Brian de Graaf (Altena): 'Ik ben een knokkertje'

Nieuws 74 keer gelezen

NIEUWENDIJK - Brian de Graaf is een kind van de club bij Altena. De pas 21-jarige centrale verdediger staat zijn mannetje in Nieuwendijk.

Brian de Graaf heeft er veel voor over om bij zijn geliefde Altena te spelen. De 21-jarige Nieuwendijker combineerde zelfs zijn studie HBO Economie en Sport in Amsterdam met het voetballen bij de tweedeklasser. Hij was er hartstikke druk mee. Soms kwam hij net te laat op de training of was het zonder eten door.

In het eerste jaar van zijn studie debuteerde hij al op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van Altena. “Ik kwam er in op het middenveld twintig minuten voor tijd. Het was niet het beste debuut en het was geen beste wedstrijd. We stonden met 3-1 achter. Uiteindelijk werd het nog 3-2”, weet hij zich nog te herinneren. “Ik wilde aanhaken bij het eerste, dus ik moest wel trainen.”

Momenteel zit hij in de afrondende fase van zijn studie en loopt hij stage bij Bol.com op de sportafdeling en is het wat beter te combineren.

Hogerop
Dat Brian de Graaf hecht is met Altena is overigens niet verwonderlijk. Hij komt uit een echte Altena-familie en ging als baby al mee naar het veld. De opa van moeders (Anja) kant Teunis van Noordenne was jarenlang voorzitter bij Altena en vader Wim de Graaf was een icoon in het eerste van Altena.

“Volgens mij zijn mijn ouders ook getrouwd op het voetbalveld.  Zelf ben ik ook op de club gericht. Alleen heb ik wel een doelstelling. Als ik merk dat ik nog beter kan worden en hogerop zou kunnen, dan zou ik dat met alle respect voor Altena wel doen”, aldus Brian, die een belabberde seizoenstart had met Altena. Na acht wedstrijden hadden de Nieuwendijkers pas vier punten en bungelden onder de degradatiestreep in de tweede klasse.

“De moed zakte me wel even in de schoenen en je denkt: dit gaat niet meer goedkomen.” Een rol speelde zeker het vertrek van de aanvallers Hayan Uslu, Dennis van Munster en op de valreep ook Kenneth Kops. “We moesten weer opnieuw beginnen en het is ook wel een beetje Altena. Vorig jaar in de derde klasse ging het in de eerste periode ook slecht. We waren gedegradeerd en stonden gelijk weer onderaan. Toen had ik echt het gevoel dat we ons moesten schamen. Toen kwamen we omhoog en in de nacompetitie wonnen we na een 3-0 achterstand nog met 3-4 bij de Zwerver. Vervolgens pakten we ook Hardinxveld en SV Capelle en promoveerden we naar de tweede klasse.”

Zelfvertrouwen terug
“Bij Altena kan het altijd alle kanten op”, haalt Brian de Graaf nog even een waarheid als een koe op. Eind november was de gifbeker leeg en begonnen de Nieuwendijkers zich uit de gevarenzone te werken. “We wonnen uit bij koploper Roda Boys en na de winterstop wonnen we thuis van EBOH. We pakken punten tegen ploegen, waarvan je het niet zou verwachten. We lieten Roda Boys het spel maken en zakten wat in. Iedereen was bereid om voor elkaar te werken. Ik scoorde zelf de 0-1, dat was helemaal lekker”, geniet De Graaf nu nog na van de 2-4 winst in Aalst.

“Dan komt het zelfvertrouwen terug en ga je er weer in geloven.”

Tweede periode
Altena ging tijdens de winterstop ook voor het eerst in de clubgeschiedenis op trainingskamp naar Benidorm. “Dat was heerlijk met een blauwe lucht en een zonnetje. Je zit dan bij elkaar en het is goed voor de teamgeest en de sfeer. Met trainer Johan van der Werff is het allemaal ook wat strenger en directer. Dat hebben we ook nodig. Ik ben zelf heel fanatiek en verlies niet graag. Het zit er bij mij niet in om op te geven of me ergens bij neer te leggen. Ik ben wel een knokkertje. Nu doen we het uitstekend in de tweede periode. We spelen dit seizoen met de doelstelling om er in te blijven, maar als de tweede periode erin zit, moet je daar voor gaan. Ik kijk er naar uit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden