Edward de Groot: 'Periodetitel zou haalbaar moeten zijn voor Nieuw-Lekkerland'
Edward de Groot: 'Periodetitel zou haalbaar moeten zijn voor Nieuw-Lekkerland' regio-voetbal.nl

Edward de Groot: 'Periodetitel zou haalbaar moeten zijn voor Nieuw-Lekkerland'

Nieuws 127 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND - Edward de Groot staat alweer een jaar of tien onder de lat bij Nieuw-Lekkerland. En vervelen doet dat geen moment.

Oké, op je 33e duren de pijntjes wat langer na een training of wedstrijd en werkt kunstgras ook niet echt mee in je streven tot optimale fitheid. Maar toch: Edward de Groot heeft het nog altijd prima naar zijn zin tussen de palen bij vv Nieuw-Lekkerland.

"Het plezier met de jongens, de wedstrijdspanning, de serieuze gesprekken en het slappe gelul in de kleedkamer; het zijn allemaal dingen die ik niet graag zou willen missen", glimlacht de goalie. Voeg daarbij de prima competitiestart van de groenwitten en het moge duidelijk zijn dat De Groot de gedachten aan het eind van zijn sportieve loopbaan nog even voor zich uit schuift.

"Ik heb inmiddels wél een leeftijd waarop je per seizoen kijkt of je doorgaat", zegt hij. "Natuurlijk spelen de resultaten en de sfeer daar een rol in. Als ik er geen lol meer aan beleef, dan is het op een gegeven moment wel klaar. En er kan een situatie ontstaan waarin je meer tijd wilt investeren om naar je sportende kinderen te kijken. Bij mijn dochter Fayen is daar nog geen sprake van - ze is pas twee- maar mijn zesjarige zoon Noël is al wél actief. Ik vind het prachtig om op zaterdagochtend bij hem langs de lijn te staan."

Loopbaan
Zijn eigen keepersloopbaan begon ooit in de jeugd van De Zwerver. Op de leeftijd van A-junior zocht Edward de Groot vervolgens zijn geluk bij ASWH. Hij was erbij toen het eerste elftal onder leiding van trainer Jack van den Berg kampioen van Nederland werd, maar keepte vooral in het tweede team van de club uit Hendrik-Ido-Ambacht. Daarna vertrok hij naar VVGZ, waar hij twee seizoenen het doel verdedigde.

"En toen kwam Nieuw-Lekkerland. "Ik maakte daar mijn debuut onder de toenmalige hoofdtrainer Ton Rekelhof", vertelt hij. "In de loop der jaren maakte ik verschillende trainers mee, onder wie Theo den Boon, Johan van Bijsterveld, Marco van Rijn, Jan Verveer en Ronald Hulsbosch. En nu staat Maarten van Gastelen aan het roer. Een rustige coach aan wie je kunt zien dat 'ie op een goed niveau gevoetbald heeft. Bevalt me prima zo, hoewel ik als doelman natuurlijk vooral te maken heb met de keeperstrainers Daam Vuurens en Frank Bakker. Een doelverdediger krijgt in principe minder aandacht van de hoofdtrainer. Logisch, omdat je aan hem minder tactische eisen stelt. Je moet een bal tegenhouden en helpen je verdediging te organiseren. Ik hoef niemand te dekken en instructies over wanneer ik diep moet gaan zijn ook vrij nutteloos, ha ha. Dat is iets voor de veldspelers."

Karakter
Het woord 'kunstgras' viel al tijdens het interview. Hoewel Edward de Groot er de voordelen van inziet voor zijn club -er kan altijd op getraind worden en het heeft relatief weinig onderhoud nodig- denkt hij met weemoed terug aan het echte gras op het 'oude' sportpark van Nieuw-Lekkerland.

"Daar konden we het spelletje op spelen dat ons gevreesd maakte door veel tegenstanders", zegt hij met pretlichtjes in zijn ogen. "Het eerste fluitsignaal klonk en we klapten er meteen bovenop, gesteund door onze fanatieke supporters aan de korte zijde achter de sporthal. Dat waren mooie tijden op een terrein dat een Engelse sfeer uitademde. Natuurlijk, ook op het prachtige, nieuwe complex voelen we ons gesteund door de fans, maar het is tóch net even anders dan toen. Destijds stonden ze dicht op het veld, nu op de tribune. Wat ondanks de moderniteiten nooit veranderd is, is de typisch Lekkerlandse vechtlust. In sommige seizoenen verdween die soms wat meer onder de oppervlakte, maar dit seizoen is 'ie terug, constateert Edward de Groot.

"We hebben het in de wedstrijden tegen Montfoort en Geinoord laten zien. In beide duels kwamen we op achterstand om uiteindelijk met de volle winst van het veld te stappen. Dat duidt op karakter. Net zoals we ook tegen WNC deden wat we moesten doen. Het besef dat we het met z'n alleen moeten doen lijkt meer dan voldoende aanwezig binnen de spelersgroep. In dat geval zijn we lastig te verslaan en kon het wel eens een heel leuk jaar worden. Een periodetitel zou haalbaar moeten zijn. Met strijdlust als basis!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden