Vianen verwijt hoofdtrainer Jeroen Brouwer contractbreuk
Vianen verwijt hoofdtrainer Jeroen Brouwer contractbreuk regio-voetbal.nl

Vianen verwijt hoofdtrainer Jeroen Brouwer contractbreuk

Nieuws 180 keer gelezen

VIANEN - Op een wel heel ongelegen moment, drie dagen voor het sluiten van de overschrijvingstermijn, liet Jeroen Brouwer het bestuur van Vianen weten dat hij komend seizoen geen trainer/coach meer wil zijn van de selectie. Pal daarna stelde hij ook de spelersgroep op de hoogte van zijn beslissing. Dat leidde tot een ongekende uitloop: twee spelers bleven, terwijl de rest in allerijl overschrijving aanvroeg naar een andere club. Het gevolg is dat Vianen volgend seizoen geen eerste elftal meer heeft.

“Als bestuur hebben we dit absoluut niet zien aankomen”, meldt voorzitter Stefan de Wit. “We hadden wat meer loyaliteit verwacht. We kregen dit om 2 voor 12 op ons bordje en konden op dat moment geen kant meer op. In plaats van sportief een stap vooruit te zetten, moeten we nu twee stappen achteruit doen. Als we dat twee maanden eerder had geweten was er tijd genoeg geweest om een andere trainer te benaderen die wellicht nog wat spelers had meegenomen. Maar Brouwer is iemand die moeilijk communiceert…”

Rechtzaak
Het bestuur van de tricolores laat het er niet bij zitten. Los van de sportieve consequenties heeft dit voor Vianen ook financiële gevolgen. Geen thuiswedstrijden van een eerste elftal scheelt de club een aanzienlijk bedrag aan barinkomsten. “In onze ogen is er sprake van contractbreuk. Brouwer heeft argumenten gebruikt die niet in zijn contract staan. Dit gaat om arbeidsrecht en dat zal uitmonden in een zaak die door de rechter wordt beslist. We gaan een beroep doen op de KNVB voor juridische ondersteuning”, meldt secretaris Martijn Heerkens.

Als beginnend trainer/coach liet Brouwer vóór de competitie weten dat hij, met een selectie van 21, geen spelers van het tweede elftal nodig had. Toen de nood, door blessures en schorsingen, al vroeg aan de man kwam waren die jongens dat niet vergeten. De bereidheid om in te vallen in het eerste elftal was minimaal en daar is in de loop van het seizoen geen verandering in gekomen.

Niet de doodsteek
“Maar dit is niet de doodsteek voor Vianen”, laat Gert Stijsiger weten. Evenals Jeroen Brouwer heeft hij er tot het laatste moment alles aan gedaan om spelers van elders naar de club te halen. “We zetten nu alles op alles om in seizoen 2018/2019 weer een eerste elftal te hebben. Daar hebben we een jaar de tijd voor. Voor volgend seizoen hebben we geïnvesteerd in een trainer voor het tweede elftal, zodat we een ideale brug hebben met het oog op de toekomst.”

Moeizaam huwelijk
Vorig seizoen ging Jeroen Brouwer (47), voorheen actief als jeugdtrainer bij SC Everstein, bij Vianen aan de slag als hoofdtrainer. Zelf omschrijft hij het afgelopen seizoen als een ‘moeizaam huwelijk’.

“We begonnen met een volwaardige selectie, maar zijn vanaf het eerste competitieduel achtervolgd door blessures en schorsingen. Daar kwam bij dat een aantal spelers te weinig kwam trainen om ze een basisplaats te geven. De spelers van het tweede elftal hadden weinig trek om de selectie uit de brand te helpen. Naarmate het seizoen vorderde moest ik steeds vaker een beroep doen op oudgedienden uit het derde elftal. Vanaf de winterstop heb ik zelf vrijwel elke wedstrijd gespeeld. Ik heb die situatie onder de aandacht van het bestuur gebracht, maar daar heb ik geen steun van gekregen. Penningmeester Theo van Straaten was onze vaste vlagger, maar zowel bij thuis- als uitwedstrijden heb ik nooit een bestuurslid langs de lijn zien staan. Wél heb ik 100 procent steun gehad van Gert Stijsiger, die er zo goed als elke wedstrijd bij is geweest. Ik heb vaak met hem overlegd en hij was voor mij een waardevol klankbord.”

Randzaken
Brouwer is aangenomen als trainer/coach, maar moest zich vaak bezig houden met randzaken. Na de winterstop is hij gaan nadenken over het nieuwe seizoen. “Ik heb aangegeven dat ik een doorstart wilde maken, want ondanks de beperkingen waar we mee te maken hadden zijn er ook goede momenten geweest. Ik wilde in elk geval een volwaardige selectie hebben. In de laatste maanden is er veel gelobbyd, vooral door Stijsiger maar ook door mij. Er zijn gesprekken met diverse spelers gevoerd, maar die hebben niet meer dan halve toezeggingen gedaan. Het schoot niet op en ook de dertien spelers die er nog waren gingen mopperen omdat er niemand bij kwam."

"Drie dagen voor het sluiten van de overschrijvingstermijn zag ik zo weinig perspectief dat ik zowel het bestuur als de spelersgroep heb laten weten dat ik niet verder wilde. In april is er contact geweest met Alexander Witte. Als lid van de TC van SC Everstein vertelde hij me dat de club op zoek was naar een assistent-trainer voor het eerste elftal. Mogelijk iets voor mij, mocht ik er met Vianen niet uit komen. Op donderdagavond 15 juni heb ik een gesprek gehad met Rob van den Broek, de nieuwe trainer en één dag later kreeg ik groen licht. Dat een aantal spelers van Vianen overschrijving naar SC Everstein heeft aangevraagd, is buiten mij om gegaan. Uiteraard vind ik het vervelend dat er slechts twee spelers zijn gebleven, maar daar kan ik niets aan doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden