Het spookt weer op De Buke
Het spookt weer op De Buke regio-voetbal.nl

Het spookt weer op De Buke

Nieuws 166 keer gelezen

HEEREWAARDEN - Heerewaarden rolt de toppers in 5F op. Een verademing vergeleken met pakweg drie jaar geleden. De jeugd blijft de achilleshiel.

Heerewaarden. Dat was jarenlang het lelijke eendje van de amateurkelder. Club die steevast onderaan bungelde in de vijfde klasse. Waar ballen vaker over de schutting van aangrenzende doorzonwoningen stuiterden dan het net deden bollen. Waar bier en ander vertier hoofdzaak leek. En voetbal bijzaak.

Daar, op dat stukje polder tussen Maas en Waal, arriveren tegenstanders tegenwoordig met knikkende knieën. De nummer twee op de ranglijst, MEC’07, ging op De Buke met 2-1 onderuit. De gedoodverfde titelfavoriet Berkdijk kreeg met 4-3 klop in een bizar duel waarin Heerewaarden terugkwam van een 1-3 achterstand. “De mooiste wedstrijd van het seizoen”, vindt Jos Huisman.

Herrijzenis
De 28-jarige assistent-trainer stopte anderhalf jaar geleden vanwege een heupaandoening met voetbal en is sindsdien getuige van de herrijzenis van de bescheiden, 157 leden tellende dorpsclub. Hij denkt met afgrijzen terug aan wedstrijden waarin Heerewaarden met dubbele cijfers werd afgedroogd. Bij Waalkanters – uitslag: 18-0 – kreeg het scorebord zelfs bijna een burn-out van de roodzwarte gatenkaasdefensie.

Hoeveel rooskleuriger verloopt dit seizoen. Huisman: “We hebben een nieuwe trainer, Marien van Tussenbroek, die zelf nog met veel van de huidige eerste elftalspelers heeft samengespeeld en voor wie de jongens door het vuur gaan. Daarbij komt dat de terugkeer van Christian Broekmeulen van DSC voor ons erg belangrijk is geweest. Ook Chris van der Linden en Bram Broekmeulen die van DSC naar Heerewaarden zijn teruggekomen, geven het elftal een extra kwaliteitsinjectie.”

Wisselvallig
Minpuntje is dat het vlaggenschip nogal wisselvallig presteert. De zeges tegen de topdrie staan in schril contrast met nederlagen tegen een laagvlieger als SCZ. “Dat is inderdaad heel raar”, vindt ook Huisman. “Tegen op papier sterkere ploegen lijken we boven onszelf uit te torenen, terwijl we tegen mindere ploegen het spel niet kunnen maken. Maar feit is dat Heerewaarden weer leeft. Er staan meer mensen langs de lijn, de kantine is drukker, er wordt weer meer over voetbal gepraat. Dat merk je aan alles.”

Club van 50
Ook buiten het veld timmert de club aan de weg. Heerewaarden lanceerde begin dit kalenderjaar een ‘Club van 50’-actie. Namens de vijfdeklasser is Daniëlle van Tussenbroek op zoek naar dorpelingen die jaarlijks vijf tientjes over hebben die de club wil investeren in de vervanging van verouderd trainingsmateriaal zoals ballen en pionnen. De teller staat momenteel op zo’n vijftien betalende sympathisanten, maar de wijzer zal omhoog klimmen als straks alle ondernemers in het dorp benaderd zijn, verwacht ze. 

Zorgenkindje
De jeugd blijft nog wel een zorgenkindje. Heerewaarden kreeg gelukkig aanwas na een oproep onder scholieren van basisschool Tweestromenland, maar de basis blijft al met al flinterdun. Bij gebrek aan A-jeugd stromen B-junioren meteen door naar het eerste elftal. Op dit moment is er geen D-jeugd. Daar staat tegenover dat er volgend jaar liefst achttien B-junioren zijn.

Daniëlle: “Het ziet ernaar uit dat we volgend seizoen gewoon weer alle leeftijdsgroepen bezet hebben. Dat komt doordat we wat pupillen via de school aan ons hebben weten te binden, en doordat je soms dispensatie kunt krijgen om in een andere jeugdcategorie uit te mogen komen.”

Het enkele jaren geleden gestarte jeugdsamenwerkingsverband tussen Heerewaarden en Aquila uit Dreumel is een stille dood gestorven. “Drie of vier jongens uit Heerewaarden vroegen overschrijving aan naar Aquila”, licht Aquila-voorzitter René Cruijssen toe. “Aquila heeft een nieuwe accommodatie en nieuwe douches. Jongens hebben hier bovendien meer aanspraak. Op zaterdag voetballen er in Dreumel soms wel acht jeugdteams, in Heerewaarden misschien maar één. Heerewaarden zag zijn jeugd vertrekken en heeft de samenwerking verbroken. Op zich wel begrijpelijk.”

Bij Heerewaarden was niemand bereikbaar voor een verklaring.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden