'We zitten met SteDoCo nog middenin het jongensboek'
'We zitten met SteDoCo nog middenin het jongensboek' regio-voetbal.nl

'We zitten met SteDoCo nog middenin het jongensboek'

Nieuws 14 keer gelezen

HOORNAAR - In 2003 richtten een paar bevriende ondernemers van zakenman Wim den Braven de Businessclub Temporalis op. Met als doel om, naast de succesvolle vrouwentak van SteDoCo, ook de mannenafdeling op een hoger niveau te brengen. Anno 2016 kan dit initiatief als geslaagd worden beschouwd.  SteDoCo speelt komend voetbaljaar, na een mooi debuut in de opgeheven Topklasse,  in de nieuw gevormde Derde Divisie.

"Maar we willen geen seizoen meer zoals afgelopen jaar. Degradatievoetbal is ons slecht bevallen en kost veel kracht en energie, niet alleen op het veld", knipoogt de voorzitter van Temporalis. "Na de forse nederlaag in de uitwedstrijd tegen Katwijk zagen we met de technische staf dat het niet goed zou komen. Met Gautam Kalpoe en Shelton Martis kregen we na de winterstop meer body in het team en zagen we ook gelijk een positieve curve in de prestaties. Door de versterking van genoemd duo ging niet alleen de achterste linie maar het gehele elftal  beter voetballen."

Den Braven schroomt niet om de hand in eigen boezem te steken. "Pure onderschatting van onze tegenstanders, die al jaren op het hoogste amateurniveau voetballen. Wij dachten de juiste spelers in eigen huis te hebben. Maar verschillende spelers waren over een heel  seizoen onvoldoende  fit. Daarnaast waren er enkele langdurige schorsingen. Dat gemis kon onvoldoende worden opgevangen en dat wordt op het niveau van de Topklasse keihard afgestraft."

Wereldprestatie
In paniek zijn de beleidsbepalers aan de Groeneweg nooit geweest. "Met dank aan Virgil Breetveld, een trainer die integer en vooral rustig 'zijn ding' doet. Niet voor niets hebben wij tijdig zijn contract verlengd, waarmee rust en duidelijkheid werd gecreëerd. De buitenwereld zag ons tijdens de winterstop, met vijf punten achterstand op onze directe concurrent en heel veel tegendoelpunten, als regelrechte degradant. Critici zagen ons graag degraderen, maar we hebben uiteindelijk een wereldprestatie geleverd en ons rechtstreeks gehandhaafd. We hielden de rust en daarvoor zijn we beloond. Ik ben daarom heel trots op hetgeen we hebben bereikt, met als absoluut hoogtepunt de twee overwinningen op IJsselmeervogels en de geweldige thuiswedstrijd tegen Spakenburg. Die hadden we moeten winnen, maar in de slotfase speelden we ongelukkig gelijk. We hebben geleerd van vorig seizoen en hebben goed gekeken naar onze zwakte."

Regio
Het regionale gezicht  - toch wel een beleidsuitgangspunt - verdwijnt zienderogen. "Dat klopt gedeeltelijk. Op dit niveau valt het niet mee om spelers uit je eigen dorp of nabije omgeving in de selectie te hebben. Met Robin Zonneveld Piek en Chris Boom uit Hoornaar zijn we echt een grote uitzondering en daar zijn we trots op. Geloof mij, er staat geen Werkendammer of Spakenburger bij de Boys of de Vogels in het eerste elftal. Met Jesse Wielinga en Ali Yilmaz spelen er bij ons wel twee Leerdammers. Luke Molkenboer heeft er gewoond. Joran Schröder, een groeibriljantje, komt uit Hardinxveld. Rocco van Dam woont in Lexmond en onze nieuwe doelman Olav Slob in Hoornaar. En neem van mij aan, we houden de regionale spelers echt wel in de gaten. Maar op dit niveau wordt veel van een speler verlangd, dat wordt nogal eens onderschat."

Linkerrijtje
Een voorspelling voor het nieuwe seizoen durft Den Braven best te doen. "Het is riskant om te zeggen, maar opportunistisch denk ik toch wel aan het linkerrijtje. Zeven sterke verenigingen zijn weliswaar gepromoveerd naar de Tweede Divisie. Maar Quick Boys, ASWH, Harkemase Boys, Huizen en Rijnvogels zijn niet de minste nieuwkomers. We willen weer, net zoals in eerdere competities, dominanter voetballen en dus gaan de supporters een aanvallender SteDoCo zien. Met drie spitsen meer op de helft van de tegenstander."

Den Braven, sinds 2008 voorzitter van de Businessclub, kijkt naar de hardwerkende vrijwilligers die in de stromende regen druk doende zijn om de tribune bij aanvang van de competitie gebruiksklaar te hebben. "Zonder vrijwilligers zijn we niets. We zijn zuinig op deze mensen en koesteren ze. Dat was al toen we in de vierde klasse kampioen werden tegen Asperen. Zonder mensen te willen beschadigen, zijn er bij SteDoCo de afgelopen jaren ongetwijfeld ook dingen minder geweest en is er heus wel iets verkeerd gegaan. Maar in korte tijd hebben we wel veel kunnen bereiken."

"Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik heb persoonlijk nergens spijt van. Want Temporalis is meer dan alleen voetbal. We kijken ook naar de zakelijke kant van onze leden, die voor slechts 725 euro lid zijn. We doen leuke dingen met elkaar en steunen, via de tweejaarlijkse Dinnerparty  verschillende goede doelen, zoals het Sophia Kinderziekenhuis, Spieren voor Spieren en wat dichter bij huis het regionale zorgcentrum De Zes Molens. Uiteraard gaat er ook het nodige aan  geld naar de vereniging en daarmee dus ook naar onze jeugd. Voor de duidelijkheid, meer dan naar het eerste elftal. Want de  Stichting Voetbalpromotie SteDoCo moet zich financieel zelf bedruipen."

Tweede Divisie
Het plafond is nog niet bereikt in Hoornaar. "Er zit nog rek in. In 2003 gaven Albert van Ommen, Hans de Paauw, Johan van der Werken en ik de eerste aanzet. We hebben nu 170 leden, een aantal van 220 is - denk ik - het maximum en dan moet, stapsgewijs, over een paar jaar de Tweede Divisie haalbaar zijn. We zitten nog midden in het jongensboek. Met z'n allen hebben we er ontzettend veel zin in om elk jaar weer stapjes te maken", geniet de zakenman.

Van en voor iedereen
Het succes heeft ook duidelijk zijn keerzijde. "Een tweede elftal is bijna niet meer op de been te brengen. We hebben SteDoCo 2 ingeschreven, maar of ze de competitiestart halen, waag ik te betwijfelen. Vandaag de dag hebben jonge spelers geen geduld meer en voetballen ze liever bij een vierdeklasser in het eerste, dan dat ze op een hoger niveau wachten op een kans bij het eerste elftal. Het is best lastig, maar ik heb er vrede mee. Het beleid van SteDoCo is er terecht op gericht dat het tweede elftal niet wordt betaald.  Sommige leden ergeren zich aan het feit dat er bij het eerste betaald wordt. Binnen een vereniging mag iedereen in redelijkheid zeggen wat hij of zij er van vindt. Ik, en met mij velen, zijn echter van mening dat de gehele vereniging profiteert van hetgeen er rondom SteDoCo 1 gebeurt. Niet voor niets is onze slogan: SteDoCo is een club van en voor iedereen. En dat blijft zo!"

Theo Sprong

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden