Buijs: ‘Ik heb niets met titel 'beste amateurclub van Nederland', terwijl je tweede wordt'
Buijs: ‘Ik heb niets met titel 'beste amateurclub van Nederland', terwijl je tweede wordt' regio-voetbal.nl

Buijs: ‘Ik heb niets met titel 'beste amateurclub van Nederland', terwijl je tweede wordt'

Nieuws 20 keer gelezen

WERKENDAM - Kozakken Boys ontvangt zaterdag AFC Amsterdam. Daarbij kan weer eens de hand geschud worden van voormalig trainer Ton du Chatinier, die de Werkendammers in 2006 vroegtijdig verliet.

De Amsterdammers, die na twee eerdere forse nederlagen (1-5 beker en 1-4 competitie, red.) dit seizoen tegen Kozakken Boys wel revanchegevoelens zullen hebben, pakten op Tweede Paasdag drie heel belangrijke punten bij De Treffers. Zij hebben hierdoor wat meer lucht in de strijd tegen degradatie uit de tweede divisie. Een doodsstrijd, waarbij ook zaterdaggrootmachten als HHC Hardenberg en Spakenburg nadrukkelijk betrokken zijn. Een andere grootmacht, IJsselmeervogels, lijkt aan de hand van Kozakken Boys-huurling Berry Powel komend seizoen weer op het hoogste niveau bij te sluiten.

Troostprijs
Kozakken Boys beleefde een zeldzaam rustige maar meteen ook vruchtbare Pasen. Zonder zelf te spelen bleef het tweede op de ranglijst omdat AFC runner-up De Treffers versloeg en VVSB met liefst 5-0 billenkoek kreeg van FC Lienden. In de media wordt de tweede plaats aan het einde van de rit beloond met de eretitel ‘Beste amateurclub van Nederland’.

Kozakken Boys-trainer Danny Buijs heeft niets met een dergelijke troostprijs. “Ik hou mij daar helemaal niet mee bezig. In het voetbal telt alleen de eerste plaats of een promotie via nacompetitie, maar dat kan nu eenmaal niet bij ons. FOX Sports heeft die neptitel bedacht en daar koop ik helemaal niets voor. Natuurlijk willen wij tweede worden, maar verbindt daar alsjeblieft geen titel aan die helemaal niets waard is.”

Alleen maar negatieve spanning
Buijs vraagt de KNVB dringend de promotiekansen vanuit de tweede divisie te verhogen. “Met alle respect: deze opzet is geen reet aan. Het kan toch niet zo zijn dat in een competitie met achttien teams maar één ploeg kans heeft om te promoveren? Nu is er door de degradatiekans voor vier teams alleen maar negatieve spanning en dat geldt voor heel veel KNVB-competities. Nog erger vind ik het voor clubs op lager niveau, tot en met de derde klasse, die maar met veertien teams in een competitie spelen waar er ook vier uit kunnen vliegen. Dit komt het voetbal en de sfeer niet ten goede. Ik begrijp niet dat de amateurclubs daar niet tegen in opstand komen. In de eerste divisie spelen twintig clubs en daar degradeert er maar één.”

Waardering
Buijs heeft veel waardering voor het hoogste jeugdteam van Kozakken Boys, dat knap kampioen werd en naar de derde divisie promoveert. “Ik heb dit seizoen een aantal talenten uit dit team aan het eerste elftal laten ruiken en ze ingezet in oefenwedstrijden. Ik heb ze de laatste weken op zaterdag met rust gelaten om ze kampioen te kunnen laten worden. Daarom vertrok ik soms met drie wisselspelers. De komende weken zullen er weer een paar jonge spelers bij mijn selectie aansluiten om ze de sfeer bij ons team te laten beleven. Kijk naar Appie, die er bij ons vanuit het tweede is bijgekomen en nu veel speeltijd krijgt. Hij doet het goed. Maar wij hebben geen circuselftal en moeten presteren. Daarom zullen altijd de in mijn ogen beste elf beginnen.”

Nieuwe seizoen
Buijs kijkt uiteraard ook al naar het nieuwe seizoen. “Er zullen nog twee keepers bijkomen en mogelijk trekken wij nog een linksbenige verdediger aan. Het is immers maar de vraag hoe Hermon Tecleab en Toby Mulder terugkomen uit hun blessures. Wij moeten er rekening mee houden dat zij misschien bij aanvang van het nieuwe seizoen nog niet beschikbaar zijn.”

(bron: Kozakken Boys Thuispagina's in Het Kontakt editie Land van Heusden en Altena)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 12 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 24 apr, 18:01
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 24 apr, 17:57
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33