Zwalkend Zuilichem hoopt op beterschap na winterstop
Zwalkend Zuilichem hoopt op beterschap na winterstop regio-voetbal.nl

Zwalkend Zuilichem hoopt op beterschap na winterstop

Nieuws 143 keer gelezen

ZUILICHEM - Blessures, schorsingen, veel doelpunten maar nog veel meer tegentreffers. Het seizoen van Zuilichem tot nu toe mag met recht turbulent genoemd worden.

Kornee Sterrenburg geeft het gelaten toe: "Dit had ik niet verwacht. Een jaar geleden kwam ik hier op gesprek. Zuilichem stond bovenaan in de derde klasse en toen werd me zelfs gevraagd of ik ook in de tweede klasse mocht trainen."

Die vraag blijkt een kwestie te zijn geweest van de goden verzoeken. In een bedenkelijk hoog tempo kelderde Zuilichem richting de nacompetitieplaatsen. Nacompetitie tegen degradatie, welteverstaan. Het rampscenario voltrok zich vervolgens op de laatste speeldag, waardoor de ploeg van toenmalig trainer Ron Laros veroordeeld was tot het afwerken van een tweeluik tegen een vierdeklasser. In twee duels met Peursum redde Zuilichem het vege lijf. 

Geen sinecure
Vervolgens verscheen Sterrenburg voor de groep en in de voorbeschouwing sprak hij de hoop uit meer punten te behalen dan in het voorgaande seizoen. Toen waren 36 punten namelijk niet genoeg om nacompetitie te ontlopen. Een uitzonderlijke situatie, maar ook dit seizoen lijkt het weer noodzakelijk om een groot aantal aan punten binnen te slepen om 'veilig' te zijn.

Momenteel heeft Zuilichem twaalf punten uit evenveel wedstrijden vergaard. Het zal dus nog geen sinecure zijn om het aantal van vorig seizoen te evenaren, laat staan te overtreffen. Daarbij moet overigens wel worden aangetekend dat er twee wedstrijden minder worden gespeeld, omdat TGG uit de competitie werd gehaald. Sterrenburg verwacht dat zijn ploeg zich handhaaft wanneer het na de tweede seizoenshelft 32 punten heeft: "We moeten nu nog twintig punten behalen. Dat moet genoeg zijn."

Schrijnend
Het is vele malen makkelijker gezegd dan gedaan, want Zuilichem presteert op letterlijk alle vlakken zo wispelturig als het weer. Exemplarisch daarvoor is het doelsaldo. De formatie van Sterrenburg maakte in de eerste twaalf wedstrijden 27 doelpunten. Alleen de nummers één tot en met drie scoorden vaker dan Zuilichem. Daar staat echter een karrenvracht aan tegentreffers tegenover. Maar liefst 42 goals kreeg de nummer tien in de derde klasse te verwerken. Met afstand de meeste in de gehele derde klasse.

Sterrenburg: "Het is schrijnend, dat aantal doelpunten dat we tegen hebben gekregen. Bij wedstrijden dat je er vijf of zeven tegen krijgt, gaan de koppies hangen. We moeten er blijkbaar steeds minimaal drie of vier maken om te kunnen winnen."

Het is volgens de 40-jarige trainer ook een kwestie van mentaliteit: "Als speler moet je de echte wil hebben om te zeggen; mijn tegenstander scoort niet. Dat is er nu te weinig. Je hoeft niet iemand dwars af te schoppen, maar je moet wel laten merken dat je tegenstander een zware middag gaat krijgen." 

Weggooien
Een andere reden voor de vele tegengoals is te vinden in het doel. Gijs van Tongerlo, de 25-jarige vaste kracht tussen de palen, beleefde namelijk een dramatische eerste seizoenshelft: "Voor mij is het gewoon een half seizoen om weg te gooien. Ik heb maar de helft van de wedstrijden kunnen spelen. Het werkt niet als je de ene week wel en de andere week weer niet kunt spelen."

Van Tongerlo werd door blessures en schorsingen onder de lat al vervangen door Arjan van Mil, Catharinus van Honk en zelfs middenvelder Bert van Dalen. Hij is dan ook vastbesloten om de komende seizoenshelft beterschap te laten zien en dat zal nodig zijn ook: "In de negen seizoenen dat ik bij het eerste zit zijn we volgens mij nog nooit zo slecht gestart. Ik denk dat we in acht wedstrijden al binnen tien minuten een doelpunt tegen hebben gekregen. Ach, we kunnen ook denken; 'Het kan nu alleen maar beter'."

Finales
Daar is Sterrenburg het mee eens: "Ik heb al voor de winterstop gezegd dat we veertien finales moeten spelen. Daarvan hebben we er nu twee gewonnen. De tweede seizoenshelft zullen we er echt alles aan moeten doen, met iedereen die beschikbaar is. Als we dat doen, dan wordt dat zeker beloond."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

• Arjan van Helden en Jari Colijn op het complex van Wilhelmina'26.
Van kantinefeest naar grote feesttent: 'Ik kan alvast verklappen dat we voor het jubileumjaar in 2026 grote plannen hebben' 5 uur geleden
Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 23 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 23 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 24 apr, 10:41
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 24 apr, 09:31
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33