Nieuw Leerdams Glaspark gaat meer dan 10 miljoen kosten
Nieuw Leerdams Glaspark gaat meer dan 10 miljoen kosten regio-voetbal.nl

Nieuw Leerdams Glaspark gaat meer dan 10 miljoen kosten

Nieuws 70 keer gelezen

LEERDAM - Het nieuwe Glaspark in Leerdam gaat 10,2 miljoen euro kosten. De gemeente draagt 9 miljoen euro bij, de overige 1,2 miljoen komt voor rekening van de bespelers van de nieuwe accommodatie: LRC, Leerdam Sport’55, Hockeyclub Leerdam en Korfbalvereniging Ter Leede/De Jager.

Dat blijkt uit het ‘Eindrapport Glaspark Leerdam’.

Doel van de realisatie van het park is om de ruim 1.400 leden van de verenigingen – waarvan er meer dan 1.000 actief sporten – van een goede huisvesting te voorzien. Bovendien hebben de clubs eerder laten weten dat de komst van het Glaspark nodig is om de vitaliteit van de verenigingen te versterken. Ook denken ze met een gezamenlijke accommodatie de kosten te beperken.  

Locatie Bruinsdeel
Zoals dit najaar al bekend werd, komt het complex op de locatie Bruinsdeel, het huidige onderkomen van LRC. Weliswaar heeft locatie Leerdam Sport/De Punt de voorkeur als gekeken wordt naar de maatschappelijke functie van het park, omdat deze locatie grenst aan een school, jongerencentrum M3, het gebouw van wijkvereniging West-End en zorginstelling Emma. Ook op het gebied van verkeer scoort het complex in wijk West beter dan Bruinsdeel.

Vanwege financiële redenen geeft de stuurgroep – bestaande uit leden van de sportclubs en twee wethouders – toch de voorkeur aan Bruinsdeel en omgeving. Deze variant pakt namelijk miljoenen euro’s goedkoper uit, omdat er bij een keuze voor Leerdam Sport grond ‘gesnoept’ zou moeten worden van het plan Broekgraaf. Dat betekent dat er tientallen huizen minder gebouwd kunnen worden dan gepland.     

Zevende veld
Het nieuwe complex krijgt in totaal acht velden. Zes daarvan zijn voor de voetbalclubs bestemd: drie natuurgras- en drie kunstgrasvelden. De hockey- en korfbalvereniging krijgen twee kunstgrasvelden. LRC en Leerdam Sport zouden het liefst over één veld meer beschikken om wat ruimer in hun jasje te zitten, zodat ze toekomstige groei op kunnen vangen. Vandaar dat er bij de uitwerking van de plannen voldoende ruimte op het park wordt gereserveerd om te zijner tijd uit te kunnen breiden met een zevende voetbalveld.

De vier verenigingen krijgen een gezamenlijk clubgebouw met meerdere bouwlagen. Alle sportvoorzieningen komen in het souterrain. Op de verdieping komen de kantine-, vergader- en bestuursruimten.

Daarnaast wordt er ook ruimte gereserveerd voor parkeerplaatsen, fietsenstallingen, opslag en andere voorzieningen. Het Glaspark is niet alleen voor de vier verenigingen bestemd. Ook andere clubs, scholen en buitenschoolse opvang, recreatiesporters en bijzondere doelgroepen als ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking mogen van het complex gebruik maken.

Tribune
De verenigingen leveren een bijdrage van 1,2 miljoen euro die vooral gebruikt wordt voor clubgebouw/kantine. Daarnaast hebben de verenigingen wensen die niet in de berekeningen zijn meegenomen. Het gaat onder meer om grotere kleed- en wasruimten, een tribune, meer opslag en een grotere kantineruimte. De kosten van deze extra wensen zijn wel berekend, maar niet in het eindrapport vermeld. Deze kosten zouden voor rekening van de verenigingen komen en de stuurgroep vindt het ‘onwaarschijnlijk’ dat de clubs in staat zijn die extra uitgaven op te hoesten.

In maart nemen de leden van de vier verenigingen een besluit over het rapport. Daarvoor zijn er interne informatieavonden. Op 30 maart buigt de gemeenteraad zich over de plannen.

Pijnpunt
Pijnpunt voor in ieder geval de voetbalclubs is dat ze hun eigen grond - ‘om niet’ – in het project in moeten brengen en vervolgens de nieuwe accommodatie moeten gaan huren. Daarnaast zullen met name oudere leden het gemis van een eigen kantine – en dus eigen identiteit – als een probleem ervaren.

Ledenvergadering
Leerdam Sport-voorzitter John Boekelman laat het besluit over aan de ledenvergadering. “Het bestuur staat achter het Glaspark, maar de leden hebben het laatste woord.”

Dat geldt ook voor LRC. Voorzitter Raf Montezinos: “We staan achter het rapport zoals het er nu ligt. Maar dit is niet het eindpunt. De grote lijnen staan er, nu volgt de uitwerking. Het is een mooi project. Als LRC hebben we voor de verdere ontwikkeling van onze vereniging het Glaspark nodig. Maar we wachten eerst af of de leden op 8 maart akkoord gaan.”

André Bijl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Wordt VVAC zaterdag al kampioen, of brengt Peursum de spanning in 4E weer helemaal terug?
Drie belangrijke derby's in de Waard: Streefkerk-De Alblas, Arkel-Schelluinen en VVAC-Peursum voorbeschouwing Alblasserwaard 1 uur geleden
Afbeelding
VVAC zoekt trainer voor tweede elftal vacature 1 uur geleden
Afbeelding
App je video, foto of nieuwstip naar Regio-Voetbal 1 uur geleden
• TD Arjen Borsje heet Ramon ten Hove (l) welkom bij Kozakken Boys.
Kozakken Boys speelt snel in op vertrek doelman Bryan Janssen en haalt Ramon ten Hove 10 uur geleden
Afbeelding
'Kozak' Niek Hoogveld wacht nog steeds op straf na rood tegen Noordwijk 10 uur geleden
Afbeelding
VV Brederodes zoekt trainer voor JO15-1 vacature 11 uur geleden