Jan van Arckel-keeper Van der Ven: 'Ik ben niet echt een penaltykiller'
Jan van Arckel-keeper Van der Ven: 'Ik ben niet echt een penaltykiller' regio-voetbal.nl

Jan van Arckel-keeper Van der Ven: 'Ik ben niet echt een penaltykiller'

Nieuws 269 keer gelezen

AMMERZODEN - Jan van Arckel promoveerde zondag onder interim-trainer Bart Goesten. In de strafschoppenserie groeide de pas 17-jarige doelman Daviyo van der Ven uit tot de grote held.

In april van vorig jaar scheurt Bart Goesten, die vlak daarvoor een vertrek naar rivaal Nivo Sparta had aangekondigd, in  dienst van Roda Boys zijn kruisband af. De nu 24-jarige vleugelaanvaller voegt zich in het nieuwe seizoen bij de staf van Jan van Arckel-trainer Erik Oeben. Diezelfde Oeben  maakt daags voor de carnaval een vervroegd vertrek bekend.

Jan van Arckel durft het aan om het trainerschap op interim-basis door te schuiven naar assistent-trainer Goesten. Onder de in Ammerzoden geboren en getogen Goesten leeft Jan van Arckel volledig op. Van de veertien resterende wedstrijden wint de vijfdeklasser er acht, speelt het vier keer gelijk en verliest het slechts tweemaal. Genoeg voor nacompetitievoetbal om promotie naar de vierde klasse. Daarin treft het vierdeklasser MEC'07, dat in eigen huis op 4-4 wordt gehouden. Jeroen de Groot is in dat eerste duel met drie doelpunten de grote man. 

Razendsnelle reflex
In de return op sportpark d'n Huybert weten beide ploegen in de negentig minuten plus de verlenging niet te scoren. En dus moet de door velen zo gevreesde strafschoppenserie de beslissing gaan brengen. De ultieme koelbloedigheidstest begint voor de thuisploeg met een valse start, wanneer uitgerekend aanvoerder Niek van den Anker zijn penalty mist. Maar al gauw is die achterstand omgebogen tot een voorsprong. De laatste strafschop is voor de specialist aan MEC-zijde. Hij is speciaal voor dit moment in het veld gebracht, enkele luttele minuten voordat de verlenging verstreken was. Zijn penalty zweeft richting de kruising, maar Van der Ven heeft een razendsnelle reflex in huis. Met één hand stuurt hij de fusieclub uit Maurik naar de vijfde klasse en laat hij zijn eigen ploeg naar de vierde klasse promoveren.

[[{"fid":"53389","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg"}},"attributes":{"class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]

Kippenvel
Blijdschap, emotie, euforie; alles komt na die beslissende redding in no-time naar boven bij iedereen die Jan van Arckel een warm hart toedraagt. Daarvan is Goesten er onmiskenbaar ook één. Hij kon zijn tranen na afloop amper bedwingen, al was het besef er nog niet direct bij de trainer die volgend seizoen weer 'gewoon' als speler bij Nivo Sparta aan de slag gaat:

"Ongelooflijk. Ik heb er gewoon geen woorden voor. Kippenvel. Er zijn mensen van in de zestig huilend naar me toe gekomen. Dit is écht een sprookje dat uitkomt. Dat ik zwaar geblesseerd raakte was voor mij een ongelooflijke dreun. Maar dat Jan van Arckel me toen de kans gaf om het over te nemen en dat dat dan zo uitpakt, had ik niet durven dromen. Ik geloof het ook nog niet helemaal, maar het is wel gebeurd. Dat je zo lang kan blijven vechten, met zo'n jonge ploeg.. En Daviyo pakt er een paar ballen uit; niet normaal."

Beduusd
En dat terwijl die pas 17-jarige doelman voorafgaand aan de wedstrijd van zondag nog geen enkele ervaring had met keepen tijdens een strafschoppenserie: "Nee, dat heb ik nog nooit gedaan", stelt hij gedecideerd en beduusd door de promotie van zijn ploeg, om te vervolgen: " Ik ben niet echt een penaltykiller. Vandaag komt dat misschien wel zo over, maar normaal gesproken pak ik ze niet zo gauw. Maar als je 'm pakt is dat een heerlijk gevoel. En het is extra lekker als je de penalty eruit houdt van degene die juist voor dat moment inviel. Maar we hebben het met zijn allen gedaan, niet alleen ik. Ik ben echt ontzettend trots op alle jongens hier en op hoe de trainer het heeft opgepakt. Bart Goesten wordt een héle goede trainer. Sowieso."

Het laatste woord is aan Goesten. Ondanks het feit dat niet hij, maar Marco van Loon volgend seizoen aan het roer zal staan van de kersverse vierdeklasser, zal hij zijn club niet snel uit het oog verliezen: "Ik zal er niet meer bij zijn als trainer, maar ik ga de jongens volgend seizoen sowieso volgen. Ze verdienden dit echt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 8 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 8 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 15 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 16 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44