Vals gestart Heerewaarden gaat voor periodekampioenschap
Vals gestart Heerewaarden gaat voor periodekampioenschap regio-voetbal.nl

Vals gestart Heerewaarden gaat voor periodekampioenschap

Nieuws 249 keer gelezen

HEEREWAARDEN - Heerewaarden is nog bij lange na niet de ploeg die een half jaar geleden om een periodetitel streed. Zondag was daarentegen wel de eerste zege een feit.

Gedesillusioneerd verlaten de supporters van Hedel het ietwat krakkemikkige sportpark De Buke. Ook trainer Ben Hoek steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Je kan van iedereen in de vijfde klasse verliezen, maar niet van Heerewaarden." Toch is dat precies wat zich vanmiddag op het zanderige hoofdveld van de kleine dorpsclub heeft voltrokken. Een glunderende Marien van Tussenbroek en een breeduit lachende Bas Duivenvoorden kunnen hun geluk dan ook niet op wanneer ze na afloop van de eerste overwinning van het seizoen richting de bestuurskamer wandelen.

Historie
Eenmaal bij de bestuurskamer aangekomen zijn twee clubmannen bijna klaar met het binnenhalen van de diverse uitslagen uit de vijfde klasse. Dat gebeurt bij Heerewaarden niet via Twitter of via de app van Voetbal.nl; nee, er wordt nog gewoon ouderwets gebeld naar de desbetreffende club. Sportpark De Buke ademt sowieso nog een en al historie. Of zoals de supporters van 'moderne' voetbalclubs het zeggen; het is oud en vervallen.

Het zal ze bij Heerewaarden allemaal een zorg zijn, want op datzelfde sportpark schreef de hoofdmacht vorig seizoen bijna geschiedenis. Lange tijd bleef de ploeg van trainer en oud-speler Van Tussenbroek in de race om een periodetitel, wat een stunt van jewelste was geweest. Vooral wanneer men in ogenschouw neemt dat Heerewaarden de laatste jaren vooral het lelijke eendje van de vijfde klasse was.

Mentale klap
De torenhoge verwachtingen voor dit seizoen werden in de eerste zes wedstrijden nog allesbehalve waargemaakt. Na een gelijkspel in de openingswedstrijd bezorgde nummer drie Buren de manschappen van Van Tussenbroek een mentale klap door met maar liefst 8-0 over Heerewaarden heen te walsen. Die uitslag deed weer heel even de beruchte oude tijden herleven, waarin het nogal eens met dubbele cijfers verloor.

De zware nederlaag in de Betuwe had verstrekkende gevolgen binnen de ploeg, vertelt Van Tussenbroek: "Je krijgt daar echt een tik. Je ziet ook dat we in de wedstrijden daarna veel doelpunten tegen krijgen, terwijl het vorig jaar juist onze kracht was om niet zoveel goals tegen te krijgen."

"Dan sluipt de onzekerheid in de ploeg", vult middenvelder Duivenvoorden aan. "Je merkt dat bijvoorbeeld aan het type coaching van achteruit, dat is van dat paniekerige roepen. Dan is het juist moeilijk om de rust te bewaren."

Timing
Na de forse nederlaag tegen Buren gingen de vier daaropvolgende wedstrijden verloren. Een meer welkome verrassing dan de overwinning op Hedel is dan ook ondenkbaar. Een betere timing voor die eerste zege is ook bijna onmogelijk, want na het duel met Jan van Arckel over twee weken, gaat de tweede periode van start. Dat zou volgens Van Tussenbroek de uitgelezen mogelijkheid zijn om zich te verzekeren van nacompetitievoetbal:

"Ik blijf roepen 'We hebben er het materiaal voor, we kunnen ze aan' en van de zeven wedstrijden spelen we vijf keer thuis." Dat brengt verschillende voordelen mee, denkt Duivenvoorden: "Het gevoel, het publiek. Als je ziet hoeveel mensen er vandaag langs de lijn stonden."

Erbarmelijk
"Ja, dat, en ik denk dat voor tegenstanders het best vervelend is om op dit veld hier te moeten voetballen", aldus Van Tussenbroek, die daarmee een belangrijk punt aansnijdt. De erbarmelijke staat van het veld is namelijk niet zelden het kritiekpunt van de opponenten van Heerewaarden. Van Tussenbroek kan zich daar wel het een en ander bij voorstellen: "Het is vrij droog, er ligt pas weer zand op, dus het kan voor voetballende ploegen best wel een nadeel zijn, maar wij zijn het gewend. Als je traint op ons trainingsveld, dan is het hoofdveld het heilige gras." "Da's een soort van Camp Nou vergeleken met ons trainingsveld", besluit Duivenvoorden lachend. 

Op dat 'heilige gras' vangt Heerewaarden over tweeënhalve week de tweede periode aan tegen Maaskantse Boys, dat momenteel met één punt voorsprong de negende plaats bezet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden