Leerdam Sport'55 baalt van wateroverlast
Leerdam Sport'55 baalt van wateroverlast regio-voetbal.nl

Leerdam Sport'55 baalt van wateroverlast

Nieuws 6 keer gelezen

LEERDAM • Al bijna anderhalf jaar kampt Leerdam Sport '55 met forse wateroverlast op haar velden. "Dit kunnen we onze leden en zeker onze jeugd niet langer aandoen."

Vorige week luidde bestuurslid Wil Sleeuwits de noodklok als inspreker tijdens de raadsvergadering in het Hofje. “En dat was hard nodig”, benadrukt voorzitter John Boekelman. Want het water staat de traditieclub uit Leerdam-West inmiddels – letterlijk en figuurlijk – aan de lippen.

Zand Broekgraaf
De problemen dienden zich aan na het storten van bijna 200.000 kubieke meter zand dat nodig was om de nieuwe wijk Broekgraaf voor te belasten. “Vanaf dat moment ging het bij ons mis en is de waterhuishouding op ons complex compleet van slag”, zegt Boekelman.

Volgens de voorzitter beschikte zijn vereniging tot die tijd over gemiddeld goede velden waar eigenlijk altijd wel op gespeeld kon worden. “Maar toen er bij onze ‘buren’ zoveel zand bijkwam, had dat gevolgen voor de afwatering.” 

Drainage
De technische mensen van de rood-witten hebben sterk de indruk dat het grondwater de kant van hun complex op wordt gedrukt en dat de opwaartse druk zo groot is dat de drainage van de velden aan de Quirinus de Palmelaan ontregeld is.

“Gedurende de hele winterperiode hadden we er last van. Het water zakte slecht weg. Wedstrijden werden afgelast, trainingen konden niet doorgaan. Heel vervelend allemaal.”

Doorspuiten
Na de vorige winter heeft de vereniging er alles aan gedaan om de problemen op te lossen. “We zijn met zand aan de slag gegaan, hebben ons drainagesysteem door laten spuiten en ga zo maar door. We wilden zeker weten dat het niet aan ons lag.”

Toen alle technische mogelijkheden waren benut en de problemen zich afgelopen winterperiode opnieuw voor deden, heeft het Leerdam Sport-bestuur contact gezocht met de gemeente. Daar kreeg men nul op het rekest, in zoverre dat de technische mensen op het stadskantoor uitsluiten dat de problemen worden veroorzaakt door het zand van Broekgraaf.

“Een onderzoek van de KNVB bewijst evenmin onomstotelijk dat het daardoor komt, maar volgens een deskundige van de Universiteit Twente is de kans groot dat die relatie wel degelijk bestaat.”

Om de tafel
Binnenkort gaan het bestuur van de rood-witten en een vertegenwoordiger van de gemeente daarom om de tafel met de deskundigen uit Enschede.

“We moeten dit oplossen”, vindt Boekelman. “Het kost ons geld, erger nog is dat de hele vereniging eronder lijdt. Zeker de jeugd. Als trainingen of wedstrijden niet doorgaan, wijken we af en toe uit naar gymzaaltjes. Maar je gaat op voetbal, omdat je lekker in de buitenlucht een balletje wil trappen.”

Nieuw sportpark
De plannen om met vier buitensportverenigingen een nieuw sportpark te realiseren, bieden voor Boekelman cs onvoldoende soelaas.

“Daar willen we graag aan meedoen. We weten alleen niet zeker of dat doorgaat en hoe lang dat gaat duren. In ieder geval zijn we dan toch gauw een paar jaar verder. Zo lang kunnen we onze leden niet aan laten modderen.”

André Bijl     

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden