Geen drie punten maar één punt in mindering voor veertien divisieclubs
Geen drie punten maar één punt in mindering voor veertien divisieclubs regio-voetbal.nl

Geen drie punten maar één punt in mindering voor veertien divisieclubs

Nieuws 13 keer gelezen

REGIO - Veertien clubs in de Tweede en Derde divisie hebben één wedstrijdpunt in mindering gekregen voor het niet voldoen aan de licentieregels met betrekking tot contractspelers.

Dat is het oordeel van de beroepscommissie amateurvoetbal, die maandagavond de beroepszaak behandelde. De commissie oordeelt dat de reglementen democratisch zijn opgesteld en dat het rechtvaardig is dat alle clubs voldoen aan de regels die voor dit seizoen zijn vastgesteld. De overige veertig clubs in de Tweede en Derde divisie voldoen wel aan deze voorwaarden.

De beroepscommissie komt wel tot een lagere straf dan de licentiecommissie amateurvoetbal, die eerder drie punten in mindering uitsprak. De beroepscommissie is van mening dat één punt in mindering meer recht doet aan het eerste seizoen dat clubs moeten werken onder de regels.

Licentieregels
Ook is rekening gehouden met de onlangs besloten aanpassing van de licentieregels over contractspelers voor het seizoen 2017/’18. Amateurvoetbalclubs in de Tweede en Derde divisie hoeven volgend seizoen minder contracten en voor minder uur per week af te sluiten.

Het minimaal aantal contractspelers wordt bovendien gekoppeld aan de kwaliteit van de jeugdopleiding van de club. Hoe beter de jeugdopleiding gewaardeerd wordt, des te minder contractspelers een club hoeft te registreren.

De veertien clubs zijn AFC uit de Tweede Divisie, Harkemase Boys en Odin‘59 uit de Derde divisie Zaterdag en Be Quick 1887, Dongen, EVV, HBS, Hercules, Juliana ‘31, Magreb ‘90, OJC Rosmalen, Quick ‘20, UDI ‘19 en Westlandia uit de Derde divisie Zondag. Of zij de straf tot aan de burgerrechter zullen aanvechten, zoals ze eerder aankondigden, is nog niet bekend.

Aanpassingen volgend seizoen
In de Tweede en Derde divisie zijn er sinds dit seizoen licentievoorwaarden ingevoerd. Dit zijn voorwaarden die clubs helpen gefaseerd toe te groeien naar een hoger niveau, in het geval van promotie. De verplichting contractspelers te registreren stuitte een aantal clubs tegen de borst, mede omdat dit ten koste gaat van de jeugdopleidingen. De eis is om die reden nogmaals tegen het licht gehouden, en vervolgens aangepast.

Amateurvoetbalclubs in de Tweede en Derde divisie hoeven vanaf het seizoen 2017/’18 minder contracten en voor minder uur per week af te sluiten. Het minimaal aantal contractspelers wordt gekoppeld aan de kwaliteit van de jeugdopleiding van de club. Hoe beter de jeugdopleiding gewaardeerd wordt, des te minder contractspelers een club hoeft te registreren. De investering in de ontwikkeling van het jeugdvoetbal komt zo meer centraal te staan en wordt gestimuleerd.

Derde divisie
Clubs in de derde divisie moeten minimaal drie contractspelers vastleggen, voor ten minste acht uur per week. Dat was zes contractspelers voor minimaal twaalf uur per week. Als een club een jeugdopleiding heeft met regionale of lokale certificering, hoeft het geen contractspelers meer te hebben.

Tweede divisie
In de Tweede divisie gaat het aantal verplichte contractspelers van dertien naar tien. Een lokaal of regionaal gecertificeerde jeugdopleiding brengt het aantal contractspelers naar respectievelijk acht en vier. Het minimaal aantal uur van het contract gaat van twaalf naar tien uur per week. Voor de clubs die promoveren naar de Tweede divisie, is er een overgangsregeling opgesteld, zodat clubs kunnen groeien naar een hoger niveau.

Tijdspad
De bondsvergadering, de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal, stemde op 2 december 2014 in met de licentievoorwaarden voor de Tweede en Derde divisie. Vanaf dat moment zijn vertegenwoordigers van de KNVB bij alle clubs langsgegaan om hen te informeren en om samen met hen, binnen het gestelde kader, het reglement op te stellen.

De vragen en opmerkingen van clubs zijn meegenomen en verwerkt in het uiteindelijke licentiereglement dat op 28 mei 2016 werd goedgekeurd door de Ledenraad. Tijdens deze zelfde Ledenraad werd ervoor gekozen om het eerste meetmoment voor de licentievoorwaarden van 1 juli 2016 te verplaatsen naar 1 november 2016.

Op 14 december 2016 kwam de licentiecommissie met de uitspraak dat clubs nog tot 13 januari 2017 uitstel kregen om aan de voorwaarden te voldoen. De licentiecommissie leefde vervolgens het licentiereglement na, en kwam tot oordeel dat de clubs drie wedstrijdpunten in mindering kregen. De veertien clubs gingen in beroep, waardoor de onafhankelijke beroepscommissie zich opnieuw over de zaak boog en uiteindelijk tot dit oordeel kwam.

(bron: KNVB)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden