager stortte zich op Keepersschool Midden Nederland, een keepersschool voor de jeugd tussen acht en achttien jaar, die was ontstaan in zijn tijd bij DOVO. "Mensen kwamen naar me toe en vroegen of ik hun kinderen niet kon trainen. Ik zei: 'regel maar een veldje, dan kom ik wel'."

Na goed lopende projecten in Papendal en De Meern, kwam Jager René Kuit tegen, trainer van Rhelico JO19. Kuit vertelt: "We zijn een keer koffie gaan drinken om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen. Ik vind dit een mooi idee, omdat er altijd behoefte is aan goede trainers. Lambert heeft die unieke ervaring."

En dus start Jager nu ook in Rumpt bij Rhelico een locatie van zijn school. Iedere vrijdagavond worden jonge keepers onder handen genomen. Jager hoopt dat er nog wat aanwas bij komt. "Het gaat niet om de massa, maar iedereen is welkom, ongeacht bij welke club je speelt. Als we uiteindelijk twee of drie groepjes hebben, ben ik een tevreden mens."

Boodschap
Het trainer van jeugd is zijn grote passie. "Je ziet die kinderen groter worden, ze groeien letterlijk en figuurlijk en worden volwassen. Het is prachtig om in die fase met ze bezig te zijn. Het is roeien tegen de stroom in, want er wordt altijd gezegd dat er geen talent is in Nederland. Maar dat is onzin. Er is zat talent, maar je moet mensen tijd en aandacht geven. Opleiden gaat over de langere termijn", vertelt Jager gepassioneerd.

Hij heeft echter ook een boodschap voor jonge keepers. "Je moet het doen omdat je beter wil worden. Niet omdat ik trainer bij Vitesse ben geweest. Als zo'n kind er alles aan wil doen, dan wil ik daar graag bij helpen."

www.talent4keepers.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Be Ready viert feest na het behalen van de titel in Raamsdonk.
Kampioen Be Ready overweegt overstap naar de zaterdag: 'Bezig om de leden te raadplegen' 7 uur geleden
• Bryan Janssen.
Bryan Janssen verlaat Kozakken Boys en keert terug naar Westlandia 7 uur geleden
Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 12 uur geleden
Afbeelding
VIDEO: Voorbeschouwing SoccerReporter op VVAC-Peursum 14 uur geleden
Logo
• Fabian van Horssen na zijn goal tegen Heerjansdam (1-1).
Fabian van Horssen (LRC) legt uit waarom hij stopt: 'Ik kies voor m'n gezin en voor mezelf' 17 apr, 18:00
Logo
• Luuk de Graag: 'Ik ben niet bang dat we meegesleurd gaan worden'.
Luuk de Graag moet met De Alblas nog vol aan de bak: 'Maar niet bang dat we meegesleurd worden' 17 apr, 12:00