Jasper de Muijnck: 'Kozakken Boys moet opnieuw beginnen'
Jasper de Muijnck: 'Kozakken Boys moet opnieuw beginnen' regio-voetbal.nl

Jasper de Muijnck: 'Kozakken Boys moet opnieuw beginnen'

Nieuws Voorbeschouwingen 83 keer gelezen

WERKENDAM - Kozakken Boys' voorbereiding verliep verre van vlekkeloos. Toch wanhoopt Jasper de Muijnck niet. 

Een volmondig 'ja' luidt het antwoord op de vraag of zijn functie als hoofdtrainer van Kozakken Boys hem tot dusver bevalt. Over een kleine drie kwartier trapt Jasper de Muijnck's nieuwe ploeg af voor het laatste oefenduel in de voorbereiding. Hoofdklasser Achilles Veen is daarin de tegenstander.

De wedstrijd op de Open Dag vormt het slotstuk van een turbulente warming-up richting de seizoensstart. Na het ongekende seizoen met als ultieme (anti)climax de onderlinge kampioenswedstrijd tegen Katwijk, lijkt Kozakken Boys onthoofd. Ahmad Mendes Moreira, Everton Pires Tavares, Abdulsamed Abdullahi, Jurien Gaari; het waren vaste krachten in het topjaar 2017/2018, het laatste seizoen onder de bezielende leiding van Danny Buijs. En misschien is het juist wel dat succes dat de Werkendammers gaat opbreken.

Bovenkant
In het vernieuwde Kozakken Boys luisteren de spelers naar namen als Irvingly van Eijma, Tim Eekman, Jeffrey Rijsdijk en Charlton Vicento. Met een team dat (nog) totaal niet op elkaar is ingespeeld, staat de ervaren De Muijnck voor een flinke klus, beseft hij zelf maar al te goed. 

"Met name doordat er heel veel jongens vertrokken zijn. Degenen aan de 'onderkant' waren al ingecalculeerd, daar kun je rekening mee houden. Maar er zijn er uiteindelijk ook veel aan de 'bovenkant' gegaan. Toen ik tekende was er sprake van drie, misschien vier. Uiteindelijk waren het vijf jongens die basisspelers zijn, of vaak in de basis stonden. Dat betekent dat je opnieuw moet beginnen. De selectie bestaat nu uit 16 à 17 spelers die in de Tweede Divisie kunnen spelen. Er zijn een aantal spelers die betaald voetbal hebben gespeeld, maar daarna naar een lager niveau zijn gegaan. Of er een tijdje uit hebben gelegen. En die moeten de stap gaan maken naar het Tweede Divisie-niveau. Hoe snel ze dat doen, gaat mede bepalen hoe onze seizoensstart is."

Stukjes
Afgaand op de voorbereiding stemt de huidige staat van Kozakken Boys in aanloop naar het eerste competitieduel niet al te hoopgevend. De Muijnck benadrukt dat hij zich niet blind staart op de tot dusver behaalde resultaten. 

"Kijk, je kan oefenen wat je wil, maar het blijft altijd anders dan spelen voor het echie. We hebben nu nul punten. Maar hadden we alles gewonnen, dan hadden we ook nul punten gehad. Het is echt puur voorbereiding. En ja, er zaten wel wat hobbels in. Wat blessures, mensen later terug van vakantie. Vlekkeloos verloopt-ie niet. Waar je het liefst wil dat je de puzzel in elkaar kan zetten en kijken hoe die past, moet je nu als trainer al die puzzelstukjes in elkaar gaan zetten als iedereen fit is."

"We hopen dat die stukjes tegen AFC zodanig in elkaar vallen, dat we gelijk resultaat kunnen behalen. Zo niet, dan hebben we iets langer nodig doordat we teveel spelers hebben die door pijntjes niet alles in de voorbereiding hebben kunnen meedoen. Waar ze hier aan moesten wennen, is dat ik de voorbereiding met name bedoeld heb om fit te verschijnen tegen AFC. Dat je negentig minuten lang op Tweede Divisie-tempo kan voetballen. Daar lag een heel belangrijk deel van het accent. Ze zijn best lang vrij geweest. Dat ze kunnen spelen hoe we willen, is duidelijk. Daar hebben we ze op geselecteerd. Maar het team is nu nog niet af, zoals het team van eind vorig jaar. We zetten er negen nieuwe spelers in, dat heeft iets langer de tijd nodig. Voor mij is dat gebruikelijk, maar hier is men gewend geraakt aan alleen maar winnen."

Berry Powel
Een speler die de ploeg van De Muijnck in deze moeilijke beginfase wellicht over het dode punt heen had kunnen helpen, is Berry Powel. De oud-spits hield bij Kozakken Boys de afgelopen periode zijn conditie op peil, maar een contract in Werkendam zat er niet in.

De Muijnck legt uit: "Berry wilde heel graag weer hier in Werkendam spelen, hij was op zoek naar een nieuwe club. Het is natuurlijk een speler met een dusdanige geschiedenis bij Kozakken Boys dat-ie wat mij betreft zeker kon meetrainen. We waren en zijn immers nog op zoek naar een spits. Maar moeten we dan in deze fase gelijk Powel al halen? Berry is topfit, maar wel 38. Hij was niet onze eerste keus. Ik heb gezegd; 'op dit moment nog even niet'. Laten we eerst rustig verder kijken, want op 31 augustus sluit de termijn. We beginnen aan een nieuw traject, met veel jonge jongens, wat voor mij hopelijk ook een periode van een paar jaar is. Zo'n spits krijgt natuurlijk veel aanbiedingen en op een gegeven moment belde Berry dat hij voor DVS'33 heeft gekozen. Nou goed, dat risico kenden wij. En hebben we genomen."

Toptrainer
Waar De Muijnck zich in een lastig parket bevindt, is ook oud-trainer Danny Buijs verre van soepel van start gegaan als oefenmeester van FC Groningen. Met nul punten uit de eerste twee duels is de kritiek op de ex-Kozakken Boys-coach niet van de lucht. Onterecht, vindt De Muijnck: "Ik heb vorig jaar echt enorm genoten van de trainer Danny Buijs. Het was hét seizoen van Danny. De focus moest vooral liggen op de strijd om de titel. Het was vooral mooi om te zien dat alle spelers bleven staan op het moment dat het spannend werd. Het was een volledig afgemaakt team, een afsluiting van vier jaar Buijs. Na vier jaar stond er zo'n team en da's een heel, heel groot compliment aan hem. Hij heeft zijn team dusdanig ontwikkeld, dat iedereen exact wist wat hij moest doen, dat hij moeiteloos anderen kan inpassen. Als je dat voor elkaar krijgt, ben je in mijn ogen een toptrainer. En daar geniet ik van. Ik vind het zeer terecht dat een club als Groningen bij hem terechtkomt. En ook al heeft-ie nu een moeilijke start; als ze honderd procent vertrouwen in hem hebben en houden, dan krijgt hij Groningen ook op de rails. Dat weet ik zeker."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
Rayson Koeiman (ZBC'97) verstevigt met hattrick derde plaats in topscorersklassement 4 minuten geleden
Afbeelding
VIDEO: Voorbeschouwing SoccerReporter op VVAC-Peursum 2 uur geleden
Logo
• Fabian van Horssen na zijn goal tegen Heerjansdam (1-1).
Fabian van Horssen (LRC) legt uit waarom hij stopt: 'Ik kies voor m'n gezin en voor mezelf' 14 uur geleden
Logo
• Luuk de Graag: 'Ik ben niet bang dat we meegesleurd gaan worden'.
Luuk de Graag moet met De Alblas nog vol aan de bak: 'Maar niet bang dat we meegesleurd worden' 20 uur geleden
Afbeelding
Veertien spelers uit huidige SVW-selectie ook volgend seizoen actief bij de streepjes 16 apr, 21:23
• Abubakarr Jalloh.
Unitasser Abubakarr Jalloh blaast overgang naar Schelluinen af 16 apr, 20:00