Roda Boys gokt op jonge honden
Roda Boys gokt op jonge honden regio-voetbal.nl

Roda Boys gokt op jonge honden

Algemeen 133 keer gelezen

AALST – Roda Boys leverde veel ervaring in, maar kreeg er jeugdig elan voor terug. Een interview met trainer Pieter Tuns. “Van supporters hoor ik: wat spelen jullie fris.”

Tegenover het vertrek van ervaren krachten als Erwin van Iersel, keeper Jeffrey van der Loo, Sjoerd Boons, Angelo Stoove en de geflopte spits Roel van Delft staat de komst van enkele veelbelovende tieners.

De 17-jarige Mitchell Dijkhuizen, overgekomen van OJC Rosmalen, gaat in het hart van de defensie de strijd aan met Giel Goesten en routinier en speler van het jaar JP Becht. A-junior Max van Zanten, van dezelfde leeftijd, claimde in de voorbereiding al een basisplaats als rechtsback, de plek van de nog geblesseerde Rick van Leeuwen. En de 19-jarige Dennis van Es verzwaart op het middenveld de vele keuzemogelijkheden van Tuns.

Fris en fruitig
“Het is heel spannend hoe deze verjonging zich gaat vertalen in prestaties”, zegt de oefenmeester die zijn tweede jaar ingaat bij de eersteklasser waar hij jaren geleden al als trainer op de loonlijst stond. “Ik moet zeggen: ze trainen als jonge honden en proberen met veel druk te spelen. Supporters merken dat nu al. ‘Wat spelen jullie fris en fruitig’, is één van de reacties die ik hoor. Maar hoe gaat zo’n jonge groep om met tegenslag? Jongens van zeventien of achttien zijn doorgaans meer met hun eigen spel dan met het groepsproces bezig. Heel moeilijk om te zeggen in hoeverre Roda Boys erop vooruit is gegaan. Qua mentale weerbaarheid van de oude, ervaren garde ben ik geneigd om te zeggen dat we erop achteruit zijn gegaan. Maar ik verwacht veel van de belevingsscherpte van de jonge generatie.”

Keuze genoeg
Vooral op het middenveld zit Tuns ruim in zijn jasje. Oudgedienden Tobi Tan, Maikel van Opijnen en Michael Klop krijgen concurrentie van de eerder genoemde Van Es en de nieuwelingen Raoel Noijen (OJC Rosmalen) en Nicky van Ooijen (WSC Waalwijk). Met name Van Ooijen is op verschillende posities inzetbaar en zou regelmatig een goaltje mee moeten pikken.

“Mijn keuze is afhankelijk van de dynamiek om druk te zetten en het loopvermogen om naar voren te kunnen verdedigen. Het is duidelijk dat de grootste concurrentiestrijd zich hier afspeelt. Keuze genoeg, dus hier zullen de nodige jongens afvallen.”

Kaatsvoetbal
Voorin gaat Tuns vermoedelijk spelen met zogeheten tegengestelde flankaanvallers: een rechtsbenige speler op links en een linkspoot op rechts. De trainer had liever een buitenspeler met een rechterbeen op rechts gezien, en een linksbenige speler op de linkerflank, maar Roda Boys mist een lange en kopsterke spits. Daarom kiest hij ervoor om kansen te creëren uit vlotte combinaties over de grond.

“Het klinkt misschien een beetje modern en modieus”, verontschuldigt de Brabander zich, “maar een rechtspoot met een sterk linkerbeen komt naar binnen en zal de combinatie met de centrumspits moeten opzoeken, waarna hij vanuit de kaats in scoringspositie moet zien te komen. Daar hebben we al volop op getraind.”

Loodzware poule
Roda Boys acteert met onder andere FC Breukelen, Montfoort en DFS (met oud-Achilles’29-trainer Francois Gesthuizen aan het roer) in een loodzware poule. Met GDC en Woudenberg treffen de Aalstenaren in de eerste drie wedstrijden twee promovendi. Tuns wil de druk niet onnodig opschroeven, maar beseft dat Roda Boys juist in de beginfase van de competitie punten zal moeten pakken. Uiteindelijke doelstelling is het linkerrijtje, bij voorkeur enkele plaatsen hoger dan de negende plek van vorig jaar. Prijzen zijn dit seizoen geen must.

“Bij Roda Boys leeft het besef dat we aan de slag gaan met een vernieuwde groep. Niemand van de technische commissie heeft gezegd: ‘Pieter, vorig jaar was een verkenningsjaar, in de eerste periode draaide Roda Boys goed, daarna was het wisselvallig, uiteindelijk zijn we er lekker in gebleven – dit jaar willen we vier plekken hoger. Veel hangt af van de vraag hoe de jonge jongens met de druk omgaan. Hopelijk hebben ze schijt aan de reputatie van de goede clubs in deze klasse en grijpen ze hen onbevangen bij de strot.”

Blessures
Roda Boys opent de competitie zaterdag 5 september met een thuiswedstrijd tegen GDC. Nicky van Ooijen is er vanwege een opnieuw opspelende schaambeenontsteking niet bij. Rick van Leeuwen kampt nog met een achillespeeskwetsuur, maar lijkt de seizoensstart te halen. Ook JP Becht, vorig jaar bij de aanvang van de competitie te zwaar, lijkt fit te zijn. “JP begon aarzelend, maar is zo afgevallen dat hij een salto door een tl-buis kon maken, dat deed hem wel goed. Ik heb het idee dat hij weer één à twee kilo is aangekomen, maar hij heeft van de zomer keihard doorgetraind.”

André van der Vlerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 6 uur geleden
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 15 uur geleden
Logo
• Asperen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.
Erik van Rooij wordt toch niet de nieuwe hoofdtrainer van Asperen: 'Hij kan hier ook niets aan doen, dit is overmacht' update 17 uur geleden
Logo
• Arkel verloor zaterdag van Schelluinen en staat nu op een directe degradatieplek in 3C.
Versterkte degradatie: wie staan er op degraderen en wie gaan de nacompetitie in? (stand van zaken per 20/21 april) 17 uur geleden
Afbeelding
VV Asperen op zoek naar ambitieuze hoofdtrainer vacature 17 uur geleden
• Het zetten van de handtekeningen.
DCV en Excelsior bundelen de krachten voor Meiden Academy 19 uur geleden