Zuilichem met afstand de herfstverrassing
Zuilichem met afstand de herfstverrassing regio-voetbal.nl

Zuilichem met afstand de herfstverrassing

Nieuws 11 keer gelezen

BOMMELERWAARD - De competitie zit er bijna voor de helft op. Een Bommelerwaardse tussenbalans met de drie verrassingen en de drie tegenvallers van de eerste vier maanden.

Verrassingen

Zuilichem
Met stip op één, deze derdeklasser die afgelopen weekend na een 2-0 overwinning tegen hoogvlieger DIA voor het eerst in de clubhistorie de koppositie in 3D greep. Zuilichem geeft daarmee gedoodverfde titelkandidaten als BLC, Woudrichem en Sleeuwijk voorlopig het nakijken. Op sportpark De Meidijk verdient trainer Ron Laros ondertussen een standbeeld. Met voornamelijk eigen spelers heeft hij een ploeg gesmeed die achterin weinig weggeeft en die met spitsen als Erik van Dalen, Rob Bouman en Michel Kooijman erg veel creëert. Opvallend genoeg scheiden de wegen van Laros en Zuilichem na deze zomer. In goed overleg overigens: Laros, die zich bijna altijd voor hooguit twee jaar aan een vereniging verbindt, kwam zelf tot de conclusie dat hij dit topseizoen in een eventueel derde jaar nooit zal overtreffen.

DSC
Anders dan vorig seizoen paste DSC ervoor om een te grote broek aan te trekken. Waar de titel- of nacompetitieaspiraties van de Kerkdrielenaren afgelopen jaar ondanks alle bravoure al vanaf het begin tot mislukken gedoemd waren, ontpopt de ploeg zich momenteel met de week tot een gevaarlijkere outsider voor het kampioenschap. De achterstand op de vooraf getipte kampioen Emplina bedraagt slechts één verliespunt. Beide ploegen ontmoeten elkaar vlak na de winterstop in Empel. De achilleshiel van vorig jaar is dit jaar de kracht van DSC: teamspirit. Illustratief is dat de twee centrumspitsen, Kevin Broekmeulen en de afgelopen zomer voor de bijna vertrokken Broekmeulen gehaalde Jeroen de Groot, gebroederlijk samen in de aanval spelen.

HRC’14
Weg zijn de muisgrijze dagen waarin de tweelingdorpen Hurwenen en Rossum wegkwijnden in de kelder van het zondagamateurvoetbal. De fusie die aanleiding was tot de geboorte van HRC’14, werpt behalve in organisatorisch opzicht vooral vanuit sportief oogpunt prachtige vruchten af. Werd HRC’14 meteen al in het eerste seizoen na de samensmelting kampioen van de vijfde klasse, ook het tweede seizoen mag er zijn. De Hurweens-Rossumse combinatie staat momenteel tweede in 4F en kan bij een misstap van koploper SCR bij Teisterbanders zaterdag de herfstcompetitie zomaar afsluiten met een gedeelde eerste plek.

Tegenvallers

Well
Het derde en laatste seizoen van Hans van Gameren bij Well gaat als een nachtkaars uit. Sterker: de kaars heeft dit jaar nooit gebrand, een opzienbarende oprisping (0-3 winst bij toenmalig koploper Peursum) daargelaten. Sneu voor de trainer die in de regio bij tal van clubs successen vierde en ook bij Well in het seizoen 2013-2014 voortvarend uit de startblokken stoof, met deelname aan de nacompetitie als prijs. Tot november vorig jaar deed Well ook in Van Gamerens tweede seizoen mee om de bovenste plekken, maar inmiddels is het al dertien maanden kommer en kwel langs de Maas. Van Gameren prijst wekelijks de arbeid die zijn mannen verrichten, maar de smalte van de ‘gouden’ selectie van twee seizoenen geleden wreekt zich.

GVV’63
In de tweede klasse liep GVV’63 op zijn tandvlees en daarom kwam de degradatie als geroepen. Nu, in de derde klasse, voltrekt zich het Nivo Sparta-syndroom: twee degradaties op rij. De Gamerense dorpsclub staat stijf laatste met intussen zeven punten achterstand op de nummer voorlaatst. Trainer Frans Grondman ruimde in november het veld voor zijn voormalige assistent Gilberto Smit. Hij én de GVV’63-voorzitter John Biesheuvel bezweren: GVV’63 zal in de derde klasse nooit een hoogvlieger worden, maar herbergt genoeg kwaliteit om zich veilig te spelen.

Nivo Sparta
Het is moeilijk om een vinger te krijgen achter de vraag of Nivo Sparta nu mee- of tegenvalt – wij houden het op het laatste. De beleidsmakers in Zaltbommel omzeilen angstvallig het P-woord promotie, maar al met al is Nivo Sparta het alleen al aan zijn stand verplicht om in de tweede klasse mee te doen om de prijzen. Er zijn lichtpuntjes. De knappe 0-1 zege bij Altena bijvoorbeeld, maar ook de inpassing van jeugdige spelers waarvan enkelen (Fabrice de Jonge, Tim de Laat en Jeroen Sterrenburg) al dragende krachten zijn. Er zijn excuses: de langdurige blessures van de waterdragers Wesley Paymans en Dave Brothwell. En de tegenvallende nieuwe spits, Bas van der Star. Neemt niet weg: de achtste plek smaakt nog niet helemaal lekker.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden