Erop of eronder voor Asperen, Leerdam Sport en Vuren in de 3e klasse C
Erop of eronder voor Asperen, Leerdam Sport en Vuren in de 3e klasse C regio-voetbal.nl

Erop of eronder voor Asperen, Leerdam Sport en Vuren in de 3e klasse C

Nieuws 7 keer gelezen

REGIO LEERDAM - De drie ‘Leerdamse’ regioclubs uit de 3e klasse C strijden allemaal tegen degradatie. Leerdam Sport'55 staat er het slechtst voor. De ploeg wist dit seizoen nog niet te winnen en staat met vier punten troosteloos onderaan. Asperen en Vuren pakten afgelopen weekend drie punten, maar ook zij moeten op de dertiende en twaalfde plaats nog volop aan de bak om in de 3e klasse te blijven.

Komend weekend staat er met de derby Asperen-Leerdam Sport dus een heuse kraker op het programma. Voor Asperens linksback Dick Schaaij is het een bijzondere wedstrijd. Hij debuteerde bij Leerdam Sport in het seniorenvoetbal. In de gewonnen promotiewedstrijd tegen Papendrecht viel hij in. De echte doorbraak bleef uit voor Schaaij en hij keerde terug naar Asperen, de club waar hij al in de jeugd speelde.

"En in mijn eerste seizoen werden we gelijk kampioen, dat was een mooi eerste jaar", zegt Schaaij. In de seizoenen die volgenden handhaafde Asperen zich nooit helemaal zonder problemen. Ook vorig seizoen duurde het lang voor de ploeg definitief veilig was, maar pakten de mannen van Ton Blom nog een verdienstelijke vijfde plek en misten nacompetitie om promotie slechts op een haar.

Die sterke eindsprint leidde in Asperen echter niet tot torenhoge verwachten voor dit seizoen. "We zijn het seizoen begonnen zoals de vorige jaren: gewoon eerst zorgen dat we ons veilig spelen. Nu blijkt dat dit al lastig genoeg is", vertelt Schaaij.

Linksback
Schaaij kwam bij Asperen binnen als aanvallende middenvelder, maar heeft inmiddels zijn plekje als linksback in het elftal veroverd. "Daar ben ik onder Richard Smaal min of meer toevallig een keer in een oefenwedstrijd terecht gekomen en daarna niet meer verdwenen", zegt Schaaij. "Met mijn conditie en loopvermogen heb ik voldoende mogelijkheden om mee op te stomen. Natuurlijk moet ik wel wat meer verdedigen, maar dat hoort erbij als back."

Schaaij had de kans om bij clubs op een hoger niveau te gaan spelen, maar wimpelde de interesse af. "Door mijn werk bij de Marechaussee kan ik vaak maar één keer in de week trainen. Bij Asperen kan ik daar goede afspraken over maken. Ik wil best op een hoger niveau spelen, maar ik ga niet naar een andere club om op de bank te zitten."

Schorsing
Bij tegenstander Leerdam Sport maakt aanvaller Marko Luksen een exemplarisch seizoen door. Luksen heeft moeite zijn draai te vinden, is niet altijd topfit en zat afgelopen zaterdag een schorsing uit voor het pakken van vijf gele kaarten.

"Voor het eerst in mijn carrière", zegt Luksen. "Allemaal domme kaarten omdat ik meer met de scheidsrechter bezig ben dan met voetballen." Het tekent de frustratie bij de ooit zo succesvolle spits. "Sinds mijn terugkeer van FC Lienden is het alleen maar minder gegaan, zowel met mezelf als met Leerdam Sport. Ik wil belangrijk zijn voor de ploeg, maar dat lukt me op dit moment niet."

Luksen kampt met lichte liesklachten, waardoor hij één van de vele spelers is die niet zeker zijn voor de wedstrijd van zaterdag.

Mentale weerbaarheid
Luksen weet waar het bij zijn ploeg aan schort: "Het is altijd een combinatie van factoren, maar uiteindelijk komen we kwaliteit tekort. De belangrijkste daarvan is de mentale weerbaarheid. We hebben echt geen slecht voetballende ploeg, maar bij tegenslag kan het instorten. Dan kunnen we van 0-0 binnen tien minuten ineens met 3-0 achter staan. Dat is al vaker gebeurd dit seizoen."

En hoewel Luksen beseft dat het voor Leerdam Sport heel moeilijk gaat worden, het gat met Asperen is liefst acht punten, geeft hij de moed niet op. "We hebben met elkaar gezegd dat we vanaf nu gewoon keihard gaan werken en dat we dan wel zien waar het eindigt. Daarvoor moeten alle neuzen dezelfde kant op staan. Als je hard werkt kun je op een gegeven moment geluk afdwingen. Dat hebben we nu wel nodig."

Punten in mindering
Ook Vuren staat er met, net als Asperen, twaalf punten niet bepaald goed voor. Naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd tegen Alblasserdam moest Vuren ook nog eens twee zuurverdiende punten inleveren. "Ik vind het nog altijd een belachelijke beslissing", zegt trainer Ron Vlot. "We waren niet de aanleiding van het staken, wij hebben niemand geslagen, maar omdat wij niet meer verder wilden, worden we gestraft."

Vlot kan het echter naast zich neer leggen. "We halen onze schouders maar weer een keer op. We zijn met de overwinning bij De Alblas goed uit de winterstop gekomen en drie punten uitgelopen op directe degradatie. Hopelijk is dit het begin van een goede serie."

Zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen ZBC'97. Bij winst nadert Vuren de Dordtenaren tot op één punt. "Wij moeten iedere week ons uiterste best doen en honderd procent geven. Dan kunnen we van iedereen winnen. Als we dat niet doen kunnen we verliezen ook van iedereen verliezen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden