Frans van Wijk keert terug naar Wilhelmina'26: 'Altijd mijn cluppie gebleven'
Frans van Wijk keert terug naar Wilhelmina'26: 'Altijd mijn cluppie gebleven' regio-voetbal.nl

Frans van Wijk keert terug naar Wilhelmina'26: 'Altijd mijn cluppie gebleven'

Nieuws 819 keer gelezen

WIJK EN AALBURG - Frans van Wijk keert volgend seizoen terug naar zijn oude liefde Wilhelmina'26. Hij wordt op de Ebbe trainer van het tweede elftal.

Frans van Wijk legt zijn voor de buitenwereld misschien verrassende beslissing uit om in de luwte als tweede trainer bij Wilhelmina'26 te gaan werken. Hij loopt er niet alleen al een aantal jaren rond om een jeugdteam te trainen van zijn kleinzoon. Ook wipte hij op zaterdag vaak nog even op De Ebbe aan bij zijn cluppie.

Daarnaast is het een gegeven dat er veel trainers zijn gewisseld van club en dat de gemiddelde leeftijd van degenen die instromen tussen de 40 en 45 jaar ligt. "Er is een nieuwe generatie trainers in aantocht", stelt de 56-jarige Van Wijk. "Dan moet je je conclusies trekken."

Technische commissie
Tevens hoeft hij niet meer zo nodig met z'n neus tegen het raam te staan en aan het front te lopen bij een eerste elftal, verklaart de Wijk en Aalburger. Hij loopt al veertig jaar mee in het stramien van ambities en nog beter.

Op een trainingsveld staan vindt hij nog wel hartstikke leuk. Van Wijk wil graag iets blijven doen, maar dan in de luwte. "En ik denk dat ik dan bij Wilhelmina'26 op de juiste plaats ben", geeft hij aan. "Het is toch altijd mijn cluppie gebleven en binnenkort gaan we ook eens praten of ik een meerwaarde kan zijn in de technische commissie. Bij Wilhelmina'26 zijn er de laatste jaren heel wat dingen goed gegaan, maar er zijn ook dingen voor verbetering vatbaar, laat dat duidelijk zijn", aldus de kritische Van Wijk. "Daar hoop ik mijn steentje aan bij te kunnen dragen."

Imposant
Van Wijk weet waar hij het over heeft. Hij kan immers bogen op een imposante loopbaan als speler en hoofdtrainer. Hij begon met voetballen bij Wilhelmina'26, waar hij op 17-jarige leeftijd debuteerde in de hoofdmacht. Andere clubs klopten op de deur, waaronder RKC. De 29-jarige Van Wijk zocht het uiteindelijk een stap hogerop bij Achilles Veen.

Dat had destijds nog heel wat voeten in aarde, weet hij nog. "Die overstap werd me niet in dank afgenomen. Dat was destijds niet zo aan de orde", zegt hij. Een mooie periode van zeven jaar was het in Veen op het hoogste amateurniveau met mannen als Sjaak Hoeke, Frans Vonk en Marcel Kamsteeg.

Geen spijt
In zijn jaren als trainer haalde hij menig prijs op, al was hij de laatste jaren minder gelukkig met de keuze voor een club. De trainersloopbaan van Frans van Wijk begon als 36-jarige ook in Veen, als assistent. Zijn verdere palmares mag gezien worden met Almkerk (vier jaar), Roda Boys (vijf jaar), SSC'55 (één jaar), Achilles Veen (twee jaar), Wilhelmina'26 (twee jaar) en weer Almkerk. RKDVC in Drunen was een verkeerde keuze en bij Almkerk vloog Van Wijk ook voortijdig de laan uit.

Van zijn keuze voor Sparta'30 heeft Van Wijk echter geen spijt, al houdt hij het door een uiteenlopende visie na één seizoen wel voor gezien in Andel. "Ik kan dan nog wel één of twee jaar op de automatische piloot verder gaan en eenvoudig mijn salaris opstrijken, maar zo zit ik niet in elkaar", stelt Van Wijk.

Handhaving
Voorlopig is Frans van Wijk nog een paar maanden actief op sportpark Jan Claesenhof. Dat wil overigens niet zeggen dat Van Wijk in zijn resterende tijd in Andel geen ambities koestert. Integendeel; "Wanneer wij in de derde klasse blijven, telt dat voor mij als een kampioenschap voor een ander", geeft hij aan. "Dat is het hoogst haalbare", aldus de trainer, die daaraan toevoegt dat hij daar zijn stinkende best voor gaat doen.

Begrip
Afsluitend confronteren we Van Wijk nog met een algemeen pijnpunt in het huidige voetbal, de mentaliteit. "Die is flink veranderd, maar dat is in de hele maatschappij. Ik ben van een andere generatie. Voor ons is en was voetbal veel belangrijker, terwijl het voor de huidige generatie een veel kleiner onderdeel van hun leven is. Deels moet je daar in mee gaan en er begrip voor hebben, maar dat valt niet altijd mee. Dan denk ik wel eens: 'Jongens, kom op'", besluit Van Wijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 9 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 9 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 16 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 17 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44