Kozakken Boys ontwikkelt jeugdafdeling door met behoud eigen identiteit
Kozakken Boys ontwikkelt jeugdafdeling door met behoud eigen identiteit regio-voetbal.nl

Kozakken Boys ontwikkelt jeugdafdeling door met behoud eigen identiteit

Nieuws 39 keer gelezen

WERKENDAM - Kozakken Boys stelt zich ten doel met het eerste elftal op een zo’n hoog mogelijk niveau te voetballen. Daarbij geeft het steeds hogere prioriteit aan een goede jeugdopleiding.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Kozakken Boys op 17 november zal Vincent Wijmans officieel benoemd worden als voorzitter van de jeugdafdeling. Daarmee krijgt hij meteen ook formeel zitting in het hoofdbestuur van de tweededivisionist. Uit praktische overwegingen bekleedt Wijmans de functie eigenlijk al vanaf 1 augustus en is daarmee opvolger van Marco Damen. Vincent Wijmans was immers al een van de (technische) beleidsbepalers binnen de jeugdafdeling van de Werkendammers.

Certificaat
Kozakken Boys behoort volgens de KNVB tot de zestig clubs van de in totaal drieduizend voetbalverenigingen in Nederland die het certificaat Lokale Jeugdopleiding hebben ontvangen. Kozakken Boys heeft hiervoor het Kwaliteit & Performance programma van de KNVB succesvol doorlopen.

Wijmans: “Kozakken Boys is volledig doorgelicht voor wat betreft de kwaliteit en de faciliteiten van de jeugdafdeling. Wij hadden de ambitie om regionaal gecertificeerd te worden, maar dat komt voor ons nog net te vroeg. Wij werken nu toe naar 2020. Dat is het moment dat wij die volgende stap wel willen kunnen maken.”

De KNVB vraagt Kozakken Boys om dan nog breder te investeren in de ontwikkeling van de jeugdtrainers, waardoor de bovenbouw op een structureel hoger niveau kan presteren.  Daarmee zouden de teams van onder 17 en onder 19 naar tweede/derde-divisieniveau moeten groeien. “Daarvoor gaan wij met onze gehele TCJ verder insteken op de ontwikkeling van goede jeugdtrainers met oog voor talentontwikkeling. Daarbij zal ondersteuning op mentale aspecten en houding en gedrag ook de nodige aandacht gaan krijgen.”

Nieuwe rol
In zijn nieuwe rol komt er veel meer op Vincent Wijmans af. Tijdens dit interview is hij ook verdeelpost voor kaarten voor de trip naar Zwolle, waar het eerste elftal dinsdagavond tegen PEC Zwolle uitkwam. “Toen de loting bekend was stelden twee sponsors meteen twee bussen ter beschikking waarmee 110 jeugdspelers naar deze wedstrijd konden om de ‘boys’ aan te moedigen. Dat is nou ook weer typisch Kozakken Boys.”

Het voetbal zit bij Wijmans diepgeworteld. “Als voorzitter maak ik samen met de TCJ het technisch jeugdbeleid en tracht daarin de juiste balans te vinden. Bij voetbaltechnische zaken wordt namelijk weleens vergeten dat er ook sociale, emotionele en maatschappelijke aspecten zijn die even belangrijk zijn, zeker in het jeugdvoetbal.”

Kozakken Boys, dat onlangs het duizendste lid inschreef, verwacht op het gebied van opleiding een volgende stap te maken door ook bij de jongste jeugd, dus onder elf jaar, meer gediplomeerde trainers in te zetten. “Bij deze club vormen de 350 jeugdleden het bruisend hart”, weet Wijmans. “Wij zijn er natuurlijk net zo trots op dat wij nu in de jonge jeugd ook in de breedte groeien en daarnaast in bijna elke leeftijdscategorie over een volwaardig meidenteam beschikken.”

Bewaken identiteit en verhogen niveau
Kozakken Boys hanteert sinds kort voor nieuwe leden wel een duidelijk toelatingsbeleid. “Ons JO19 kent daarbij minder beperkingen gezien het hoge prestatieniveau dat daar nodig is om aansluiting naar de eerste selectie te bewerkstelligen. Het moeten daar dus wel echt heel goede spelers zijn. Vanuit dat team is het streven jaarlijks twee spelers door te schuiven naar de selectie van het eerste elftal. Ons JO19-2 team willen wij daarbij ook belangrijker gaan maken. Ook hiervoor dienen de randvoorwaarden en faciliteiten zo aantrekkelijk te zijn dat dit team op hoofdklasseniveau kan uitkomen met een sterke lokale uitstraling."

"In de leeftijdscategorieën onder 17 jaar ‘bewaken’ wij onze eigen identiteit van de jeugdafdeling. Daar laten wij spelers uit onze regio slechts beperkt toe in de selectieteams.De betreffende ‘nieuwkomer’ moet dan echt wat extra’s toevoegen.”

Wijmans herhaalt daarom nog maar een keer de kernwaarden bij Kozakken Boys. “De missie is het verhogen van het niveau in de top van de jeugdafdeling. Daaronder willen wij eigen spelers beter maken met behoud van de cultuur en identiteit van Kozakken Boys. Plezier in het voetballen moet echter altijd voorop staan.”

(bron: Kozakken Boys Thuispagina's in Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 12 uur geleden
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 13 uur geleden
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 22 uur geleden
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 22 apr, 22:00
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 22 apr, 19:46
Logo
• Arkel verloor zaterdag van Schelluinen en staat nu op een directe degradatieplek in 3C.
Versterkte degradatie: wie staan er op degraderen en wie gaan de nacompetitie in? (stand van zaken per 20/21 april) 22 apr, 19:45