Zondagvijfdeklasser Jan van Arckel krijgt hulp van videoanalyse
Zondagvijfdeklasser Jan van Arckel krijgt hulp van videoanalyse regio-voetbal.nl

Zondagvijfdeklasser Jan van Arckel krijgt hulp van videoanalyse

Nieuws 185 keer gelezen

AMMERZODEN - Erik Oeben is bezig met zijn tweede seizoen bij Jan van Arckel. Aan de hand van videoanalyse wil hij zijn spelers scherp houden na drie overwinningen.

"Ik heb die opleiding gevolgd en ben er bij ODC mee begonnen. Het is gewoon de toekomst. Nico staat er heel erg voor open, maar er staan ook heel veel mensen hier huiverig tegenover: 'moet zoiets wel in de vijfde klasse?'"

Het zijn de woorden die ruim een jaar geleden in deze krant stonden, afkomstig van Erik Oeben. Waar destijds het nieuwe technologische snufje nog met het nodige cynisme werd gadegeslagen, lijkt dat een jaar later te zijn omgeslagen. Op deze dinsdagavond zit hij in de kantine op sportpark d'n Huybert om de wedstrijd Jan van Arckel-Ophemert te analyseren.

En hoewel die wedstrijd met maar liefst 5-1 werd gewonnen, was er volgens de Oisterwijker nog genoeg ruimte voor verbetering: "Er is euforie. 'wow, we hebben negen punten', maar we doen nog zoveel dingen fout. Daarom ben ik er nu ook juist extra scherp op. Tegen betere tegenstanders worden deze fouten afgestraft."

Rode loper
Oeben heeft vanavond alle spelers eerder naar de voetbalkantine laten komen om samen de tweede helft van de competitie-opener te analyseren. Aan de hand van de beelden is het makkelijk om spelers af te rekenen op hun zwakke plekken, maar daar doet de amicale hoofdtrainer niet aan. Wel legt hij met zijn tips en adviezen de nadruk op hoe zijn spelers beter kunnen handelen.

"Jeroen, ik zie jou dit heel vaak doen. Is dat bewust? De rode loper ligt nog net niet uit voor die verdediger."

"Ja, deze was zeker bewust, want hij kon er geen hout van", countert De Groot. "Nee, hij kon er ook ginne zak van, maar als we tegen andere tegenstanders moeten, hoop ik niet dat het zo'n gatenkaas is." 

Rode pijlen
Een andere situatie: Oeben laat zien dat zijn ploeg ter hoogte van de middenlijn een kans heeft om op de Ophemert-keeper af te stormen. "Dit zijn echte kansen, dit moet een goeie bal zijn. Deze mag nooit onderschept worden. Wat gebeurt er? Juist, hij wordt onderschept. En kijk dit: hier weten we totaal niet wat we aan het doen zijn. Dat soort momenten moet eruit, jongens."

Met rode pijlen zijn de loop- en passlijnen inzichtelijk gemaakt en in tekstvakken staat met steekwoorden aangegeven wat het speerpunt is. "Hier. Pak nou effe die eerste meters en ontneem hem de zin om te gaan lopen." 

Hulpmiddel
Behalve 'foute' momenten worden ook de hoogtepunten en grappige momenten (de Ophemert-keeper die een bal nakijkt die over het vangnet heen vliegt) getoond door Oeben en inmiddels zijn ook een aantal nieuwsgierige supporters toegestroomd. Ze kijken mee met de analyse en dat vindt de trainer uit Oisterwijk ook geen enkel probleem: "Ik doe dit openbaar, het zijn geen gekke dingen. Iedereen mag het zien en nu beginnen de mensen ook steeds meer in te zien dat het een hulpmiddel is."

"Word je er een betere voetballer van? Nee. Maar ik kan wel op een training wijzen op dingen die ik net heb laten zien. Daardoor is het niet alleen maar twee keer in de week achter dat balletje aan lopen, ze zijn er echt meer mee bezig."

Gelijkspel
Inmiddels is Jan van Arckel overigens niet meer zonder puntenverlies; afgelopen zondag werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heerewaarden. Daarover was Oeben nogal verbolgen: "Ik ben nog nooit zo blij geweest dat voetbal elf tegen elf is, anders had onze tegenstander nog meer mensen voor hun doel gezet die maar één doel hadden: De bal wegtrappen, maakt niet uit waarheen."

Toch blijft de vijfdeklasser uit Ammerzoden de trotse koploper en daarmee is de doelstelling van de Brabander nog ruimschoots in zicht: "In de top-vijf eindigen en snuffelen aan een periode. Natuurlijk wil ik kampioen worden of promoveren, maar eigenlijk liever volgend jaar. Natuurlijk, als we de kans krijgen, gaan we ervoor. We hebben een heel jong, maar heel goed team en als ze begrijpen wat ze moeten doen, dan kan het ineens snel gaan. Als we dit voor elkaar kunnen krijgen, dan zijn we een geduchte tegenstander. Maar ik heb liever dat we nu groeien. Lekker meedoen, er een bietje aan proeven, een bietje gek en het dan net nie halen. Dat zou voor mij het mooiste zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden