Verder met het Glaspark: ‘maar de bal ligt bij de clubs’
Verder met het Glaspark: ‘maar de bal ligt bij de clubs’ regio-voetbal.nl

Verder met het Glaspark: ‘maar de bal ligt bij de clubs’

Nieuws 3 keer gelezen

LEERDAM • Het Glaspark is nog niet van de baan. Maar in welke vorm en omvang het park wordt gerealiseerd, is nog de vraag. Ook is niet duidelijk of er één park voor vier verenigingen komt, of dat Leerdam Sport op haar eigen locatie in wijk West blijft.

De raad besprak donderdag de situatie nu Leerdam Sport het ‘Eindrapport Glaspark’ heeft afgewezen. Een raadsmeerderheid nam een motie aan van de fractie Gros, waarin B&W werden gevraagd met een ‘faciliterende oplossing’ voor de vier verenigingen te komen.

Ramp
Namens de voorstanders van het Glaspark – LRC, de korfbal- en de hockeyvereniging – liet Hockeyvoorzitter Sander Heezius weten dat deze drie clubs verder werken aan het Glaspark. “Het is een ramp voor onze verenigingen als dat park er niet komt. Bovendien zou dan twee jaar van hard werken voor niets zijn geweest. We denken snel met een plan te komen voor drie verenigingen. We willen een park waar heel Leerdam trots op is en dat de jeugd uitnodigt om te gaan sporten. De kiem voor samenwerking is gelegd. Raad geef ons dat mandaat”, pleitte Heezius die tegelijk liet weten dat een park voor drie verenigingen goedkoper uitpakt dan het bestaande plan voor vier clubs.

Tussenstap
Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman vroeg de raad met ‘respect voor het verleden te kijken naar de toekomst’. “Onze leden zijn niet tegen, maar zien dit als een tussenstap. Er zijn mogelijkheden die wél recht doen aan de wensen van onze leden. Raad, geef het college de tijd om nader onderzoek te doen naar mogelijkheden op een gezamenlijk complex of twee sportparken.”

Doorpakken
PvdA, CDA, VHL Lokaal en fractie Gros wilden dat er zo snel mogelijk wordt doorgepakt. “College blijf praten. Kijk wat mogelijk is”, zei Hans van den Berg (VHL Lokaal). “Het kan nog altijd. Geef de verenigingen de kans om verder te gaan. Laten we met een goed plan komen, zet mensen niet buitenspel”, koos Nico Gros voor de sportieve benadering.

CDA-leidster Martine Visser vond het lastig om de positie van Leerdam Sport te beoordelen. “Men zegt de zaak niet te willen blokkeren, men wil verder. Ik vind dat lastig, want jullie hebben wél meegekeken. Jullie noemen het nu een tussenplan. Had dat eerder gezegd. Het was het plan van de clubs, nu is het net  of wij aan zet zijn. Ga weer met elkaar om de tafel en kom terug als jullie het eens zijn. De verenigingen zijn aan zet.”

Zuur
Christel van ’t Pad (PvdA) wees – net als andere fracties - op de noodzaak snel in actie te komen. “Er zijn urgente problemen rond de accommodaties. We zijn op weg naar herindeling. Als we het goed willen regelen, moeten we nu stappen zetten.” Ook Van ’t Pad was teleurgesteld: “We dachten dat het plan werd gedragen door alle verenigingen. Heel zuur dat het is afgeserveerd. Er wordt nu inventiviteit en creativiteit gevraagd. We kunnen er uitkomen als we goed naar elkaar luisteren.”

Fundamentele misser
Harry Wolting (ChristenUnie) vond het jammer dat er geen plan B bestond. “Er is geen alternatief. Dat is de fundamentele misser van dit proces. Als bestuurder ben je verplicht alles goed te onderzoeken. Het is een initiatief van de verenigingen, maar de gemeente is de grootste geldschieter.”

Wolting had wel begrip voor de bezwaren van Leerdam Sport die hun eigen bezittingen voor een euro moesten opgeven om vervolgens huur te gaan betalen. “Zeker omdat LRC een ton voor het complex krijgt. Daarmee stond het college met 3-0 achter”, aldus Wolting die zich afvroeg of de exploitatie wel haalbaar is voor de verenigingen. “Met dit rapport is gegokt en verloren. Het Glaspark moet er komen, maar eerst moet duidelijk zijn wat de kosten zijn en of de huur betaalbaar is voor de verenigingen. We moeten niet blijven doormodderen.”

Geen goede antenne
SGP-voorman Matteo de Visser stelde vast dat B&W in deze kwestie niet over een goede antenne beschikten. “Dat Leerdam Sport niet akkoord zou gaan, zagen wij uit de verte aankomen. Ondanks alle bezwaren heeft het college doorgezet”, aldus de SGP-er die vanwege de kosten kiest voor investeringen op twee locaties.  De Visser drong er bij het college op aan eerst kaders te stellen. “Het initiatief ligt bij de verenigingen, maar het college wilde wel negen miljoen beschikbaar stellen. Dit is het grootste project van de afgelopen tien jaar. Liefde voor sport is prima, kaders zijn beter.”

VVD-voorman André van der Leest had het idee dat Leerdam Sport tegen wil en dank is meegesleurd in de plannenmakerij. “Ik dacht dat de besturen het plan te vuur en te zwaar zouden verdedigen, maar ook bestuursleden hebben tegengestemd. Ik veronderstelde dat het ‘kantje boord’ zou worden. Er is iets misgegaan, zaken zijn niet goed afgestemd. Dit is niet sterk”, vond Van der Leest die net als de SGP voorstelde kaders vast te stellen.

Niet voorzien
Wethouder Bart Bruggeman liet weten dat hij de uitslag van Leerdam Sport niet had voorzien. “De verrassing was groot. Ook wij dachten dat het ‘kantje boord’ zou worden en dan misschien net aan de goede kant van het ‘kantje’.” Om de verenigingen bij de exploitatie ter wille te zijn, was de huurprijs van de velden op het laatste nippertje bijgesteld van 18 naar 13 euro per uur. De ‘ton’ die LRC voor haar accommodatie zou krijgen, bestond volgens de wethouder uit het kwijtschelden van geld dat de club had geleend voor het onderhoud van de velden die ze door de komst van het Glaspark moesten afstaan. “We wilden schoon over”, aldus Bruggeman die benadrukte dat er geen plan B beschikbaar is, omdat de stuurgroep overtuigd was van het succes van het Glaspark.

Motie
Een motie van SGP en VVD om een kadernota Sportbeleid Leerdam op te stellen werd afgewezen. De andere fracties waren bang dat dit een vertragende werking op het Glaspark zou hebben. Bovendien gaat Leerdam zo’n beleid opstellen samen met Vianen en Zederik. Een motie van Nico Gros om mee te werken aan een oplossing voor alle vier verenigingen haalde wél een meerderheid. Bruggeman: “De bal ligt bij de clubs, maar wij spelen graag mee.”

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden