'Derby Roda Boys-Nivo Sparta gaat beslist worden op strijd'
'Derby Roda Boys-Nivo Sparta gaat beslist worden op strijd' regio-voetbal.nl

'Derby Roda Boys-Nivo Sparta gaat beslist worden op strijd'

Nieuws 7 keer gelezen

ZALTBOMMEL/AALST - De eerste seizoenshelft kent met de Bommelerwaard-derby een prachtige climax. Twee oud-spelers van beide teams blikken alvast vooruit.

Zaterdag vindt in Aalst voor Roda Boys en Nivo Sparta het spectaculaire sluitstuk van de eerste seizoenshelft plaats. Waar de thuisploeg onnavolgbaar snel uit de startblokken schoot en de eerste periodetitel voor zich opeiste, kwam het vlaggenschip van de ambitieuze club uit Zaltbommel een stuk trager op gang. Toch staan beide ploegen na elf wedstrijden binnen schootsafstand van elkaar. Behalve dat de Bommelerwaard-derby op zichzelf altijd onvermoede krachten losmaakt, is het dit seizoen ook nog eens de strijd tussen de nummers twee en drie in de tweede klasse F.

Dat de belangen groot zijn is dus wel duidelijk en daar zijn Jordy de Wit en Maikel van Opijnen zich allebei ook terdege van bewust. De twee hebben een verleden bij de ploeg die ze zaterdag treffen. Wat heet; de 24-jarige Van Opijnen kwam maar liefst vijf seizoenen in actie op sportpark De Maaskant. De Wit (27) verliet afgelopen zomer de club die hij drie jaar trouw bleef. Bij de club uit Zaltbommel kwamen de twee bij elkaar in het team, maar dat bleef maar beperkt tot één seizoen.

Pittig
In sneltreinvaart praten de twee spelers elkaar nu bij. Over oud-teamgenoten, over de opstellingen en tactische zetten van beide teams en natuurlijk over de derby. In het onderlinge treffen wordt zaterdag bepaald wie met een tevreden gevoel aan het kerstdiner mag aanschuiven en wie de winterstop in mineur in gaat.

De Wit verwacht een pittige Bommelerwaard-derby: "Op papier is Nivo Sparta favoriet, maar het is een derby. Die gaat niet gewonnen worden op voetbal, het gaat beslist worden op strijd." Dat beaamt Van Opijnen volmondig: "Ja, dat denk ik ook. Een derby is een wedstrijd op zich, natuurlijk. Dan spelen er ook meer andere belangen. Het is de belangrijkste wedstrijd van de regio. Gezien hoe wij de laatste zeven weken spelen, denk ik dat we heel moeilijk te verslaan zijn, maar er zal meer bij moeten komen kijken dan alleen voetbal. Als we meer strijd leveren dan de tegenstander, dan wint Nivo Sparta."

Gevoeliger
Van Opijnen ondervond in de zomer van 2016 aan den lijve hoe groot de rivaliteit is. Hij maakte vanuit Aalst de overstap naar de gewraakte buren en dat werd hem destijds niet in dank afgenomen: "Ik heb toen wel Roda-supporters meegemaakt die liepen te kloten, maar ik heb dat nooit echt als negatief ervaren."

De Wit vult aan: "Ik denk ook dat de stap van Roda Boys naar Nivo gevoeliger ligt, dan andersom. Bij Roda Boys is het ook niet 'zoveel punten staan we los', maar 'zoveel punten staan we van Nivo Sparta'. Daaraan merk je dat het heel erg leeft."

Adrenaline
Beide trainers proberen in aanloop naar de burenruzie met dooddoeners als 'je krijgt er maar drie punten voor' en 'het is maar één van de 26 wedstrijden' de druk van de derby af te halen. Toch weet Van Opijnen wel beter: "Ik denk dat het vanuit beide clubs een wedstrijd is waar echt naartoe wordt geleefd. Wij kijken niet op tegen Roda Boys en Roda Boys ook niet tegen Nivo. Het is een rivaliteit. Als wij daar winnen, eindigen we voor de winterstop boven Roda. We moeten winnen om mee te blijven doen in de top-drie."

De Wit kijkt zelf al reikhalzend uit naar het onderlinge treffen. "Dit zijn de wedstrijden waar je het als voetballer voor doet. Ik merk aan mezelf ook dat ik veel meer zin in zo'n wedstrijd heb. Er komt 'keiveel' volk op af en als je dan het veld op loopt en je ziet al dat vuurwerk, dan krijg je wel extra adrenaline door je heen. Helemaal omdat ikzelf bij Nivo Sparta heb gevoetbald, natuurlijk."

Juichen
Bij spelers in het betaalde voetbal komt het steeds vaker voor dat ze demonstratief niet juichen wanneer ze scoren tegen de club waarvoor ze ooit uitkwamen. Dat is in de derby uit den boze. Van Opijnen weet precies wat hij gaat doen wanneer hij het net vindt: "Ja, gewoon juichen. Het is een belangrijke wedstrijd en als je scoort is het alleen maar mooi."

De Wit: "Voor mij geldt precies hetzelfde. Als je scoort is dat toch supergaaf?"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden