Nieuwe uitdaging op fietsafstand voor Leo Dekker
Nieuwe uitdaging op fietsafstand voor Leo Dekker regio-voetbal.nl

Nieuwe uitdaging op fietsafstand voor Leo Dekker

Nieuws 94 keer gelezen

OUD-ALBLAS – Als er nog een nieuwe club op zijn pad kwam, moest het er wel Ã©Ã©n op fietsafstand zijn, bedacht Leo Dekker zich. De in Alblasserdam woonachtige voetbaltrainer werd op zijn wenken bediend. Komend seizoen is hij de nieuwe hoofdtrainer bij De Alblas.

Dekker, nu nog bezig aan zijn derde seizoen bij FC Binnenmaas, gaat op sportpark Souburgh een duo vormen met zijn huidige assistent Henk Stok. “We werken inmiddels anderhalf jaar samen bij FC Binnenmaas en dat klikt buitengewoon goed. Henk heeft een verleden als succesvol jeugdtrainer bij De Alblas en wilde dolgraag terug naar die club. Toen die kans zich voordeed vroeg hij mij of ik de uitdaging samen met hem wil aangaan. Dat wil ik. Graag zelfs, want De Alblas is een sympathieke vereniging met een goede accommodatie. Enneh… lekker dichtbij.”

Gelijkheid
Dekker en Stok gaan op voet van gelijkheid aan hun nieuwe uitdaging beginnen, waarbij Leo Dekker de eindverantwoordelijkheid heeft. “Ik sta alle trainingen op het veld en leidt de wedstrijdbesprekingen”, zegt de 63-jarige coach.

“Vakinhoudelijk doen we de dingen samen. Dat kan ook omdat we elkaar goed aanvullen en aanvoelen. Dat is de voorbije anderhalf jaar wel gebleken. In sommige wedstrijden kijken we elkaar al na een paar minuten aan als het niet helemaal lekker loopt. Om vervolgens aan een half woord genoeg te hebben en omzettingen te doen. Ik vind dat heerlijk werken. Vandaar dat ik er graag mee verder ga en niet lang na hoefde te denken toen Henk met De Alblas op de proppen kwam. Ik heb de laatste jaren best eens met de gedachte gepeeld om mijn trainersloopbaan af te sluiten. Je bent rond de zestig en denkt dat het misschien beter is een stapje terug te doen. Een functie als selectiemanager of coördinator zou een alternatief kunnen zijn, maar dan nóg moet je er veel tijd in stoppen om optimaal resultaat te kunnen boeken. De optie De Alblas/Stok/trainer blijven/korte reisafstand gaf echter de doorslag om tóch op het veld te blijven staan.”

Innovatief
Leo Dekker leidde in zijn carrière als hoofdtrainer talrijke clubs, waaronder vv Papendrecht, RVVH, Groote Lindt, Achilles Veen, Lyra, MVV’58 en Rozenburg. Met een aantal teams kwam hij uit op het hoogste amateurniveau. In Oud-Alblas treft hij straks een zaterdagderdeklasser met hoofdzakelijk spelers uit de eigen opleiding.

“Dat heeft zijn eigen dynamiek”, glimlacht de ervaren oefenmeester. “Bij een hoofdklasser kon je bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen afscheid nemen van een voetballer omdat je van elders een betere kon binnen halen. Ook het hogere spelniveau maakt het gemakkelijker om een groep te leiden. Bij een derdeklasser gelden andere wetten. Je zult daar inventief moeten zijn, oplossingen moeten zoeken binnen kleinere kaders. Eén mechanisme zie je op elk voetbalniveau terug: je hebt pas succes wanneer je wanneer je er in slaagt spelers en een team beter te maken en mee te nemen in je denkwijze. Dat is me bij veel clubs gelukt. En soms moet je ook gewoon mazzel hebben." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden