De gentleman vertrekt bij Well
De gentleman vertrekt bij Well regio-voetbal.nl

De gentleman vertrekt bij Well

Nieuws 181 keer gelezen

WELL - Hans van Gameren zet een punt achter drie jaar bij vierdeklasser Well. De sympathieke trainer vertrekt in de zomer.

Of zijn loopbaan bij de club in de diepste krochten van het amateurvoetbal РWell staat laatste Р̩̩n, of misschien wel twee jaar te lang geduurd heeft? In zijn eerste jaar dwong Van Gameren bijna promotie naar de derde klasse af. In zijn tweede seizoen ging het tot en met november als de brandweer, maar daarna won Well bijna geen duel meer. Met dit seizoen als voorlopig dieptepunt: troosteloos onderaan in 4C.

Van Gameren: “Ik kan je vraag wel begrijpen, maar toen in het eerste seizoen de vraag kwam of ik in was voor een langer contract, heb ik met het volste verstand getekend voor twee jaar, en daarna nog een jaar verlengd. Tot op de dag van vandaag heb ik geen spijt: ik heb volmondig ja gezegd. Een man een man, een woord een woord.”

Well was alweer Van Gamerens tiende club sinds hij in 1990 aan het roer kwam bij Ophemert. Achtereenvolgens vierde de geboren Waardenburger successen met ASH (promotie via de nacompetitie), Schelluinen (kampioen en twee periodetitels), Giessen (kampioen en twee periodekampioenschappen), MVV’58 (kampioen en twee periodetitels), WNC (kampioen en vijf (!) periodetitels) en Herovina (kampioen en twee periodetitels). In 2009 keerde Van Gameren als jeugdcoördinator terug bij zijn oude liefde MVV’58, waarna hij aan het roer stond bij Woudrichem, Focus’07 en nu Well.

Verjonging
Bij zijn aantreden in Well voerde hij met succes een verjonging door, maar de selectie bleek uiteindelijk te smal om het succes langer dan één seizoen door te trekken. “Ik noem Jan Lindhout, Thomas Sprong, Hans van den Berg, Arjan en Wilbert van Aalst: jongens die om uiteenlopende redenen het niveau niet vast hebben weten te houden. Van school tot en met werk, niet meer kunnen trainen. Deze jongens hadden een meerwaarde kunnen hebben, maar vielen af. Dat moet je accepteren, hoe moeilijk dat ook is.”

In het sterk gestarte tweede seizoen vielen waterdragers als René van de Werken en Lennart Veldhuizen weg. Ook keeper Jochem de Weert haakte af. Well kon de vierde plaats in november, met een overbrugbare achterstand op koploper en Van Gamerens oud-werkgever Focus’07, niet langer vasthouden. “Ik heb respect gehad voor jongens uit het tweede die ik noodgedwongen in heb moeten zetten. Jongens die 24 uur hun stinkende best deden, maar zelf ook zagen dat het niveau te hoog gegrepen was. De selectie was gewoon veel te krap om de lijn vast te houden.”

Pijn
Well zakte afgelopen zaterdag naar de laatste plaats na het 3-0 verlies bij SV Noordeloos. Het was de derde nederlaag in successie na de 6-1 en 1-5 oorwassingen bij Raptim en Brakel. Van Gameren: “Waar ik mijn motivatie vandaan haal? Ik ben helemaal gek van het spelletje. Ik eet voetbal, ik proef voetbal en ik slaap voetbal. Jongens blijven trainen, het bestuur staat achter me, je kunt er gewoon niks van doen. En ja, natuurlijk doet het pijn. Als Henk de Jong (trainer eredivisionist Cambuur, red.) na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen NEC met tranen in de ogen vertelt hoe hij wakker heeft gelegen van maanden zonder overwinning, dan kan begrijp ik precies wat hij bedoelt, ook al is dat niveau vele malen hoger.”

Rode draad
Van Gameren gaat op zoek naar een nieuwe club. Wilskracht, ijzeren discipline en betrouwbaarheid lopen als een rode draad door zijn carrière. De trainer dient contracten netjes uit, valt ploeggenoten of collega-trainers nooit af. “Clubs in de regio weten wat ze aan me hebben. Oké, met mijn 54 jaar ben ik misschien niet meer de jongste trainer, maar elk jaar leer ik van die gasten. Tegenwoordig speelt het hele app-gebeuren een grote rol. Ook anders dan vroeger: jongens delen hun vrijdagavond anders in dan vroeger. Je moet er begrip voor hebben dat er voor hen meer is dan alleen maar voetbal. Ik zeg altijd: als je maar het maximale uit jezelf haalt. Maar ik heb ook niet per se alle wijsheid in pacht.”

Appen is overigens niet aan Van Gameren besteed. “Ik ben voorstander van één op één gesprekken, dat is beter dan een uur lang appen. En weet je wat het is, het wordt door de jongens nog gewaardeerd ook.”

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden