KNVB Zuid I en West II werkt samen met Halt

Nieuws 9 keer gelezen

REGIO - De KNVB en Halt bieden sinds eind oktober 2014 amateurvoetballers in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar de mogelijkheid de speciaal ontwikkelde interventie ‘Sport en Gedrag’ te volgen. Dit traject is bedoeld voor voetballers die door de tuchtcommissie een uitsluiting van minimaal zeven en maximaal tien wedstrijden krijgen opgelegd. Als de voetballer het traject naar tevredenheid afrondt, dan wordt tot maximaal drie wedstrijden uitsluiting omgezet in een voorwaardelijke straf. Hierdoor kan de speler dus eerder terugkeren op het veld.

De samenwerking tussen Halt en de KNVB is vooralsnog een experiment dat loopt tot eind 2014. Gedurende deze periode is er capaciteit voor 25 voetballers uit district Zuid I en West II.

De interventie Sport en Gedrag is onderdeel van een breed pakket aan acties om sportiviteit en respect op de velden te stimuleren. De interventie is onderdeel van het tuchtrecht van de KNVB en gebaseerd op de Halt-straffen die worden uitgevoerd in het kader van het strafrecht. De Halt-straf is gericht op bewustwording en gedragsbeïnvloeding van jongeren en/of hun ouders en kent een educatieve component.

De interventies worden in een vroegtijdig stadium gepleegd met als doel het verantwoordelijkheidsgevoel te versterken. Zo voorkomt Halt dat het van kwaad tot erger gaat. Jongeren die bijvoorbeeld winkeldiefstel plegen, voortijdig vuurwerk afsteken en/of openbare eigendommen vernielen komen in aanmerking voor de Halt-straf. Deze interventie Sport en Gedrag is een doorvertaling van de reguliere Halt-straf naar de sport.

Effect meten
Spelers die voor dit traject in aanmerking komen, zijn spelers tussen de twaalf en achttien jaar die door de tuchtcommissie een uitsluiting tussen de zeven en tien wedstrijden hebben gekregen. Dergelijke straffen volgen na bijvoorbeeld het beledigen van de scheidsrechter, het verbaal beledigen van de tegenstander, natrappen of spuwen naar een tegenstander.

Gedurende het experiment is het traject niet te volgen door spelers die een exces hebben begaan. De KNVB wil eerst de effectiviteit van de interventie meten, voordat spelers die buitensporig fysiek of verbaal geweld gebruiken eventueel in aanmerking komen voor strafvermindering.

Vrijwillige basis
De 25 spelers die tot 31 december 2014 in aanmerking komen, worden geselecteerd door medewerkers KNVB tuchtzaken in district Zuid I en West II. Deelname is niet verplicht en is op vrijwillige basis. Wanneer een speler besluit niet deel te nemen aan de interventie blijft de oorspronkelijke straf staan.

Een onafhankelijk bureau doet onderzoek naar de effecten op zowel de speler als zijn omgeving. Dit zal kwalitatief onderzoek zijn. Dat betekent onder meer dat er gesprekken gevoerd worden met de vereniging, ouders en speler. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 3 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys 4 uur geleden
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 20 uur geleden
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Gerwin en Martijn Neven: 'Als de huidige groep bij elkaar blijft, kunnen we hogerop met Schoonhoven' 23 apr, 07:15
• Jesse Giebels (l) is volgend seizoen 'Kozak'.
Kozakken Boys trekt verdediger Jesse Giebels van FC Eindhoven aan 22 apr, 22:00