Marten Boverhof: ‘Ik wil stap voor stap het maximale eruit halen’
Marten Boverhof: ‘Ik wil stap voor stap het maximale eruit halen’ regio-voetbal.nl

Marten Boverhof: ‘Ik wil stap voor stap het maximale eruit halen’

Nieuws 8 keer gelezen

LOPIK/OTTOLAND â€¢ Een zware knieblessure zette een streep door de betaald voetbalcarrière van Marten Boverhof. Als trainer wil hij nu alsnog alles eruit halen.

Marten Boverhof is met zijn 31 jaar een jonge voetbaltrainer. Liever had de inwoner van Lopik nog binnen de lijnen gestaan, maar dat liep anders. In de PSV-jeugd, waar Marten sinds de D-pupillen speelde, brak hij eerst zijn kuitbeen om in een later stadium tegen een zware knieblessure op te lopen.

"Tijdens een wedstrijd van Jong PSV scheurde ik mijn kruisband af. Het gevolg was een moeizame revalidatie en uiteindelijk werd mijn contract bij PSV niet verlengd. Ik kwam bij HFC Haarlem (in 2009 failliet, red.) terecht, waar ik in de eerste de beste wedstrijd opnieuw mijn kruisband afscheurde. Achteraf bleek de eerste operatie niet goed te zijn uitgevoerd. Het betekende einde carrière." 

Het is een rotblessure, weet Marten, in het dagelijks leven fysiotherapeut, als geen ander. "Maar één op de drie sporters haalt na een kruisbandoperatie zijn oude niveau weer. Daar hoorde ik niet bij, helaas."

Ibrahim Afellay
Marten speelde in Eindhoven samen met voetballers als Otman Bakkal, Ismaïl Aissati, Dirk Marcellis en Rens van Eijden. "Het grootste talent was echter Ibrahim Afellay, met wie ik van jongs af aan vanuit Utrecht naar Eindhoven pendelde. Ik heb zelfs nog driekwart jaar met hem in een appartement gewoond. Ook aan hem is het blessureleed helaas niet voorbijgegaan."

De geboren Nieuwegeiner kijkt desondanks met veel plezier terug op die periode. "Ik heb het eerste van PSV nog gehaald, zij het niet in officiële wedstrijden. Mijn eerste speelminuten maakte ik in een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Ik kwam erin voor Mark van Bommel." 

Wie weet waar het toe had kunnen leiden.. "Ik ben niet iemand die daar dagelijks aan denkt. Ik heb er veel tijd en energie in gestoken en er veel voor gelaten, maar het mocht blijkbaar niet zo zijn. Ik heb vijf jaar onder contract gestaan bij PSV. Ik weet niet of ik een basisplaats had kunnen afdwingen, maar de Eredivisie op zich was haalbaar." 

Balafpakker
Marten was een verdedigende middenvelder. "Een balafpakker", zegt hij zelf. "Wel eentje met overzicht en communicatief aanwezig. Ik ben ook regelmatig aanvoerder geweest."

Dat maakte de stap naar het trainerschap wat makkelijker. Hij behaalde zijn papieren en begon als assistent-trainer bij hoofdklasser Montfoort. Daarna kreeg hij de kans om op eigen benen te staan bij HSSC'61. Na een moeizaam begin volgde in zijn eerste seizoen met deze vereniging via de nacompetitie promotie naar de derde klasse.

VVAC
Vanaf komend seizoen is hij de nieuwe trainer van VVAC, eveneens derdeklasser, zij het in de onderste regionen. "Het is op het eerste gezicht geen stap vooruit, maar mijn gevoel bij deze club middenin de Alblasserwaard is goed. Het gaat nu even wat minder, maar alle voorwaarden zijn aanwezig om sportief een stap te kunnen maken. Ook VVAC zelf liet blijken me graag te willen hebben. Dat gecombineerd met de juiste visie heeft me overtuigd."

Marten voelt zich thuis aan de 'overkant'. "Vooral door de manier waarop voetbal daar beleefd wordt. Technisch en voetballend gezien ligt het niveau misschien wat lager, maar er wordt meer strijd geleverd, zonder dat het uit de hand loopt. Ik moest het als voetballer ook vooral van mijn inzet hebben. Vandaar de klik, denk ik."

Resultaten
Hij doet zijn voordeel met hetgeen hij opstak van trainers als Guus Hiddink, Ronald en Erwin Koeman, Ernst Faber en Foppe de Haan. "Van hen heb ik uiteraard het één en ander opgestoken." Zijn kracht als coach? "Jongeren beter maken en proberen het plezier in voetbal om te zetten in resultaten. Het mag bij mij best een feestje zijn, als er maar gepresteerd wordt."

Naast het trainerschap loopt Marten stage bij de Hoornaarse derdedivisionist Stedoco. Dit voorjaar hoopt hij het diploma UEFA-A te behalen. "Stap voor stap wil ik het maximaal haalbare eruit halen. Wat mij betreft is dat het trainerschap op het hoogste amateurniveau en met een beetje geluk wellicht nog iets meer."

Robert van der Hek

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden