Mank: ‘Ik vond het verstandig even te zwijgen’

Nieuws 5 keer gelezen

KINDERDIJK – Richard Mank heeft het zwaarste seizoen  in zijn trainersloopbaan tot dusverre achter de rug. Een voetbaljaar dat hij en De Zwerver afsloten met degradatie naar de tweede klasse.

Wanneer een voetbalvlaggenschip  weinig punten pakt treedt steevast een mechanisme in werking: het gemor steekt de kop op en er ontstaat druk op de trainer en zijn spelers . Mank kan het beamen. “Ook ik heb er mee te maken gekregen”, zegt hij.

“Nu kan ik best tegen kritiek, maar sommige uitingen daarvan gingen te ver. Op regio-voetbal bijvoorbeeld vonden sommige mensen het nodig om dingen te roepen die naar mijn mening te ver gingen. Ik vind dat, als je echt van je club houdt, je de persoon op wie je aanmerkingen hebt rechtstreeks moet benaderen en niet in de anonimiteit van het internet je grieven moet uiten. Op een gegeven moment ben ik maar gestopt met het in de pers becommentariëren van onze wedstrijden. Elke uitspraak die ik deed riep een reactie op. Het leek me daarom verstandiger om even te zwijgen in de media.”

Behoudend
Dat De Zwerver het moeilijk zou krijgen in de eerste klasse C, stond al voor de start van de competitie vast. “We waren één van de weinige clubs in onze afdeling die niet betalen”, aldus Mank. “En dan weet je dat niet tot de hoogvliegers zult behoren.”

Om punten te sprokkelen werd gekozen voor een wat behoudende speelstijl, een strijdplan dat redelijk succesvol was. "Bij mijn aanstelling was echter met onze commissie ‘Voetbaltechnische Zaken’ afgesproken dat we ‘naar voren’ zouden gaan spelen. Uiteraard stond ik daar volledig achter, omdat ik een trainer ben die graag dominant en aanvallend willaten voetballen.”

Vooruit
Hoewel De Zwerver soms gedurende lange fases van wedstrijden heel aardig veldspel liet zien, liep de Kinderdijkse club gaandeweg het seizoen tegen een aantal forse nederlagen op. Daarmee zette zich ook de afdaling  naar de onderste regionen in met als triest slotakkoord de degradatie naar de tweede klasse.

Juist in die periode wekte Richard Mank bij een deel van de aanhang van De Zwerver wrevel op met uitspraken over het ‘goede spel’ van zijn ploeg. “Ik sta nog steeds achter die woorden”, zegt hij de inwoner van Krimpen aan de Lek. “Ik heb de spelers vooruit zien gaan. Dat we desondanks toch gedegradeerd zijn is ellendig, maar dat wil niet zeggen dat er niets positiefs te benoemen valt.”

Zin in
De spelersgroep bleef te midden van alle sportieve rampspoed dicht bij de trainer staan. Slechts een enkeling besloot om zijn geluk elders te gaan beproeven. Een groot deel van de selectie trainde na de competitie zelfs nog een flink aantal weken door onder leiding van Mank.

“Dat zegt wel iets over de sfeer”, vindt deze. “Die was en is goed. Hoewel iedereen baalt van onze tweedeklassestatus gaan we vol vertrouwen het nieuwe seizoen in. De druk van de strijd tegen degradatie is nu weg, we kunnen weer gaan voetballen. En dat gaan we dóen ook! Ik heb er geweldig veel zin in.”

Jan Timmer
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Elke week het laatste Regio-Voetbal nieuws in je mailbox ontvangen?

Download onze app

Heb jij de app van Regio-Voetbal al?

Al het voetbalnieuws uit jouw regio
Alle uitslagen op één plek
Gratis downloaden

Laatste nieuws

Logo
• Henk Donga is ook komend seizoen trainer van Leerdam Sport'55.
Henk Donga vindt als trainer van Leerdam Sport'55 het plezier terug: 'Mijn LRC-verleden speelt geen enkele rol' 16 uur geleden
• Jermaine Maas (l)  in duel met Iain Brands.
Selectie Nivo Sparta voor volgend seizoen nagenoeg compleet: Jermaine Maas en Agonis Hoti nieuwkomers 16 uur geleden
Afbeelding
RVC'33 zoek jou! vacatures 23 uur geleden
Afbeelding
Jesse Graumans en Cornee van de Grint eerste versterkingen Roda Boys gisteren
Logo
Felix Otte (SVS'65)
Felix Otte: Rots in de Spijkse branding 23 apr, 17:33
• Perry Bakema.
VV Lekkerkerk en hoofdtrainer Perry Bakema per direct uit elkaar 23 apr, 16:44