Leerdam Sport-voorzitter over storm- en waterschade: 'Wat een ellende'
Leerdam Sport-voorzitter over storm- en waterschade: 'Wat een ellende' regio-voetbal.nl

Leerdam Sport-voorzitter over storm- en waterschade: 'Wat een ellende'

Nieuws 11 keer gelezen

LEERDAM - De felle westerstorm die donderdag over de regio trok, heeft veel schade veroorzaakt op de complexen van Leerdam Sport en LRC. Leerdam Sport heeft naast stormschade inmiddels ook te kampen met forse waterschade.

Bij Leerdam Sport ontstond er veel schade aan het dak van de bestuurs- en commissiekamer. Rond een uur of tien donderdagmorgen toen de storm en de bijbehorende windstoten het hevigst waren, werd het dak ‘opgetild’. Volgens voorzitter John Boekelman waaide een deel van de dakbedekking weg, een ander stuk van het dak werd ‘omgeslagen’ waardoor ook het isolatiematerieel beschadigd raakte.

“De wind was zo hevig. Er was geen houden aan. Ik ging in de loop van de middag kijken en dan weet je niet wat je ziet: een flink stuk van het dak lag helemaal bloot. Dan denk je: wat een ellende.”

In de loop van de middag en avond werd met man en macht geprobeerd om de ravage op te ruimen, de schade provisorisch te herstellen en het dak met zeilen af te dekken. “We hebben een oproepje onder de leden gedaan en dan is het hartverwarmend om te zien hoeveel vrijwilligers te hulp schieten. Met z’n allen hebben we het dak zo goed en zo kwaad als dat ging dicht gelegd.”

Vijf centimeter water op de vloer
De inspanningen bleken deels vergeefs. De zeilen konden de forse regenval in de nacht van donderdag op vrijdag niet keren. “Vanmorgen werd ik gewaarschuwd dat er toch water in de bestuurs- en commissiekamer terecht was gekomen. Ik ben direct gaan kijken, er lag toch al gauw een centimeter of vijf op de vloer.”

Daarnaast is het water op allerlei technische apparatuur terecht gekomen. “Computer, printer, geluidsapparatuur, de bediening van het scorebord, noem maar op. Alles moet als verloren worden beschouwd.” De rood-witten kampen overigens ook elders met schade op het complex, zo is een ballenvanger zwaar beschadigd.

“Vreselijk jammer, maar het is niet anders. We zijn verzekerd, maar het is altijd afwachten of je helemaal uit de onkosten komt. Al moet ik zeggen dat onze verzekering zich positief opstelt. We vertrouwen erop dat het goed komt”, aldus Boekelman, die geen idee heeft om welk schadebedrag het precies gaat. “In ieder geval om (vele) duizenden euro’s.”

Dit weekend is er al overleg met een dakdekker, op korte termijn krijgt de club bezoek van een schade-expert. “We gaan er direct mee aan de slag, want als vereniging willen we door.”

Gevolgen voor trainingen en wedstrijden heeft de stormschade voorlopig niet. “Voor zaterdag stond er een oefenwedstrijd gepland, maar die gaat er vanwege het soppige veld so wie so uit. Volgende week spelen we voor de competitie tegen Alblasserdam. Hopelijk is dan alles weer in orde, anders wijken we als bestuur uit naar de kantine.”

LRC Leerdam
Ook bij LRC hield de storm huis. Zo moest de dubbele rij reclameborden aan de kant van de tribune het ontgelden, vertelt secretaris Fred Kars. En ook een aantal vlaggenmasten, een ballenvanger bij de oefenhoek en een pupillendoeltje raakten zwaar beschadigd. “Dat kwam omdat er op ons vierde veld een boom omwaaide."

[[{"fid":"46811","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Fred Kars - LRC Leerdam)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"(foto: Fred Kars - LRC Leerdam)","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"(foto: Fred Kars - LRC Leerdam)","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]

De bomen op het LRC-complex hadden het so wie so zwaar te verduren. “Op het tweede veld waaiden vier bomen om. Met wortel en al. Het veld raakte daardoor flink beschadigd. Het waren nogal stevige knoeperds”, zegt Kars. Bij de paars-witten legde overigens ook nog een speaker van de geluidsinstallatie het loodje.

Tijdens de storm waren er vrijwilligers op het complex, maar niemand raakte gewond. “Zodra de storm ging liggen, zijn we aan de slag gegaan om erger te voorkomen. Alle trainingen op donderdag hebben we afgelast, omdat we geen enkel risico wilden nemen. We wisten niet of er nog takken los hingen.”  

Voor zaterdag zijn alle vriendschappelijke wedstrijden op de velden twee, drie en vier afgelast. Op het eerste veld is spelen wel mogelijk. Wellicht wordt de daar geplande wedstrijd – eveneens vriendschappelijk - afgelast vanwege de overvloedige regenval.

Een deel van de troep op het complex is vrijdag al opgeruimd. “En zaterdag pakken we met zoveel mogelijk vrijwilligers de rest aan. Over een week moet alles weg zijn.”

Ook Kars heeft geen idee hoeveel schade de storm precies heeft veroorzaakt. “Daar is nog helemaal niets over te zeggen. De zaak is inmiddels in handen van de verzekering. Het is al met al een behoorlijke tegenvaller, maar we gaan ervan uit dat alles weer goed komt.”    

Lees ook: www.regio-voetbal.nl/nieuws/veel-stormschade-bij-lrc-en-leerdam-sport

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden