Jeroen van Elteren (Brederodes) analyseert wedstrijden als hobby
Jeroen van Elteren (Brederodes) analyseert wedstrijden als hobby regio-voetbal.nl

Jeroen van Elteren (Brederodes) analyseert wedstrijden als hobby

Nieuws 40 keer gelezen

VIANEN – In de persoon van Jeroen van Elteren heeft Brederodes een lid van de technische staf die de tegenstanders regelmatig analyseert. “De trainer neemt mijn bevindingen altijd mee in de bespreking. Als achteraf blijkt dat sommige van mijn bevindingen niet kloppen, neemt niemand me dat kwalijk.”

Van Elteren (50) is vanaf zijn zevende lid van Brederodes. Hij was niet bepaald een uitblinker, want hij voetbalde altijd in de laagste teams. Bij de senioren schopte hij het tot het derde zondagelftal, terwijl hij, heel lang geleden, één keer is opgeroepen om in te vallen bij een oefenwedstrijd van het eerste.

Liefhebber
“Ik ben een liefhebber van het amateurvoetbal”, legt Van Elteren uit. “Vrijwel elke zaterdagmiddag bezocht ik een duel in de regio, en er is geen club waar ik niet ben geweest. In de periode dat Tim van Breukelen trainer was van de zaterdagselectie stonden we na de wedstrijd af en toe wat na te praten. Dan gaf ik mijn mening: bijvoorbeeld over het spelsysteem, de tactiek en de specifieke kwaliteiten van de tegenstander. En soms wist ik ook iets te vertellen over de komende tegenstander, omdat ik die recent aan het werk had gezien.”

Details
Het leidde ertoe dat Jeroen door Van Breukelen werd gevraagd om tegenstanders te gaan bekijken en daar een analyse van te maken. Van Elteren ging daarbij wat meer op details letten dan voorheen: spelsysteem en -hervattingen, zijn bepalende spelers links- of rechtsbenig, wordt er opgebouwd door het midden of over de vleugels, wordt er goed gecombineerd of vaak gekozen voor de lange bal.

“Ik loop langs het veld, vang geluiden op van supporters en achter de dug-out kun je ook nuttige informatie vergaren. In de pauze hoor je in de kantine soms iets waar je wat aan hebt. In het weekeind zet ik mijn bevindingen op papier, mail ze naar de trainer, en daarmee zit mijn werk er op. En soms belt hij me voor wat meer details.”

Mutaties
Als analist, maar vooral omdat hij het leuk vindt, stelt Jeroen van Elteren zich na de overschrijfperiode altijd op de hoogte van de mutaties. Daarnaast leest hij wekelijks de verslagen op Regio-Voetbal. Niet alleen van de poule waar Brederodes in speelt, maar ook van clubs uit de eerste en de lagere klassen. 

“De trainer kan echter niet voor 100 procent op mijn analyse afgaan”, merkt Van Elteren op. “Als ik bijvoorbeeld iets doorgeef over de spelverdeler, die vervolgens tijdens de training geblesseerd raakt, is die informatie niets meer waard. Ik heb ook wel eens een verdediger benoemd die er helemaal niets van kon. Toen Brederodes er een week later tegen moest voetballen, was er niemand die hem voorbij kwam."

"Als analist is het prettig dat steeds meer clubs met vaste rugnummers werken. Ik heb bij Brederodes geen officiële functie, maar ik vind het wel leuk om er als lid van de staf bij betrokken te zijn. Overigens zie ik ons elftal hooguit tien keer per jaar voetballen; de andere keren ben ik op pad.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Akif Hancer.
Unitas (zo) heeft met komst aanvaller Akif Hancer selectie rond 1 uur geleden
• Patrick Stok.
Ries Fok vertrekt bij Dubbeldam, Patrick Stok komend seizoen nieuwe trainer 1 uur geleden
Afbeelding
Start voorronden TOTO KNVB-beker, met onder meer Achilles Veen en Heerjansdam, drie weken uitgesteld 2 uur geleden
Logo
• Bert van Dalen.
Zaterdag kan voor BZC'14 de kampioensvlag worden gehesen 4 uur geleden
• Wordt VVAC zaterdag al kampioen, of brengt Peursum de spanning in 4E weer helemaal terug?
Drie belangrijke derby's in de Waard: Streefkerk-De Alblas, Arkel-Schelluinen en VVAC-Peursum voorbeschouwing Alblasserwaard 7 uur geleden
Afbeelding
VVAC zoekt trainer voor tweede elftal vacature 7 uur geleden