Bommelerwaardse clubs in 4C spelen tweede viool
Bommelerwaardse clubs in 4C spelen tweede viool regio-voetbal.nl

Bommelerwaardse clubs in 4C spelen tweede viool

Nieuws 6 keer gelezen

BOMMELERWAARD - De drie Bommelerwaardse clubs in 4C zijn dit seizoen opnieuw veroordeeld tot een rol in de marge.

Well pakte pas zaterdag bij Peursum de eerste seizoenspunten. Brakel kwam tot dusver niet verder dan twee remises. Kerkwijk staat puntloos onderaan. Waarom lukt het dorpsclubs in de Bommelerwaard jaar in jaar uit niet om de kelder van het amateurvoetbal op stelten te zetten en bovenin mee te draaien?

Brakel-trainer Huib Apituley keek zaterdag met een schuin oog naar Lekvogels. De Lexmondse vierdeklasser heeft dit seizoen een handvol A-junioren overgeheveld naar de selectie. Hun aanpassing lijkt vrij vlekkeloos te verkopen, getuige de positie in de subtop. Apituley mag blij zijn als hij een volwaardig elftal kan opstellen. Nu zijn alle spelers fit en spelen schorsingen Brakel nog geen parten.

“Ik heb twaalf man waarop ik kan bouwen en daarbij drie spelers die er tegenaan hangen. Er is weinig druk van onderaf en dat betekent dat er nauwelijks concurrentie is. Kijk ik naar Woudrichem, de derdeklasser uit mijn woonplaats, daar stoten drie à vier jongens door vanuit de A1. Laat het een jaar een keer wat minder zijn, dan zijn het er twee. Hier mag de vlag uit als we elk seizoen één of twee spelers hebben die de overstap maken. Er komt niks door.”

Jongens van de C
De structurele problemen in Well zijn mogelijk nog groter. De plaatselijke voetbaltrots verraste twee seizoenen geleden met een nacompetitieplek, maar gleed daarna langzaam maar zeker af. Bij gebrek aan een A- en B-afdeling moet Well het voor de aanvoer van jonge spelers hebben van de C. “Dan heb je het over jongens van twaalf tot veertien jaar”, licht Well-trainer Hans van Gameren toe. “Eer dat die rijp zijn voor het eerste ben je vijf jaar verder. Dat betekent dat ik het de aankomende jaren met deze selectie moet doen.”

Een selectie die twee jaar geleden tot grootse prestaties in staat was, die misschien ook dit jaar het linkerrijtje kan halen, maar er niet jonger op wordt. “De broers Blom en Niels Kraaij naderen allemaal de dertig. Misschien dat je nog een jaartje kunt presteren, maar dan is het klaar.”

Doormodderen
Brakel heeft wel een A-juniorenselectie, maar volgens Apituley is de meerwaarde zo goed als nihil. Er zitten talentrijke spelers aan te komen, maar die spelen nu nog in de D. “Brakel en Well zijn ook geen ploegen, zoals bij Haaften dit jaar wel gebeurde, die goede spelers op het oude nest zien terugkeren”, vult Van Gameren aan. “Dan moet je het hebben van een vriendje van een speler die toevallig komt aanwaaien. Doormodderen? Dat zijn jouw woorden. Of je moet je neerleggen bij het feit dat we gewoon gezellige, intieme verenigingen zijn waar je eens in de zoveel jaar een wereldprestatie levert als je het een keer flikt om de nacompetitie te halen. Maar dan moet je veel, héél veel geluk hebben.”

Kerkwijk
Het structurele gebrek aan aanwas speelt bij Kerkwijk minder, stelt elftalleider Kees Westerlaken. Momenteel is de selectie bij de hekkensluiter in 4C aan de krappe kant, geeft hij toe, maar er zitten betere tijden aan te komen. Dit jaar leunen de broekies Sander de Weert, Corné van Hemert en Ruben Westerlaken al tegen het eerste aan. Volgend jaar komen er nog eens drie bij en het jaar daarna kan Kerkwijk waarschijnlijk de hele A-juniorenselectie overhevelen. De club wil graag naar de derde klasse, een niveau waar de Kerkwijkers geen angst voor hebben.

Westerlaken: “Dit jaar hebben we een héle zware vierde klasse. Je ziet het aan een club als Herovina. Vorig jaar gedegradeerd, nu de grootste moeite om goed mee te draaien. Maar over het algemeen doen clubs in de vierde klasse en het gros van de clubs in de derde klasse weinig voor elkaar onder. Dus misschien lukt het over een paar jaar. Dit jaar en de volgende seizoenen zie ik geen Bommelerwaardse club uit 4C promoveren.”

Twee van de drie clubs ontmoeten elkaar zaterdag: Brakel neemt het thuis op tegen Kerkwijk.

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden