Nieuwe BZC'14-trainer Hans de Jong: 'Ik heb geen Brakel-bril op'
Nieuwe BZC'14-trainer Hans de Jong: 'Ik heb geen Brakel-bril op' regio-voetbal.nl

Nieuwe BZC'14-trainer Hans de Jong: 'Ik heb geen Brakel-bril op'

Nieuws 56 keer gelezen

BRAKEL/ZUILICHEM - Brakel-trainer Hans de Jong is aangesteld als eerste oefenmeester van BZC'14. De fusieclub kiest daarmee zeker niet voor de weg van de minste weerstand.

Bij HRC'14 stelde men met Marcel Helderton een volledig nieuwe trainer aan. Datzelfde gebeurde 22 kilometer verderop, bij GRC 14, dat Marcel van Helmond presenteerde. En ook bij het daartussenin gelegen BZC'14 was de verwachting dat een nieuwe oefenmeester, zonder eerdere banden met Brakel of Zuilichem, de klus zou gaan starten. Niets bleek minder waar. De fusieclub maakte een week geleden bekend dat Hans de Jong, de huidige trainer van Brakel, aan het roer van BZC'14 1 komt te staan. Na een gesprek met de daarvoor samengestelde commissie, kreeg hij de voorkeur boven Nabil Bouchlal, die aan zijn eerste seizoen in Zuilichem begonnen is.

Net proces
Het is opvallend dat BZC'14 niet kiest voor een volledig nieuwe trainer. Tussen beide clubs heerst er immers een behoorlijke rivaliteit. Om daar een 'bekende' trainer voor te zetten, lijkt vragen om problemen. Daar kan Bennie van Veen begrip voor opbrengen. De huidige voorzitter van Brakel wil diezelfde functie ook graag bij de fusieclub gaan vervullen. Hij weet dan ook hoe de besluitvorming tot stand is gekomen. 

"Iedereen gaf ons advies. 'Het wordt gewoon een nieuwe trainer, da's het makkelijkste wat er is'. Maar daar hebben we niet voor gekozen. We waren tot de conclusie gekomen dat we twee goede trainers in huis hebben. En het is heel moeilijk om daar een keuze in te maken, dus we hebben een TC van zes man vanuit beide verenigingen samengesteld. Zij hebben het bestuur het advies gegeven van hoe we dit moesten aanpakken. En ook zij kwamen met de optie dat het goed is om eerst met de twee trainers te gaan praten."

"Daarna heeft een commissie van tien personen de beide trainers aangehoord. Zij zijn beoordeeld aan de hand van een zeer zorgvuldig en democratisch opgesteld scoreformulier. En daarin is een klein verschil tussen de twee trainers ontstaan. Ik vond het al met al een heel net proces, ook al zal het vast nog wel stof doen opwaaien bij Zuilichem wanneer het minder gaat", aldus Van Veen, die de snelle besluitvorming toelicht: "We hebben bewust gezegd, dat we niet te lang moesten wachten. De twee trainers hadden er allebei interesse in, durfden het aan. Dan moet je niet te lang treuzelen."

Rugzakje
Zuilichem-trainer Bouchlal was één van de velen die pleitte voor een onafhankelijke nieuwe trainer, geeft hij toe: "Op het moment dat men mij vroeg of ik geïnteresseerd was; zei ik gelijk 'ja'. Maar daarna dringt het meer tot je door. En aan de ene kant vind ik het van lef getuigen dat ze de moeilijkste weg hebben gekozen. Aan de andere kant; als ik vooraf was gevraagd wat ik zou adviseren, dan had ik gezegd dat ze met een nieuwe trainer moeten beginnen en niet met één die al een rugzakje heeft vanuit één van de twee verenigingen. Maar goed, ik gun het Hans van harte en hoop dat ze het volgend seizoen hartstikke goed gaan doen."

Geen Brakel-bril
Tenslotte de gevierde trainer; De Jong. Hij zag zijn topweek zaterdag bekroond worden met een periodetitel en heeft weinig zorgen over de integratie van beide teams: "Wat betreft de selectie; dat komt toch wel goed. Voetballers onderling pakken het vaak makkelijk op. En oké, bij veel fusieclubs komt er een nieuwe trainer, maar ik weet niet of dat per se beter is. Ik ken mijn eigen spelers, maar ik weet ook wat er bij Zuilichem rondloopt. En ik denk dat mensen wel het vertrouwen hebben dat ik geen Brakel-bril op heb. Het is in ieder geval aan mij om dat te bewijzen. Ik denk dat de keuze een opeenstapeling van dingen is geweest; de één zit langer bij één van beide clubs, vijftien maanden. En Zuilichem komt naar Brakel toe."

Zuilichem niet naar Brakel
Met die laatste uitspraak is Bouchlal het overigens niet eens: "Het lijkt nu net alsof Zuilichem door 'de grote broer' Brakel gaat worden opgeslokt. Maar da's volgens mij totaal niet aan de orde. Sterker nog, als ik het goed heb begrepen, had Zuilichem het waarschijnlijk op termijn langer gered. Laten we duidelijk zijn; het is gewoon goed om beide verenigingen bij elkaar te brengen, maar Zuilichem gaat niet naar Brakel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 40 minuten geleden
Afbeelding
VIDEO: Voorbeschouwing SoccerReporter op VVAC-Peursum 2 uur geleden
Logo
• Fabian van Horssen na zijn goal tegen Heerjansdam (1-1).
Fabian van Horssen (LRC) legt uit waarom hij stopt: 'Ik kies voor m'n gezin en voor mezelf' 15 uur geleden
Logo
• Luuk de Graag: 'Ik ben niet bang dat we meegesleurd gaan worden'.
Luuk de Graag moet met De Alblas nog vol aan de bak: 'Maar niet bang dat we meegesleurd worden' 21 uur geleden
Afbeelding
Veertien spelers uit huidige SVW-selectie ook volgend seizoen actief bij de streepjes 16 apr, 21:23
• Abubakarr Jalloh.
Unitasser Abubakarr Jalloh blaast overgang naar Schelluinen af 16 apr, 20:00