‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics
‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics regio-voetbal.nl

‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics

Nieuws 19 keer gelezen

ZUILICHEM – Het zijn spannende tijden voor Gerard Bambacht. De pas 16-jarige Zuilichemmer zit sinds kort bij de A-selectie van het Nederlands CP-voetbalteam en lijkt zelfs kans te maken op een plaats in het Paralympisch team. Ter voorbereiding op 'Rio' nam Oranje afgelopen week deel aan een drielandentoernooi, waarin het vrijdag de nummer één van de wereld trof. Een verslag van een onvergetelijke dag voor ‘Bambi’ en iedereen die hem al jaren volgt.

Bij het oprijden van sportcentrum Papendal in de Veluwse bossen, prijkt aan de ingang op het digitale bord het getal 42. Zoveel dagen duurt het namelijk nog voordat de Olympische spelen in Rio de Janeiro van start gaan. Voor Gerard Bambacht telt echter een heel ander aantal. 47, het aantal dagen totdat bekend wordt gemaakt of hij daadwerkelijk mee mag naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Tot die tijd is het nog afwachten voor de benjamin van de CP-voetbalselectie. CP staat voor Cerebrale Parese wat letterlijk ‘hersenverlamming’ betekent. Een deel van de hersenen functioneert door een beschadiging niet goed met als gevolg dat de spieren die niet altijd even goed meewerken.

Paar maten te groot
CP-voetbal staat op de Paralympische kalender en ter voorbereiding op dat toernooi  vindt op Papendal deze week een drielandentoernooi plaats. Oranje treft vandaag voor de tweede keer binnen een week  de nummer één van de wereld. Twee maanden geleden ging Nederland tegen hen nog met 10-0 de bietenbrug op en ook ditmaal komt Oranje, dat met Bambacht op de bank start, er amper aan te pas. Oekraïne is duidelijk een paar maten te groot en beschikt over een aantal voetballers die bij een gemiddelde tweedeklasser niet zouden misstaan. Wanneer na een halfuur het rustsignaal klinkt en de stand al 0-5 in het voordeel van Oekraïne is, volgt er een nauwgezette analyse door vader Klaas en Arend Grandia, Gerard’s oom. Gerard, door zijn ploeggenoten steevast ‘Bambi’ genoemd,  moet er in het resterende half uur in komen, dat is wel duidelijk.

Lichtpuntje
Pas na tweeëntwintig minuten in de tweede helft, bij een stand die inmiddels is opgelopen tot 0-8, gebeurt dat ook daadwerkelijk. Als jonkie tussen mannen van in de twintig weet hij binnen acht minuten zelfs voor één van de weinige lichtpuntjes in de wedstrijd te zorgen. Vanaf de rechterflank verslaat hij de Oekraïense doelman met een droge schuiver waarop hij juichend met gebalde vuist wegloopt. Even lijkt het erop alsof hij ze er al jaren met speels gemak inschiet, maar het is pas zijn eerste goal in een officiële interland. Moeder Sandra krijgt het even te kwaad en kan een paar kleine traantjes niet meer bedwingen.

“Dit is toch mooi hé”, fluistert ze geëmotioneerd, terwijl ook op het gezicht van vader Klaas een glimlach van oor tot oor verschijnt.

Bescheiden
Gerard is doorgaans bijzonder bescheiden en ook zijn reactie na de wedstrijd is daarop geen uitzondering: “Ik was eigenlijk iets te blij na dat doelpunt hè? Ik hoefde hem ook alleen maar binnen te tikken, want het was een goeie pass van Thomas Kleinlugtebeld. Het voelt wel  een beetje apart om nu tussen jongens te staan die een stuk ouder zijn. De oudste is 29 en ik ben pas 16”, vertelt Gerard met gepaste trots.

 ‘Bambi’’s goede optreden kan positieve gevolgen hebben in aanloop naar 10 augustus, de datum waarop de definitieve selectie voor ‘Rio’ bekend wordt gemaakt. Toch volgt eerst nog de presentatie van het Nederlands Team in het Kurhaus in Scheveningen. Daar zal Bambacht naast onder meer Epke Zonderland, Marianne Vos en Twan van Gendt staan. Het is voor Gerard en zijn trouwe fans nu al een periode om nooit meer te vergeten. Ongeacht of hij naar Rio gaat.

Martin van Hemert

‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics
‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics
‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics
‘Bambi’ maakt indruk in aanloop naar Paralympics
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden