RKVSC vervult voortrekkersrol met overstap naar zaterdagvoetbal
RKVSC vervult voortrekkersrol met overstap naar zaterdagvoetbal regio-voetbal.nl

RKVSC vervult voortrekkersrol met overstap naar zaterdagvoetbal

Nieuws 25 keer gelezen

VELDDRIEL - De landelijke ontwikkeling dat zondagclubs van speeldag switchen is ook in de Bommelerwaard merkbaar. Zondagvijfdeklasser RKVSC speelt komend seizoen op zaterdag.

Uit recente cijfers van de KNVB is gebleken dat er de afgelopen vijf seizoenen een afname van 9,5 procent is wat betreft het aantal teams dat haar wedstrijden op zondag afwerkt. Daartegenover staat de toename op het gebied van teams die haar wedstrijden op zaterdag afwerken, maar liefst 12,8 procent.

Voor de buitenstaander klinkt het simpel om van de ene naar de andere dag over te stappen, maar dat die transformatie de nodige voeten in de aarde heeft, weet men bij RKVSC sinds kort als geen ander. Het eerste elftal maakt onder leiding van het trainersduo Robert Hooijmans/Herman Bergacker aanstaand seizoen de stap naar het zaterdagvoetbal. En daar kwamen de nodige zaken bij kijken.

Geen sinecure
Walter Fredriksz is vanuit de Velddrielse vereniging aangewezen als procesbewaker, al ziet de 70-jarige gepensioneerde dat zelf niet zo: "Dat vind ik persoonlijk een te groot woord. We hebben een projectgroep gevormd toen het besluit werd genomen om van de zondag naar de zaterdag over te stappen. Daarna is er een actielijst opgesteld van zaken die gedaan moesten worden."

En dat was geen sinecure, aldus Fredriksz: "In het proces heb ik een helikopterview. Iedere laatste vrijdag van de maand zitten we bij elkaar om af te vinken wat er gebeurd is. Dat begon met zaken rondom de KNVB die allemaal geregeld moesten worden, maar het was ook van belang om spelers te werven voor de selectie, de technische staf helemaal rond te krijgen en de communicatie naar buiten toe te regelen."

Gemoedelijk
Op het gebied van communicatie heeft RKVSC de hulp ingeschakeld van de dorpsraad van Velddriel. Met name Bertien van Heel en Beppie Pardoel zetten zich namens de dorpsraad in voor de voetbalvereniging uit het dorp in de gemeente Maasdriel. Vooral voor Pardoel, zelf secretaris bij de dorpsraad, is RKVSC zeker geen onbekende; haar vader heeft de voetbalclub mede opgericht en haar ouders hebben geruime tijd de voetbalkantine op sportpark De Peperd gerund. Samen met Van Heel interviewde zij een tweetal spelers voor een artikel om daarmee de club in een positiever daglicht te zetten.

Volgens Pardoel kwam daarin ook naar voren dat de behoefte heerste om op zaterdag te gaan voetballen: "Voor de jonge spelers gaat het er vooral om dat ze graag op zaterdagavond willen stappen. Zo'n overstap heeft zijn voor- en nadelen, maar ik kan het wel begrijpen. Het is een kleine club die het hoofd boven water moet houden, daar worstelen alle kleine dorpsclubs mee. Als je talent hebt dan maak je bij een kleinere club als RKVSC eerder kans bij het eerste elftal te komen omdat de spoeling dunner is. Je ziet wel dat jongens die van oorsprong bij RKVSC voetbalden en daarna naar een andere club zijn gegaan, op latere leeftijd toch weer terugkeren. Dat vind ik mooi. Dat heeft ook te maken met het gemoedelijke karakter van zo'n kleine club."

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd
Als één van de initiatiefnemers voor de overstap is Arnold Hooijmans vanaf het begin af aan betrokken bij het in beweging zijnde RKVSC. Hij hoopt dat er naast het eerste elftal nog meer teams op de zaterdag kunnen gaan voetballen: "We starten met één elftal en dat is de A-selectie. Het team is op één á twee spelers na gevuld, dus dat is op een haar na rond. 'Velddriel' is een kleine vereniging met niet al te veel jeugd, dus de doorstroming richting het eerste elftal is ook niet zo groot. Het zou wel fijn zijn als we nog een elftal op de zaterdag erbij zouden kunnen krijgen, maar dan hebben we wel nog nieuwe aanwas nodig."

"De mogelijkheden zijn er en de accommodatie in zijn geheel kan het gemakkelijk aan. We hopen dat we nu wat spelers van zondagclubs uit de regio naar Velddriel kunnen halen. Het is toch ideaal om op zaterdag te kunnen voetballen en op zondag vrij te zijn? Spelers zijn van harte welkom en wat mij betreft mogen er zelfs hele elftallen overkomen die op zaterdag willen voetballen. Da's altijd leuk hè, als er wat meer beweging in de club zelf komt. Het is precies zoals het spreekwoord; hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 16 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 9 uur geleden
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 19 uur geleden
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 21 uur geleden
Logo
• Arkel verloor zaterdag van Schelluinen en staat nu op een directe degradatieplek in 3C.
Versterkte degradatie: wie staan er op degraderen en wie gaan de nacompetitie in? (stand van zaken per 20/21 april) 21 uur geleden
Afbeelding
VV Asperen op zoek naar ambitieuze hoofdtrainer vacature 21 uur geleden