Wilhelmina'26 viert negentigjarig jubileum
Wilhelmina'26 viert negentigjarig jubileum regio-voetbal.nl

Wilhelmina’26 viert negentigjarig jubileum

Algemeen 30 keer gelezen

WIJK EN AALBURG - Op dinsdag 3 mei bestaat voetbalvereniging Wilhelmina’26 op de dag af negentig jaar. Behalve de jaarlijks terugkerende feestweek, staat er ook een aantal eenmalige activiteiten op het programma, waaronder een jubileumwedstrijd en de uitreiking van de speciale jubileumgids. Voorzitter Henk Treffers blikt terug en vooruit na negentig jaar Wilhelmina’26.

In die negentig jaar heeft Wilhelmina’26 namelijk, als vanzelfsprekend, veel hoogtepunten gekend. Ook Treffers heeft er een flink aantal meegemaakt: “Als hoogtepunten noem je natuurlijk al gauw de kampioenschappen, maar toch vond ik het lijfsbehoud in de derde klasse ook een moment dat minstens zo bijzonder was. We stonden op het punt te degraderen naar de vierde klasse toen we het in Gameren opnamen tegen GVV’63. In de laatste minuut van die wedstrijd scoorden we, waardoor we in de derde klasse konden blijven. Het was heel apart, maar door die enorme ontlading voelt het op zo’n moment net als een kampioenschap.”

Derde helft
Hoogtepunten worden vaak afgewisseld met dieptepunten, weet ook Treffers: “We hebben natuurlijk wel een aantal sportieve dieptepunten gekend, maar dat valt in het niet bij persoonlijk leed. Ik denk dan aan leden en ereleden die overleden zijn. Ook in trieste gevallen kun je altijd terugvallen op onze club. Dat heb ik persoonlijk ook ervaren. Dan maakt het niet uit of je de voorzitter of Jantje of Pietje uit het vierde of vijfde elftal bent; er staan altijd mensen voor je klaar. Door dat kameraadschap voelen spelers die van buitenaf naar ons toe zijn gekomen zich als een vis in het water en ik wil graag dat de club die goede sfeer  doorzet in de komende jaren. Voor veel mensen is de derde helft namelijk toch een wezenlijk onderdeel van de zaterdag. Dan staan spelers van het eerste en het vijfde in de kantine gewoon door elkaar heen en dat is lang niet bij elke club het geval.”

Dorpsderby
Wie Wilhelmina’26 zegt, zegt vaak ook gelijk NOAD’32, de rivaal uit het naastgelegen Wijk. De dorpsderby tussen beide clubs blijft een speciale wedstrijd, hoewel de scherpe kantjes er volgens Treffers wel af zijn: “Veel jongens van NOAD en Wilhelmina hebben tegenwoordig gewoon goed contact met elkaar, dus de echte strijd zoals die vroeger heerste, is weg. Toch blijft de derby voor velen het hoogtepunt van het seizoen. Een aantal jaren terug (29 oktober 2011, red.) stond de derby voor het eerst na vijfentwintig jaar weer op het programma. Dat was een bijzondere wedstrijd, die destijds een slordige 1500 toeschouwers trok.”

Dit seizoen werd de dorpsderby niet gespeeld en ook volgend seizoen lijkt de derby, in ieder geval in competitieverband, niet op het programma te staan. Wilhelmina’26 staat op een zo goed als veilige negende plaats in de tweede klasse, terwijl NOAD’32 vierde staat in de derde klasse.

Dominee
De voorzitter van NOAD’32, Jerry Bouman, is ook van de partij tijdens de jubileumwedstrijd die Wilhelmina’26 organiseert. “Ik noem het een wedstrijd met Wilhelmina’26-coryfeeën uit het heden en verleden, maar we hebben dus ook de voorzitter van NOAD en GDC als gastspelers weten te strikken. Toch is één van de meest opvallende namen van spelers die aan de jubileumwedstrijd deelnemen, die van Henk van Kapel. Hij is momenteel dominee in Waspik, dus dat is wel apart. We hebben bewust een mix gemaakt van mensen die lang geleden bij de club waren en mensen die pas sinds kort weg zijn, want het moet voor iedereen een leuke dag worden”, aldus Treffers.

De jubileumwedstrijd wordt dinsdag 3 mei om half acht afgetrapt, waarna burgemeester Naterop later op de avond de jubileumgids uitreikt. De feestelijkheden zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden